2020-07-04 15:10

„Big Brother” pe stradă, prin camerele cu recunoaștere facială ale MAI

 |  17:38
„Big Brother” pe stradă, prin camerele cu recunoaștere facială ale MAI

Poliția te poate supraveghea și în prezent pe stradă, prin camerele de luat vederi, dar în curând te va putea și identifica printr-un sistem de recunoașterea facială.

După SPP, acum și Poliţia Română va cumpăra un sistem de recunoaştere facială, în cadrul unui contract în valoare de 4.779.000 lei care cuprinde soft pentru identificare facială, servere, licenţe şi soluţii de stocare, dar şi training pentru peste 200 de persoane. Inspectoratul General al Poliției Române cumpără un sistem de recunoaștere facială, în valoare de peste un milion de euro, care, prin intermediul camerelor de supraveghere și al rețelelor de socializare va contribui la obținerea de date despre fiecare persoană. Locul principal de executare este sediul Inspectoratului General al Poliției Române. Potrivit datelor publicate pe SEAP, contractul a fost atribuit prin licitaţie firmei Dataware Consulting. „Soluţia informatică pentru recunoaştere facială” va oferi funcţionalităţi de căutare/verificare/comparare ale imaginilor faciale digitale din baza de date asociate cu cele provenite din diferite surse, precum telefoane mobile, camere de supraveghere, reţele de socializare, camere de la bancomate, se arată în caietul de sarcini. Recunoașterea facială cea mai simplă sau de bază este folosită pentru Animoji, filtre pe Instagram sau Snapchat. Aceasta identifică trăsături ale feței tale, precum ochi, gură sau nas. Se fixează pe acele puncte și ancorează de ele elemente animate. Cu ajutorul unor algoritmi, efectele aplicate sunt verosimile, deoarece o aplicație îți urmărește privirea, știe unde te uiți și știe dacă deschizi gura sau o ții închisă. Acest mecanism nu-ți identifică fața într-o bază de date, ci îți caută trăsăturile feței într-un cadru, chiar și după un simplu selfi. Face ID și alte mecanisme similare de autenficare prin recunoaștere facială îți imortaliează fața în momentul în care „calibrezi” securitatea aparatului. Îți măsoară cu precizie ridicată distanțele dintre trăsăturile feței pe un model 2D sau 3D al feței. Imediat după, nu-ți mai poți accesa datele de pe aparat dacă terminalul nu identifică aceleași particularități faciale cu camera frontală. Fața înregistrată într-un moment este căutată printre toate fețele care se perindă prin fața camerei, doar că la o scară mai largă. Teoretic, orice bază de date poate fi folosită, de la pașapoarte până la imaginile de profil de pe Facebook sau de pe cartea de identitate. Proiectul va duce la îmbunătăţirea colectării datelor în cadrul „activităţilor informativ-operative şi de cercetare penală şi la extinderea cooperării şi a acţiunilor de prevenire şi combatere a formelor de criminalitate gravă şi terorism”, spun surse judiciare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-12Parerea ta...

TEHNOLOGIA MAI APROAPE
12 Mai 2020

Un salt cu adevarat spre tehnologie . Nimic deranjant dacă ești un om civilizat si educat. Problema este pentru cei certați cu legea.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz