2020-04-06 16:12

CE nu a primit nicio cerere din partea Guvernului român pentru ajutor privind inundaţiile

 |  18:25
CE nu a primit nicio cerere din partea Guvernului român pentru ajutor privind inundaţiile

CE nu a primit nicio cerere din partea Guvernuluiromân, deşi este "deschisă" la ideea activării Mecanismul deprotecţie civilă dacă există o cerere, a declarat vineri Ferran TarradellasEspuny, purtător de cuvânt al Comisiei.

"La acest moment, CE, prin centrul demonitorizare şi informare, urmăreşte cu atenţie situaţia, dar până am venit laaceastă conferinţă (ora 13.00, ora României - n.r.) nu am primit nicio cereredin partea Guvernului, deşi CE este deschisă să activeze Mecanismul deprotecţie civilă dacă există o cerere", a spus purtătorul de cuvânt,într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, întrebată dacă România acerut ajutor în cazul inundaţiilor.

"Depinde de statele membre care evalueazăsituaţia în teren dacă doresc să ceară această măsură. Noi urmărim situaţia şisuntem deschişi să cooperăm cu autorităţile române dacă ele consideră că aunevoie de acest lucru" , a spus Ferran Tarradellas Espuny.

Mecanismul european de protecţie civilă poate fideclanşat în cazul unor dezastre. El este format din statele membre UE cărorali se adaugă Croaţia, Islanda, Liechtensteinşi Norvegia.

Mecanismul asigură, în cazul activării, coordonareaintervenţiilor pentru asistenţa în UE şi în afara acesteia. Astfel de acţiunisunt coordonate de CE prin Centrul de informare şi monitorizare (MIC).

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, vineri, pentruMEDIAFAX, că este "dezamăgită" să constate că Guvernul nu a cerutsprijin de la Uniunea Europeană pentru inundaţii, arătând că îi va transmite unmesaj în acest sens primului-ministru.

"Sunt dezamăgită să constat că Guvernul nu acerut sprijin de la Uniunea Europeană pentru inundaţii, pentru a fi puse ladispoziţie motopompe, diguri gonflabile, case modulare. Eu am să-i dau un mesajdomnului prim-ministru să apeleze la sprijinul Uniunii Europene prin activareaacestui mecanism acum. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, trebuia să facădemersurile ", a precizat Barbu.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga,a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că marţi au fost făcute demersuripentru a accesa Fondul Solidaritatea al Comisiei Europene, care poate fiaccesat în două situaţii - în situaţie de forţă majoră, dacă pagubele depăşesctrei miliarde de euro, ceea ce nu este cazul României, sau dacă într-o perioadălimitată de timp pagubele depăşesc 0,6% din PIB, cum este situaţia României.Potrivit ministrului, astfel va putea fi accesat un ajutor de 75 de milioane deeuro.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga,a spus, marţi, la videoconferinţa cu prefecţii, că ,ceea ce înseamnă foarte mult, anunţând că se va apela la Fondul de Solidaritateal UE.

Blaga a precizat că instituţia pe care o conduce aînceput demersurile pentru accesarea Fondului de Solidaritate pus la dispoziţiede Uniunea Europeană şi le-a cerut prefecţilor şi subprefecţilor să facă oevaluare exactă a pagubelor produse de inundaţii, pentru că vor veni experţicare vor verifica datele comunicate.

''Pagubele nu vor atinge în niciun caz suma de treimiliarde de euro, dar vor fi mai mari decât 0,6% din PIB, ceea ce înseamnăfoarte mult. Rog o evaluare exactă a pagubelor, în maxim 10 zile de lastabilizarea situaţiei, pentru că vor veni experţi ai Uniunii Europene şi vorverifica'', a spus Blaga în videoconferinţa de la Ministerul Administraţiei şiInternelor cu prefecţii şi reprezentanţii Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine