2020-01-25 12:31

CAMPANIILE PUTEREA. Cătălin Nechifor, şeful CJ Suceava, un surogat de baron local

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. Cătălin Nechifor, şeful CJ Suceava, un surogat de baron local

Rene Pârşan

Cătălin Nechifor, preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Suceava, nu prea seamănă a baron local veritabil, ci mai curând pare o imitaţie. Paradoxal, adevăratul tartor al Bucovinei pare să fi rămas, chiar şi din opoziţie, pedelistul Gheorghe Flutur, lui Nechifor nerămânându-i altceva de făcut decât să semneze hârtii. Unul dintre cei mai tineri preşedinţi de judeţ din România, Nechifor a câştigat alegerile din 2012 numai datorită unui complex de împrejurări. A fost aruncat în cursă de USL, la sacrificiu, din postura de „iepure” pentru adversarul politic, supergreul Gheorghe Flutur, şi a câştigat la limită exclusiv datorită faptului că votul sucevenilor, ca şi al majorităţii românilor a fost unul negativ, împotriva PDL.

Povestea succesului lui Nechifor este aceea a oricărui tânăr arivist politruc: a muncit de mic, a studiat la fabrica de diplome locală, s-a înrolat în partidul potrivit, iar când succesul i-a permis şi-a cumpărat Volkswagen şi doctorat. Ca orice patriot, când ţara i-a cerut-o, şi-a abandonat afacerile pentru a se dedica comunităţii; fie din postura de deputat, de europarlamentar sau de preşedinte de judeţ.

Sucevean gospodar, Cătălin Nechifor şi-a cumpărat câteva petice de pământ pe la  Ilişeşti, mai precis două ogoare care însumează vreo 3 hectare, şi un teren de 100 mp în Suceava. Familia sa mai deţine un apartament de 100 mp în acelaşi oraş. Este modest şi în privinţa maşinilor, având doar o Toyota Rav 4 şi bătrânul său VW Golf, de holtei. La capitolul conturi, Nechifor a agonisit doar vreo 70 de mii de lei şi aproximativ 40 de mii de euro. Având acest mărunţiş în puşculiţă, nu a avut nici o problemă să-şi împrumute socrii cu 12 mii de euro, sau să se împrumute la o bancă de 45 de mii de lei. Veniturile sale la vedere par destul de subţiri, el câştigând în 2012 doar vreo 50 de mii de lei din lefurile de deputat şi preşedinte al CJ, plus 20 de mii de lei din retribuţia ca şef de centru la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, şi alocaţia de consilier la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava. Dacă munceşte, are! Cu toate că se spune că agricultura în România este un hobby şi nu o afacere, terenurile agricole ale lui Nechifor au produs anul trecut 12 mii de lei. Pe pereţii casei sale are poze doar cu Iliescu şi Ponta, cu valoare sentimentală, din declaraţia sa de avere rezultând că nu este amator de artă sau colecţionar. Ceasuri, ioc, bijuterii aşijderea.

Ştefan cel Mare şi sucurile

La 19 ani, mai precis în 1993, tânărul Nechifor se angajează la Coca-Cola Iaşi. După trei ani, viaţa şi cariera sa iau o turnură radicală, Nechifor devenind director zonal al Pepsi Cola. Între timp îşi definitivează şi studiile. Viitorul preşedinte al judeţului optează, exclusiv din patriotism local, pentru Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, unde termină Facultatea de Inginerie Electrică, Specializarea Informatică, în 1997. Din 1996, la numai 22 de ani devine director al Hotelului Sagra din Suceava, pe care îl manageriază până în 2000. Urmează apoi şirul de diplome care garantează succesul politrucului român: 2002 - INA Bucureşti - Master în Administraţie Publică, 1996 - CNF. MIN. TURISMULUI - Master în turism,  2005 - Institutul Ovidiu Şincai Bucureşti - Master Ştiinţe Politice, 2008 - The Aspen Institute - France – „Jeunes Leaders Politiques“. Obţine chiar şi o patalama de doctor în Dezvoltare Durabilă, la ASE Bucureşti. Debutează ca editorialist la „Crai Nou“ şi la „Monitorul de Suceava“.

La 26 de ani, se prinde că statul este ce mai bună afacere, şi dă postul de director de hotel pe cel de manager de Consiliu Judeţean, mai exact devine, peste noapte, director general la CJ Suceava. Renunţă de asemenea la libertatea de opinie şi se predă la PSD în 2002. După numai doi ani, devine preşedintele tinerilor socialişti din judeţ, postură din care este propulsat în Parlamentul European, pentru un rest de mandat la Bruxelles, cel din 2007-2008. Se întoarce de la Bruxelles cu noi cunoştinţe folositoare, candidează la alegerile din 2008, la Camera Deputaţilor, intră şi rămâne ţintuit în fotoliul de deputat până la alegerile din 2012. Este considerat de tartorii de la centru a fi iepurele perfect pentru a fi aruncat în bătălia pentru Consiliul Judeţean împotriva adevăratului baron local, Gheorghe Flutur. Nechifor se sacrifică pentru partid şi câştigă la limită. Este drept că foarte puţini suceveni ştiau la momentul respectiv cine este tânărul aspirant. Aşa cum ştiu toţi sucevenii, Flutur a pierdut judeţul numai din motivul că s-a încăpăţânat să rămână în PDL.

Altfel spus, până în momentul de faţă tânărul social-democrat, deşi are potenţial, nu a reuşit să se impună ca baron local, adevăratul tartor teritorial fiind în continuare Flutur, democrat liberalul având şi în momentul de faţă controlul asupra afacerilor în judeţ, în special cele care privesc pădurile şi biserica.

Nici ca preşedinte local al PSD nu e prea băgat în seamă Nechifor, aşa încât, atunci când a încercat să propună înfiinţarea Regiunii Bucovina, pe modelul Klaus Iohannis de la Sibiu sau Nicuşor Constantinescu de la Constanţa, marele dregător Liviu Dragnea l-a trimis la plimbare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-10-27Parerea ta...

RENEL MâRLAN
20 Sep 2013

Eh,ce sa zic,stii tu, mai Pârşan,cum a cazut in kkt monstrul sacru Flutur.... Care a fost si este doar un balon de sapun! Iar Catalin Nechifor este, inainte de toate,un om de bun simt - nu poate fi comparat nici macar in gluma cu kurvele pedeliste. Dupa nume esti din sud - poate pe la voi,pe la tine pe acasa,asa stau lucrurile. La noi,la cunoscatori,se stie ca Flutur a pierdut alegerile de bou,pentru ca s-a crezut ales pe veci. Mai sunt si altii care au patit-o si altii care asteapta la rand,unii chiar de pe la tine din zona...
TAZMANIAN DEMOON
21 Sep 2013

Sinergia ascensiunii baronetului fălticenean versus meandrele concretului deșucheat al politichiei de măgăritar Rromânești constă într-un singur argument etern valabil: coloana vertebrală din gumilastic, configurată grafic sub forma clopotului lui Gauss. Sluj și servilism în fața fălcilor de popândău ale lui Gavril Mârza, paharnic de taină la parangheliile feseniste ale acestuia, guleaiuri nerușinate în care se bea porcește uischi cu proletarul borcan de muștar. Meritocrația, în societatea fesenistă a capitalului de cumătrie, este cea mai aprigă blasfemie. Caligula și-a uns calul senator; citellus colhoznicus să nu-și înscăuneze paharnicul și țucălarul în cea mai înaltă demnitate județeană?
TAZMANIAN DEMOON
21 Sep 2013

Scoate copita din nas, nesimțitule!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine