2020-03-28 17:11

„Caracatița” aranjamentelor țesute de ministrul Adrian Oros în jurul Casei Române de Comerț Agroalimentar „Unirea”

 |  14:02
„Caracatița” aranjamentelor țesute de ministrul Adrian Oros în jurul Casei Române de Comerț Agroalimentar „Unirea”

Ministrul demis al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Nechita Oros, a lăsat de înțeles că fostul ministru PSD Petre Daea ar putea intra în vizorul procurorilor DNA, după ce Corpul de control al ministerului a făcut o serie de verificări la Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea”, reieșind o posibilă fraudă de circa 900.000 de euro.

Însă, modul cum s-a făcut controlul și cum s-au aranjat lucrurile în ceea ce privește conducerea acestei case de comerț este ceva de domeniul incredibilului și lasă loc la o mulțime de speculații care abia de acum ar da lucru celor de la DNA. 

La vremuri noi, tot noi

Corpul de Control de la Ministerul Agriculturii a verificat Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea”, societate comercială care a fost deschisă la inițiativa fostului ministru Petre Daea, și în ale cărei magazine se pot vinde doar legume, fructe și produse alimentare de la producătorii autohtoni. Corpul de Control a descoperit o posibilă fraudă în valoare de 900.000 de euro, legată de decizia de a investi în achiziționarea unui depozit de frig, spațiu necesar depozitării mărfurilor pentru magazinele „Unirea”. Dar, potrivit informațiilor noastre, posibila fraudă ar mai putea proveni și din finanțarea de către Casa de Comerț Unirea a acțiunii  „Forumul agricultorilor – bilanț și perspective”, desfășurată în cadrul Expoziției de produse românești de la Romexpo, ce a avut loc în data de 10 octombrie 2019. Cel care a insistat și susținut ca acel forum să aibă loc iar Casa de Comerț „Unirea” să finanțeze aceea acțiune a fost secretarul de stat de la acea vreme, Daniel Botănoiu, omul susținut și promovat de Liviu Dragnea. Dar, după plecarea guvernului PSD de guvernare, ministrul liberal al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Nechita Oros, a decis schimbarea conducerii Casei Române de Comerț Agroalimentar „Unirea”. Numai că schimbarea de la conducerea casei este doar o schimbare de decor pentru directorul general impus de Petre Daea, fostul lider sindical Adrian Izvoranu, care a devenit director adjunct Investiții. În locul acestuia, la conducerea casei a fost numit Ionuț Dănăilă, nimeni altul decât fostul consilier al secretarului de stat Daniel Botănoiu. Practic, tot Adrian Izvoranu conduce casa și face toate cărțile că, deh, doar aici și-a angajat și fiica, dar și o rubedenie a unui mare lider PSD.  

Controlorii de ieri, administratorii de azi

Însă, marea surpriză apare la numirea celor trei noi membri ai Consiliului de Administrație de la Casa de Comerț Unirea. Astfel, prin decizia ministrului Adrian Nechita Oros au ajuns în bordul administrativ al acestei case de comerț Marian Sebastian Radu - șef serviciu Control la Direcția Generală Control, Antifraudă și Inspecții din cadrul MADR, Ciceronis Cumpănășoiu - director general Direcția Generală Pescuit și Bogdan Dumitrescu - director general adjunct DGP AM POPAM. Numai că, primii doi noi administrator – Marian Sebastian Radu și Ciceronis Cumpănășoiu, au făcut parte din echipa de control care a verificat activitatea Casei Române de Comerț Agroalimentar “Unirea”, adică ei sunt cei care au descoperit posibila fraudă de 900.000 de euro.

Control în familie sau de familie?

Dar ceea ce nu au menționat în raportul de control cei care au făcut verificările la Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea” este faptul că persoana care a răspuns de organizarea acțiunii „Forumul agricultorilor – bilanț și perspective”, de la Romexpo, este Mihaela Mitu, consilier Direcția Generală de Industrie Alimentară din cadrul MADR. Însă, din 6 ianuarie 2020, noul director general al Direcției Generale Control, Antifraudă și Inspecții din cadrul MADR este un pensionar din servicii venit de la Corpul de control al primului ministru, Marius Mitu, nimeni altul decât soțul Mihalelei Mitu. Practic, acum soțul trebuie să verifice cum s-au cheltuit banii casei de comerț la forumul de la Romexpo de care a răspuns soția sa. Pare un control de familie sau în familie!? 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine