2020-08-05 14:35

C-aşa-i în tenis. Şefii educaţiei merg la SPA. VEZI FOTO!

 |  21:00
C-aşa-i în tenis. Şefii educaţiei merg la SPA. VEZI FOTO!

Profesorii se zbat la limita existenţei, aşteptând salariile care vin cu întârziere, în timp ce mai marii Ministerului Educaţiei se bucură de cadouri de peste 2.000 de euro. Asta drept răsplată că ultimii miniştri ai educaţiei au acceptat să facă dispărut un teren de 60.000 de metri pătraţi. 

Mai mulţi şefi din Ministerul Educaţiei, în frunte cu Cătălin Baba, beneficiază de gratuitate la unul dintre cele mai luxoase cluburi de sport şi SPA din Capitală. Nu este prima dată când firma lui Dinu Pescariu îi invită pe mai marii Ministerului Educaţiei să se destindă la clubul de pe malul Lacului Tei. De gratuitate la serviciile de piscină, saună sau masaj au beneficiat, printre alţii, în 2010, şi fostul ministru Daniel Funeriu şi consilierul acestuia, Melania Mandas Vergu. Surse din minister ne-au explicat însă că şefii învăţământului au fost nevoiţi să renunţe, atunci, la „cadourile” lui Pescariu, urmare a unui articol apărut în ziarul „Puterea”. Potrivit aceloraşi surse, o parte din actuala conducere a Ministerului ar avea reţineri în a accepta invitaţiile fostului tenisman.

Baza, ocupată ilegal

Explicaţia pentru „cadourile”adresate mai marilor ministerului pare a fi aceea că firma lui Dinu Pescariu ocupă ilegal un teren al Ministerului Educaţiei. Conducerea din 2005 a Învăţământului a încercat să redobândească terenul fostei Baze sportive Cutezătorii. Ministerul l-a acţionat în instanţă pe Dinu Pescariu, însă din 2008, când la conducerea învăţământului a revenit Ecaterina Andronescu (cea în al cărei mandat perecedent, 2001 – 2004, a fost concesionată Baza Cutezătorii către omul de afaceri Dinu Pescariu), nu se mai ştie nimic de proces. Tăcerea instalată în cazul Bazei Cutezătorii de Andronescu a fost continuată şi de următorul şef al educaţiei, Daniel Funeriu (care a ales să meargă la şedinţe de masaj) şi, din sursele noastre, şi de noul ministru Cătălin Baba.

Ziarul „Puterea”a solicitat, în 2010, un punct de vedere oficial al ministerului, care să explice gratuităţile primite de la Pescariu Sport and SPA. Nici până la această dată nu am primit vreun răspuns.

HG în 2005

Adrian Gorun, fost secretar general în Ministerul Educaţiei, cel care a încercat să recupereze Baza Cutezătorii, a explicat pentru ziarul „Puterea” cum s-a făcut uitat procesul cu Dinu Pescariu. „În 2005, am făcut primele încercări să readuc Baza Cutezătorii la Minsterul Educaţiei. Am iniţiat o hotărâre de Guvern pe care am înaintat-o la RA-APPS. Am obţinut hotărârea de Guvern, dar am aflat că terenul fusese trecut deja din domeniul public în domeniul privat al statului pentru a fi vândut. Atunci am pus pe rol un proces. Nu ştiu nici până în prezent care a fost rezultatul. Eu am continuat procesul cât m-am aflat în minister, în timpul mandatelor lui Miclea, Hărdău şi puţin pe mandatul lui Adomniţei. Baza a fost concesionată în timpul mandatului doamnei Andronescu. Nu ştiu dacă dumneaei a semnat actul sau un secretar de stat”, ne-a declarat Adrian Gorun. Acesta consideră că nu este normal ca reprezentanţii Ministerului Educaţiei să beneficieze de gratuităţi la baza lui Pescariu. „Acea bază trebuia să fie pentru copii, nu să se distreze cei din minister”, ne-a mai spus Gorun.

Interesant este că documentul prin care Baza Cutezătorii i-a fost concesionată lui Dinu Pescariu este rătăcit prin Ministerul Educaţiei. În 2010, am solicitat ca acest contract să fie dat publicităţii, însă reprezentanţii MECTS nu ne-au răspuns.

Fosta Bază Cutezătorii, actualmente Pescariu Sport and SPA, se întinde pe un teren de aproximativ 60.000 metri pătraţi, în zona Lacului Tei.

Abramburica pledează nevinovată

Fostul ministru Ecaterina Andronescu, zisă Abramburica, spune că înţelegerea iniţială cu Dinu Pescariu era pentru binele copiilor. „Nu era vorba de concesionare. Era vorba de un parteneriat pentru formarea Centrului pentru elevii cu performanţe sportive. După ce s-a încheiat mandatul meu, terenul a trecut la RA-APPS şi nu ştiu ce s-a mai întâmplat. În timpul mandatelor mele nu s-au acordat gratuităţi la baza lui Pescariu. Nu am nici o legătură cu serviciile oferite de Pescariu”, ne-a declarat Andronescu.

Fostul consilier al lui Daniel Funeriu, Melania Mandas Vergu, a refuzat să comenteze subiectul. „Eu nu mai am nici o calitate să comentez. Întrebaţi la Ministerul Educaţiei”, ne-a spus Vergu.

Dosarul lui tălin Baba

Noul ministru al educaţiei, Cătălin Baba, este catalogat drept „un profesor submediocru” şi a fost acuzat de corupţie chiar de către conducerea Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj, unde a fost angajat.

În 2010, Colegiul Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai“ îl acuza pe Baba, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, că şi-a instalat la catedră rudele catalogate drept incompetente de către Rectorat.

„În 8 decembrie 2005, Cătălin Baba a cerut aprobarea de numire a Alinei Cherecheş ca asistent de drept constituţional. Din fericire, Rectoratul de atunci a sesizat că este vorba despre o candidată cu pregătire slabă, care era chiar soţia lui Cătălin Baba, şi a respins cererea. În aceeaşi adresă se cere de către Cătălin Baba numirea altor candidaţi mediocri, între care cumnatul său, Răzvan Cherecheş, ca asistenţi, ceea ce Rectoratul a refuzat. Între cei propuşi a fost candidatul P. Zai, nepotul celui care avea să o admită la doctorat pe soţia sa şi care avea să îi dea calificative maxime în economie unei absolvente de drept cu rezultatele menţionate”, se menţionează într-o adresă UBB. Cătălin Baba a profitat de funcţie şi s-a transferat pentru a poposi la Catedra de Comunicare şi Relaţii Publice a facultăţii, Rectoratul interzicându-i astfel de plimbări ilegale, în continuare. În ultimii ani s-a folosit de peste 20 de granturi accesate la diferite niveluri. Mai mult, nepregătindu-se şi nelucrând în specialitate, Cătălin Baba îl foloseşte pe cumnat, Răzvan Cherecheş, angajat pe granturi de la Guvern, pentru a-l suplini la cursurile de Ştiinţe Politice (acesta fiind la bază absolvent de medicină!).

„Numit la Cabinetul lui Emil Boc, în 2009, Cătălin Baba blochează scoaterea de posturi la concurs până nu i se face şi lui post de profesor universitar, ceea ce Rectoratul a refuzat, pregătirea lui fiind mediocră”, a acuzat UBB. Din aceeaşi funcţie, Cătălin Baba cere, cu adresa nr. 296 din 7 mai 2009, să i se păstreze funcţia pe perioada în care vine la Cluj, cu toate că cererea este ilegală. Prin adresa nr. 132 din 15 aprilie 2010, Baba a solicitat Rectoratului să creeze specializarea „Politica sănătăţii” în facultate, pentru el şi cumnatul său. Rectoratul a refuzat, argumentând că Universitatea „Babeş-Bolyai“ nu are facultăţi de medicină. Rectoratul UBB i-a atras atenţia lui Cătălin Baba, în repetate rânduri, că producţia sa ştiinţifică este submediocră: Cătălin Baba nu are nici o lucrare personală (articol, recenzie, studiu etc.), toate lucrările sale fiind cu alţi autori şi cumnatul său. Mai mult, deşi trebuie să predea, conform normei  didactice, discipline de ştiinţe politice şi politici publice, puţinele lucrări ale lui Cătălin Baba sunt de politica sănătăţii umane, el fiind medic veterinar.

Cum se relaxează miniştrii

În abonamentul all inclusive cu valoarea de 2.106 euro pe an (dar pentru care nu plătesc nimic), mai marii Ministerului Educaţiei au incluse următoarele facilităţi:

Acces fitness, aerobic, piscină, SPA;

12 intrări gratuite pentru invitaţi/abonament;

6 şedinţe de masaj a câte 30 de minute;

o lună de freezing.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639554-05-26

Mai multe imagini:
C-aşa-i în tenis. Şefii educaţiei merg la SPA. VEZI FOTO!
zoom
C-aşa-i în tenis. Şefii educaţiei merg la SPA. VEZI FOTO!
zoom
C-aşa-i în tenis. Şefii educaţiei merg la SPA. VEZI FOTO!
zoom

C-aşa-i în tenis. Şefii educaţiei merg la SPA. VEZI FOTO!
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz