2019-08-25 16:37

CAMPANIILE PUTEREA. Şefii CJ la control. MOGULUL DE SUB TÂMPA: Aristotel Căncescu, cel mai vechi şi mai bogat baron local

 |  20:04
CAMPANIILE PUTEREA. Şefii CJ la control. MOGULUL DE SUB TÂMPA: Aristotel Căncescu, cel mai vechi şi mai bogat baron local

Rene Pârşan

Fotograful şi cineastul Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, din 2000 şi până în prezent, este considerat de mulţi drept cel mai vechi şi mai bogat baron local, el fiind ignorat pe nedrept de Top 100 cei mai avuţi oameni din România, dar şi de Forbes. Pasionat de media, el este cunoscut mai mult ca mogul de presă, şi mai puţin ca potentat local. FSN-ist bătrân, fiind senator al acestei facţiuni politice încă de la primele alegeri democratice de după Revoluţie - omitem intenţionat Constituanta lui Iliescu de până în ‘92 - a devenit, firesc, liberal până măduva oaselor, în mileniul trei. Cu o avere, declarată, de câteva milioane de euro, plus o casă „modestă” în Braşov, Căncescu pare un personaj ridicol, în comparaţie cu Liviu Dragnea sau Oprişan, dar cu toate acestea nici măcar Crin Antonescu nu îşi permite să râdă de el. Lucrul care îl frământă cel mai mult, în aceste momente, pe Aristotel este cum să impună modificarea legii privind incompatibilitatea demnitarilor şi funcţionarilor publici, care stă la baza funcţionării ANI, ca să poată şi el să iasă la lumină cu adevărata sa identitate, aceea de proprietar, mare investitor şi, evident, ales local. Conform „Bună Ziua Braşov”, publicaţie pe care o controlează, povestea lui Aristotel este aceea „a copilul sărac, adolescentului visător, tânărului ambiţios şi mai apoi a politicianului luminat, a cărui existenţă se confundă în ultima jumătate de secol cu a oraşului de sub Tâmpa”, pentru care cloceşte nişte proiecte de pomină.

PCR-PNL, via FSN-PDSR

La fel ca în cazul tuturor românilor pe care Revoluţia i-a luat pe nepregătite, cariera politică a lui Căncescu a început de la kilometrul 0 al democraţiei, în 1990. Tânărul absolvent al Liceului „Andrei Şaguna” Braşov – promoţia 1971, şi mai apoi al facultăţii de Mecanică de la Universitatea Braşov – 1977, zice că nu a fost niciodată membru al PCR, fapt confirmat de CV-ul retuşat, de pe site-ul Consiliului Judeţean. În realitate, însă, a fost. Membru în prima adunare constituantă în 1990, el a devenit, peste noapte, în 1990, senator FSN, apoi PDSR, demnitate pe care nu a mai părăsit-o până în 2000, când a optat pentru fotoliul de preşedinte al CJ Braşov. În tot acest interval, el a fost în continuă incompatibilitate, conform standardelor şi legislaţiei actuale, în perioada respectivă el punând pe picioare trustul de presă cu acoperire naţională Mix FM. Printr-un conglomerat de firme, senatorul a ajuns, în perioada de maximă ascensiune, să deţină nu mai puţin 37 de licenţe de transmisie. Abia în anul 2007, după ani de crâncen conflict de interese, Aristotel s-a îndurat să vândă 24 de licenţe din reţeaua Mix FM companiei SBS, pentru şase milioane de euro, dar a păstrat licenţa pe satelit şi restul de frecvenţe. Vânzarea a fost doar cu numele, pentru că afacerea pe care o vom dezvălui mai jos, demonstrează că, printr-o inginerie speculativă, Aristotel încă mai controlează posturile respective prin firma Canaris, singura rămasă la vedere.

Averea lui Căncescu, conform declaraţiei oficiale, nu este cu nimic deosebită faţă de cea a oricărui român gospodar, după o viaţă de muncă, acumulări şi investiţii cumpătate. Preşedintele Consiliului Judeţean are o casă de 360 mp, ridicată pe o proprietate de 2.500 mp, în Braşov. În această casă nu există nici un obiect de artă care să merite a fi menţionat în documentul mai sus amintit. Probabil, doar covoare de iută, mobilier de la IKEA, nimic spectaculos. În garaj ţine doar murături, Aristotel neavând maşină. Nu suportă să poarte ceasuri, nici măcar Pobeda, şi nici bijuterii, la acest capitol al declaraţiei de avere figurând demn nişte x-uri invizibile. Cumpătat, cum am mai spus, Căncescu are totuşi două conturi la vedere: unul de 4.564.562 de dolari şi celălalt de 625.582 de euro. Aceasta este declaraţia din 2012, cea curentă fiind încă în lucru.

ANI, spaima lui Aristotel

Anul trecut, Agenţia Naţională de Integritate l-a surprins în incompatibilitate pe Aristotel Adrian Căncescu, întrucât acesta deţinea, din 2009, simultan, atât funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, cât şi calitatea de reprezentant al judeţului Braşov în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC APĂ CANAL SA Sibiu. Demersul ANI a rămas însă fără efect, dar vicepreşedintele PNL l-a somat pe Crin Antonescu să rezolve o dată pentru totdeauna problema spinoasă a primarilor şi şefilor de CJ-uri anchetaţi de instituţie, prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să clarifice modul în care aceştia pot fi cercetaţi. Potrivit unor înregistrări dintr-o sedinţă de lucru a PNL, Antonescu a afirmat că un astfel de proiect este deja în discuţii şi că ar aparţine vicepremierului Liviu Dragnea, „dar deocamdată nu se poate din cauza MCV-ului”. „Domnule preşedinte, eu ştiu că domnul primar Klaus Iohannis a avut o discuţie cu dumneavoastra vizavi de acea problema cu ANI. Pot să vă spun că el vede lucrurile într-un fel săsesc şi englezesc, dar lucrurile sunt foarte serioase totuşi, dacă se mai continuă aşa ne ia (ANI, n.r.) pe toţi!”, s-a revoltat Căncescu.

Mix

Presat şi de Fisc, pe lângă ANI, în 2007, Aristotel a făcut tranzacţia începutului de secol în breasla proprietarilor de posturi de radio. Căncescu a împuşcat cu această ocazie trei iepuri dintr-un foc: şi-a vândut pe bani grei licenţele pe care le deţinea la postul Mix FM, a dat statului o ţeapă de circa 800.000 de euro şi a ieşit din incompatibilitatea reclamată atunci de ANI. Toată ingineria financiară a fost făcută cu sprijinul tacit al unor membri din CNA şi al unor parlamentari din Comisia de Cultură. Practic, Căncescu şi-a vândut sieşi afacerea. Mix FM a fost scos la mezat. Conştient că o tranzacţie de o aşa amploare va băga ceva bani şi la bugetul statului, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a început să caute soluţii pentru a fenta Fiscul. Iniţial, la sfârşitul lui 2007, Căncescu a demarat negocieri cu patronatul de la Radio 21, care s-a retras de frică din afacere, aşa că mogulul a fost nevoit să schimbe firma suveică, dar a păstrat strategia.

În ianuarie 2008, firma Canaris SRL, deţinătoarea în scripte a licenţelor lui Căncescu, face un contract de cesiune a 24 de licenţe audiovizuale, din cadrul reţelei Mix FM, cu sereleul SC Canet Radio, deţinut tot de Căncescu. Preţul tranzacţiei a fost unul ridicol: 100 de euro/licenţa. Astfel, pentru 2.400 de euro, firma Canet a preluat toate licenţele Mix FM.

O lună mai târziu, concesionarul beneficiar Canet Radio îşi modifică actul constitutiv în mod succesiv, prin concesionarea părţilor deţinute de asociatul unic Aristotel Căncescu, către două societăţi comerciale: SC Media Office Services SRL şi SC SBS Broadcasting Media SRL, controlate de... Căncescu. De această dată, preţul tranzacţiei a fost cel corect: 5.952.380 de euro. În ziua imediat următoare încheierii acestui contract, firma Media Office Services SRL a cesionat, la rândul său, licenţele către New Century Media Holding BV, încălcând flagrant Legea audiovizualului.

Dacă ar fi să ne luăm după seria tranzacţiilor-suveică instrumentate de Aristotel, putem spune că preţul celor 24 de licenţe a crescut, într-o lună şi ceva, de la 2.400 de euro la 6 milioane de euro. Evaziunea rezultată dintr-o asemenea manevră se ridică pe la 800.000 de euro.

Afacerea Aeroportul

Din 2006, construcţia unui aeroport la Braşov a fost unul din pilonii ofertei electorale a liberalilor lui Căncescu. În 2013, preşedintele de la Braşov a anunţat în sfârşit demararea lucrărilor. Afacerea Aeroportul presupune în final o asociere public-privată care să includă şi Primăria lui Scripcaru, şi Consiliul lui Căncescu. Dar până la finalizare, Aristotel a mai făcut o nefăcută. Firma câştigătoare a licitaţiei proiectului este nimeni alta decât „binecunoscuta” SC Dinoram SRL, firmă specializată, printre altele, în proiectarea de WC-uri, mai precis „Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat”, şi nu în proiectări de infrastructură aeronautică. Fără experienţă în domeniu şi fără angajaţi (la data semnării contractului avea doar un singur angajat), această firmă impusă de Aristotel Căncescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a primit un proiect în valoare de 85 milioane de euro. Justificarea lui Căncescu a fost că acest proiect a fost gândit de „specialişti”. Presupunem că unul dintre aceştia este chiar propria nevastă a lui Aristotel, bibliotecară până în 2010, dar care figurează ca angajată, conform declaraţiior de avere ale lui Căncescu din 2011 (anul semnării contractului de proiectare), la SC Dinoram. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-10-27Parerea ta...

GEORGE
02 Sep 2013

CAT ADEVAR...
ADEVARUL
03 Sep 2013

Sa lase vrajeala aia cu "copil sarac" si alte asemenea, ca e fiu de tortionar arhicunoscut. Tatal lui e unul dintre cei care impuscau membrii ai rezistentei din munti, conform unui ziar distribuit gratuit in Brasov.
CRISTIAN
03 Sep 2013

Felicitari pentru aceste dezvaluiri de exceptie ! Cu o confirmare in plus : acea Dinoram srl a pangarit la propriu extraordinara cetate Rupea, o asemenea ”instalatie sanitara” este asezata intre zidurile despartitoare ale cetatii... Si am amintit doar una dintre ispravile ipochimenului mos cancescu ! Televiziunile mix sunt leit latrina 3 , a Jigodiei felics, brasovenii sunt scarbiti de aceasta Lichea, Lepadatura, un Blestem nemeritat pentru oamenii echilibrati si rationali ai frumosului nostru oras !
ANONIM
05 Sep 2013

dormiti linistiti, PeNaLii usl guverneaza pentru voi !!! nu asta ati votat cu doua miini ???? uslinosi spalati pe creiere
MARIANA
09 Sep 2013

CRISTIAN, da, ai dreptate in tot ceia ce tu ai spus dar cu toate astea brasovenii l-au votat inca o data. Sper ca la urmatoarele alegeri acest om sa aiba bunul simt si sa plece daca nu brasovenii sa nu-l mai voteze.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray