2020-07-04 00:23

Bani negri pentru PDL. Procurorii DNA extind urmărirea penală împotriva Elenei Udrea

 |  21:01
Bani negri pentru PDL. Procurorii DNA extind urmărirea penală împotriva Elenei Udrea

Ionuţ Mureşan

DNA a extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea pentru spălare de bani, fostul ministru fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucureşti, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor. Deşi intenţia Elenei Udrea era de a face precizări de natură a demonta definitiv acuzaţiile procurorilor, fosta şefă a PMP a plecat de la DNA, după şase ore de audieri, cu altele noi: acum este anchetată şi pentru spălare de bani, după ce ar fi folosit bani din infracţiuni pentru a finanţa PDL.

Elena Udrea a fost adusă din arest la DNA, în jurul orei 11.00. Avocatul Marius Striblea a precizat că Elena Udrea a fost citată pentru audiere, fiind vorba de cererea pe care a făcut-o mai demult, acceptată de procurori. „Dumneaei doreşte să facă anumită precizări, în sensul de a demonta definitiv acuzaţiile care i se aduc”, a spus Striblea. În ceea ce priveşte o posibilă confruntare cu Tudor Breazu, adus şi el la audieri la DNA, Striblea a arătat că nu vede de ce ar avea loc acum această confruntare, dar nu o exclude. Elena Udrea vrea ca, prin suplimentul de declaraţie, să lămurească punctual acuzaţiile aduse de către Gheorghe Năstăsia şi Adrian Gărdean legate de geanta cu bani care ar fi ajuns în posesia fostului ministru. În plus, Udrea vrea să ofere explicaţii legate de spusele Anei Maria Topoliceanu legate de perceperea unui comision de 10% pentru contractele acordate de MDRT pe vremea când aceasta conducea ministerul.

Noi acuzaţii pentru Udrea

Extinderea urmăririi penale a fost dispusă atât în cazul Elenei Udrea, cât şi în ceea ce îl priveşte pe Tudor Breazu, sub acuzaţia de spălare de bani, în dosarul cunoscut sub numele de “Gala Bute”. Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), între 2010 şi 2011, Elena Udrea, împreună cu fostul directorul Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, au primit circa 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii. “Astfel, după ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către SC Consmin SA pentru lucrările efectuate, administratorul societăţii dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ştefan, SC Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plăţi, în valoare totală de 335.486 lei”, se precizează în comunicatul de presă. La rândul său, Ştefan Lungu îi dădea banii primiţi lui Tudor Breazu. Plăţile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest fel, s-au realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei. “O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferenţa a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria”, notează procurorii anticorupţie.

PDL, finanţat din mită

Potrivit sursei citate, în 2011, Udrea a cerut şi a primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp. “Urmare acestei solicitări, în data de 6 octombrie 2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăţi menţionate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe în aceeaşi zi ministrului Udrea Elena Gabriela”, conform DNA. Din probele administrate până în prezent, procurorii au ajuns la concluzia că o parte din suma obţinută a fost transferată de către Breazu şi Udrea în patrimoniul organizaţiei Bucureşti a PDL din care făcea parte aceasta din urmă, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor. “În perioada 19 iulie 2011-18 iulie 2012 în contabilitatea organizaţiei au fost înregistrate 21 de contracte de donaţie cu o valoare totală de 1.537.200 lei”, conform DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-08Parerea ta...

MATA HARI DE PLESCOI
08 Apr 2015

Spioana desavirsita . Lacrai cu Arabi din Grozavesti de la 14 ani . Scoate bani copiilor scroafa ordinara . 100 ani la puscarie . Latrina dracului mergeai cu ciocul de la unul la altu . Matrozu si Boc sa plateasca cu tine , magariile .
NU CRED IN DNA, FACE POLITICA
08 Apr 2015

Aha! N-au gasit probe in celelalte acuzatii si acum au schimbat macazul, dar, atentie, fara sa demonstreze inca faptul ca Udrea ar fi laut sacosa cu bani ca apoi sa finanteze PDL! Acele donatii chipurile sunt facute fictiv! Adica oamenii care au donat nu exista dupa parerea procurorului de caz! Pai cum ? Au picat banii din cer? Chiar daca nimeni nu adus dovezi ca i s-a dat Udrei la minister o sacosa cu 900 de mii de euro se merge pe ideea ca ESTE POSIBIL, pai fratilor, asta e o gluma dar nu proasta, ci una trista! DNA se face de ras cu astfel de acuzatii! Cum sa mai credem in actul de justitie daca ei o vor pe Udrea arestata fara ca sa aiba vreo vina? Pentru ca azi asta vedem: nu exista macar o dovada ca ea ar fi gresit cu ceva! Amatorism si rea vointa ca acum nu s-a mai pomenit in istoria acestei tari cand e vorba de Justitie!
CARACATITA DIPLOMATIEI
08 Apr 2015

Cum ete posibil ca securitatea sa ii spuna ca este urmarita si sa bea cafele , cu o spioanca . Ziaristi au spus , sar justitia a tacut pina a plecat Matrozu sularaul ei . Sa fie dusi pe stadion si cei care au tergiversat , nusamalizat . . Au furat de la copii .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz