2020-04-07 17:36

Benjamin Netanyahu serba onomastica fiului său în ziua tragediei aviatice din Munţii Bucegi. Premierul israelian nu a ştiut de accident

 |  19:17
Benjamin Netanyahu serba onomastica fiului său în ziua tragediei aviatice din Munţii Bucegi. Premierul israelian nu a ştiut de accident

Elicopterularmatei israeliene ar fi intrat într-un nor înainte de a se prăbuşi în MunţiiBucegi, le-ar fi spus anchetatorilor israelieni căpitanul altui elicopter carezbura împreună cu acesta, relatează Jerusalem Post în ediţia electronică demarţi.

Conformpostului de televiziune Channel 2, două elicoptere ar fi intrat într-un nor.Căpitanul primului elicopter le-a spus anchetatorilor armatei israeliene că adat instrucţiuni celui de-al doilea să se distanţeze, pentru a evita ocoliziune, dar, din nefericire, acesta s-a lovit de peretele muntelui.

Armataisraeliană susţine că accidentul a fost cauzat de condiţiile meteonefavorabile, nu de o problemă tehnică. Este încă neclar ce s-a întâmplat încel de-al doilea elicopter Yasour, care are un sistem de avertizare menit săprevină prăbuşirea în munţi. Armata israeliană analizează circumstanţeleaccidentului, mai precis dacă sistemul de avertizare a funcţionat sau dacă afost suficient de rapid.

Exerciţiilede antrenament vor continua în România, cu aceleaşi elicoptere, potrivitJerusalem Post.

Echipede experţi legişti şi membri ai Rabinatului militar au sosit marţi la loculaccidentului, pentru a prelua şi identifica rămăşiţele pământeşti ale celorşase militari aflaţi la bordul aparatului prăbuşit. Premierul israelian,Benjamin Netanyahu, a afirmat că acest "dezastru este mare"."Este o zi dificilă pentru tot Israelul".

Ataşatul militar, înmiezul operaţiunii de căutare

Ataşatulmilitar al Israelului în România, Shlomi Cohen, care a participat laoperaţiunile de salvare în urma accidentului dintre două elicoptere Yasour, în1977, a coordonat, marţi, operaţiunile de căutare-salvare din Munţii Bucegi,relatează Jerusalem Post în ediţia electronică. Cohen se află în România de doiani, iar în urmă cu patru ani conducea o brigadă de elită, în rezervă, înrăzboiul din sudul Libanului, împotriva mişcării şiite Hezbollah. Acesta,însoţit de jurnalişti, a urcat pe munte, către locul accidentului. Zona estenelocuită şi complet inaccesibilă vehiculelor, motiv pentru care, după 24 deore de la accident, echipele de salvare continuă să întâmpine dificultăţi în aajunge la scena catastrofei.

Pânămarţi la prânz, un grup de piloţi israelieni, de pe celelalte elicoptere careparticipă la manevrele comune Blue Sky 2010, au reuşit să găsească un loc deaterizare, la aproximativ doi kilometri de locul prăbuşirii, de unde au venitpe jos. După ce au ajuns la locul accidentului, piloţii au securizat zona şi auaşteptat sosirea echipelor militare "699 Search-and-Rescue", pentrucăutarea cadavrelor membrilor israelieni ai echipajului.

Pevârful muntelui, Cohen a început să primească cu regularitate informaţii de laechipele de piloţi israelieni şi de la personalul de securitate român care au participatla efortul israelian, potrivit reporterului Jerusalem Post, care l-a însoţit peataşat. Românii au fost impresionaţi de prezenţa lui Cohen pe munte, venireaoficialului de rang înalt la locul accidentului fiind "neobişnuită"pentru aceştia, potrivit publicaţiei.

Ataşatulmilitar israelian nu se afla în România la momentul producerii catastrofei, ciîn Israel, dar, după ce a auzit de dezastru, a luat primul zbor pentru a sealătura eforturilor de salvare.

Petrecerea de la reşedinţaprim-ministrului

PremierulIsraelului, Benjamin Netanyahu, a fost înştiinţat cu întârziere despreprăbuşirea elicopterului militar israelian în România pentru că luni, în ziuatragediei, sărbătorea ziua de naştere a fiului său, informează ziarul Maariv,citat de site-ul worldofjudaica.com. Potrivit Maariv, după prăbuşireaelicopterului militar israelian, comandamentul armatei israeliene a primitvestea înainte de ora 17.00 (17.00, ora României). Potrivit procedurilor învigoare în Israel, Statul Major al armatei israeliene este obligat să îlinformeze imediat pe premier despre astfel de incidente. Însă, se pare că ziuade luni era una specială pentru familia premierului israelian BenjaminNetanyahu. Yair Netanyahu, fiul lui Benjamin şi Sarah Netanyahu, împlinise 19ani şi era programată o petrecere aniversară la reşedinţa primului-ministru. Înacest context, potrivit Maariv, comandamentul armatei israeliene probabil aezitat să îl informeze pe şeful Executivului în legătură cu prăbuşireaelicopterului militar în zona Fundata - Zărneşti (România), incident în careşi-au pierdut viaţa şase militari israelieni şi unul român. Astfel, pentru anu-i strica petrecerea, Statul Major israelian l-a informat pe premier despreincident abia după două ore şi jumătate, iar Netanyahu a rămas la petrecerepână la ora 21.30 (ora României), precizează Maariv. O altă posibilitate ar fica Statul Major să fi încercat să ia legătura cu reşedinţa Netanyahu, dar să nuar fi reuşit.

Cutia neagră,examinată în Israel

Echipele de anchetă continuă verificările la locultragediei aviatice din Bucegi, deşi condiţiile meteo le îngreunează munca. Oparte din rămăşiţele pământeşti ale militarilor morţi în accidentul deelicopter din Bucegi au fost duse la Institutul de Medicină Legală din Braşov.Autorităţile vor stabili dacă acestea vor fi trimise la Institutul de MedicinăLegală „Mina Minovici” din Bucureşti sau la baza aeriană de la Bobocu. Întretimp, anchetatorii români, însoţiţi de omologii israelieni, au găsit şi cutianeagră a elicopterului şi încearcă să lămurească ce s-a întâmplat mai exact cuaparatul de zbor. Cutia neagră a fost trimisă în Israel, pentru examinare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-20

Mai multe imagini:
Benjamin Netanyahu serba onomastica fiului său în ziua tragediei aviatice din Munţii Bucegi. Premierul israelian nu a ştiut de accident
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine