2019-11-19 02:42

Cât mai tolerează MAI derapajele șefului Agenției Naționale Antidrog

 |  14:26
Cât mai tolerează MAI derapajele șefului  Agenției Naționale Antidrog

De aproape un an de zile, conducerea Ministerului Afacerilor Interne tergiversează ducerea la îndeplinire a măsurilor privind controlul efectuat în perioada septembrie - decembrie 2017 la Agenția Națională Antidrog (ANA).

Practic, verificările efectuate de către subalternii ministrului Carmen Dan au scos în evidență numeroase ilegalități regizate la ANA, din 2011 și până anul trecut, de către controversatul chestor de poliție Sorin Oprea (FOTO), nimeni altul decât nepotul interpretei de muzică populară Irina Loghin, „resuscitat”, în 2009, de către PDL, de la Jandarmeria Română. Cu toate că măsurile și concluziile verificărilor sunt foarte clare, conducerea MAI nu a dispus nici până acum măsuri împotriva directorului ANA - Sorin Oprea, dar, în schimb, a mai declanșat recent un alt control împotriva acestuia.  Practic, al doilea control a fost declanșat de MAI ca urmare a unor informații incredibile despre chestorul Sorin Oprea. Acesta a participat, în urmă cu ceva timp, la o întâlnire pe probleme de droguri în Serbia, pe filiera unei ONG care a beneficiat și de finanțări Soros, fără să aibă mandat din partea ministerului și fără să informeze că a părăsit țara, susținând că a fost acolo în timpul său liber. Este surprinzătoare tergiversarea conducerii Ministerului de Interne privind soluționarea situației incredibile a agenției conduse de chestorul Sorin Oprea, care încă de anul trecut nu are plan de acțiune aprobat prin Hotărâre de Guvern privind implementarea Strategiei Naționale Antidrog pentru perioada 2013-2020, deși ANA își exercită în prezent rolul de coordanator național pentru această strategie. Ca urmare a acestei situații, ANA a returnat la bugetul de stat foarte mulți bani alocați pentru două proiecte naționale privind crearea de comunități terapeutice, întrucât chestorul Sorin Oprea n-a fost în stare să implementeze cele două proiecte. Potrivit informațiilor deținute de PUTEREA, directorul ANA a fost preocupat permanent de deplasări externe, țintind ocuparea unui post bine remunerat într-o instituție europeană implicată în combaterea traficului și consumului de droguri. Deocamdată, nu a găsit un asemenea post, rezumându-se, pe moment, doar la angajarea în cadrul ANA a unor persoane din zona Prahova, dintre care una are drept misiune să-I asigure zilnic confortul alimentar la locul de muncă. Trebuie precizat că, prin 2008, Sorin Oprea s-a pensionat cu gradul de comisar șef, dar și cu salarii compensatorii de la MAI, ulterior fiind însă reangajat la Jandarmeria Română și mutat apoi la Poliția Română, fiind numit, pe vremea guvernării Boc, la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, de unde, în 2011, a ajuns la șefia ANA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-07Parerea ta...

ANONIM
02 Noi 2018

In cadrul M.A.I exista conflicte de competenta dar si de interese, majore intre Directia de Combatere a Crimei Organizate a I.G.P.R. si Agentia Nationala Antidrog din organigrama ministerului, Directia de Combatere a Crimei Organizate a I.G.P.R. si Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane tot din organigrama ministerului, deoarece din punct de vedere al obiectului de activitate, reprezinta doua tipuri de organizatii din care D.C.C.O. se ocupa de combaterea criminalitatii (activitati de natura politieneasca) si celalte doua de protejarea si consilierea victimelor (activitati sociale si medico-psihologice). Aceste doua tipuri de structuri nu pot fi conduse de catre aceeasi comanda, deoarece unul dintre domenii este cu specific politienesc de prim rang ce trebuie supus controlului judiciar de catre Parchet si celalalt pentru monitorizarea victimelor criminalitatii organizate trebuie sa fie in atentia Ministerului Sanatatii sau/si a Muncii si nu numai (in lumea civilizata nu exista structuri politienesti care sa aiba in interiorul sau agentii de protejare a victimilor, organizatii de tipul A.N.A. si A.N.I.T.P. acestea functioneaza in mod obligatoriu in structura societatii civile). Despre ceea ce a fost inainte de aparitia A.N.A. in domeniul antidrog, cum s-a infiintat aceasta agentie, cat de ilegal a functionat si ce ispravi teribile s-au petrecut cu si in interiorul aceastei structuri si mai apoi despre circul desfiintarii autonomiei acesteia se pot scrie multe romane inclusiv cu tematica de „sansfiction”. Cert este faptul ca atat A.N.A. cat si A.N.I.T.P. trebuie sa functioneze in afara M.A.I., dupa modelul european, cu care cele doua entitati pot relationa doar pe baza de protocoale. Negasirea locului stabil intr-o organigrama a celor doua agentii (ba la minister ba la I.G.P.R.) naste mari semne de intrebare atat cu privire la eficienta operativa in cele doua domenii acute la nivel national si european cat
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray