2020-08-10 19:39

Boc zice că se reduc cheltuielile cu bunuri şi servicii? Ministerul Economiei s-a dotat cu o linie modernă de echipamente e-mail

 |  20:10
Boc zice că se reduc cheltuielile cu bunuri şi servicii? Ministerul Economiei s-a dotat cu o linie modernă de echipamente e-mail

În plină criză economică şidupă ce Guvernul Boc a anunţat reducerea cheltuielilor pentru bunuri şiservicii făcute de instituţiile publice în acest an, Ministerul Economiei,Comerţului şi Mediului de Afaceri îşi reînnoieşte sistemul de mesagerieelectronică pentru angajaţii din sediul central. În paralel, acelaşi ministerurmează să mai achiziţioneze calculatoare portabile şi sisteme IT de birou.Linia de mesagerie electronică, ce urmează să fie instalată la sediul ministerului,a costat aproximativ 6 miliarde de lei vechi şi va înlocui o instalaţie similarădeja existentă în dotarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului deAfaceri.

În vară, Guvernul Boc aadoptat o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri de reducere a cheltuielilorpublice. Anunţul în acest sens a fost făcut public însuşi de premierul Emil Bocîn cadrul unui briefing de presă susţinut la Palatul Victoria. Respectivul actnormativ prevede reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile latoate autorităţile şi instituţiile publice din România. În urma aplicăriidiminuării cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile aprobate în buget,programate pentru a doua jumătate a anului 2010, se vor realiza economii de 330de milioane de euro. .„Pe trimestrele 3 şi 4, toate autorităţile şiinstituţiile publice din România vor trebui să reducă cu 20% cheltuielileaferente bunurilor şi serviciilor pe care le prestează. Este vorba decheltuieli legate de combustibil, carburanţi, furnituri, deplasări externe şiinterne, telefon, achiziţii de mobilier şi alte cheltuieli aferente bunurilorşi serviciilor” declara, la vremea respectivă, premierul Emil Boc.

Unde dai şi unde crapă

Decizia se pare că nu aajuns şi la urechile mai-marilor din Ministerul Economiei, Comerţului şiMediului de Afaceri, întrucât, la data de 20 august 2010, instituţia condusă lavremea aceea de către Adriean Videanu a publicat pe site-ul SEAP, privindachiziţiile publice, anunţul de participare prin care intenţiona să achiziţionezeprin licitaţie publică un sistem de mesagerie electronică. Acest sistem estecompus din servere, echipamente de extindere a memoriei, surse de energieelectrică, pachete software pentru poşta electronică, precum şi diverseservicii informatice aferente acestui sistem.

Potrivit caietului desarcini întocmit de autoritatea contractantă în vederea atribuirii acestui contract,Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anunţat că doreşte săachiziţioneze un sistem de mesagerie electronică, compus din echipamente deinfrastructură hardware, precum şi licenţe software şi serviciile aferente deinstalare, configurare şi punere în funcţiune în cadrul sistemului informaticaflat deja în exploatare în cadrul instituţiei.

Potrivit unor documenteoficiale ale instituţiei în cauză, până la data reînnoirii sistemuluiinformatic, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri deţinea unnumăr total de 14 servere, printre care şi un server destrinat stocării bazeide date care este nefuncţional. La acestea se adaugă 600 de calculatoare debirou şi 35 de laptopuri, precum şi 48 de switch-uri şi 6 routere.

Big-brother cue-mailurile celor 625 de angajaţi

Achiziţia făcută acum deminister se referă la un rack, o sursă de alimentare UPS de 5.400 de watti, unserver de stocare având capacitatea minimă de 90 TB (Terra Bytes), patruservere şi accesorii pentru aceste servere. Potrivit caietului de sarcini,Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a stipulat ca fiindobligatoriu ca echipamentele şi serverele să fie produse de acelaşi producător,“pentru reducerea costurilor de garanţie şi de suport”.

Sistemul achiziţionat deMinisterul Economiei asigură recepţia mesajelor de tip e-mail dinspre internet,verificarea acestora conform politicilor prestabilite şi livrarea lor cătreserverul intern. Serverul asigură recepţia mesajelor de tip e-mail către internetpentru nu mai puţin de 625 de utilizatori (angajaţi ai ministerului).

Acelaşi sistem va găzduicăsuţele poştale electronice ale utilizatorilor din sediul central alMinisterului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, asigurându-leacestora accesul la funcţiile de bază ale sistemului informatic.

Instituţia mai vrea săcumpere calculatoare şi laptopuri

În urma licitaţieipublice organizate, a depus ofertă o singură companie. Este vorba despresocietatea AS Seco See SRL, cu sediul în str. Ştirbei Vodă din sectorul 1 alCapitalei. Firma a fost şi câştigătoarea contractului, în valoare de 480.000 delei fără TVA, atribuit de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului deAfaceri la data de 26 octombrie 2010.

Odată cu achiziţionareaacestui sistem pentru mesageria electronică, ministerul continuă seria achiziţiilorpublice de bunuri şi servicii informatice. Potrivit aceluiaşi site SEAP,Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri mai vrea să achiziţionezeprin licitaţie publică echipamente şi periferice de calcul. Anunţul departicipare a fost publicat la data de 20 octombrie 2010 şi vizează achiziţiade calculatoare de birou, calculatoare portabile, echipamente perifericesoftware şi sisteme informatice. Pentru acestea, instituţia mai este gata săscoată din bugetul de cheltuieli încă 82.000 de lei fără TVA. Lcitaţia se află înplină desfăşurare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-27Parerea ta...

LULACHE
03 Noi 2010

Bani aruncati aiurea,oricum unele angajate folosesc yahoo+messenger,le gasiti de dimineata pana la 16,30 pe netlog,neogen,noi2, sentimente.ro,sau chat gmail.Expert financiar,etc,toate frec menta pe acolo,asa ca nu poate fi vorba de eficientizare sau ce vor ei.Vorbesc din experienta:)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz