2020-01-28 10:25

CEDO nu ia în seamă jalba lui Adrian Năstase

 |  21:01
CEDO nu ia în seamă jalba lui Adrian Năstase

Gilda Popa

Verdictul de condamnare în cazul lui Adrian Năstase în Dosarul “Trofeul Calităţii” nu contravine Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, a decis joi CEDO, care a respins plângerile formulate de fostul premier referitor la decizia instanţei din România. Decizia instanţei de la Strasbourg este definitivă.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a precizat, într-un comunicat, că a decis, prin vot majoritar, că plângerea formulată în decembrie 2012 de fostul premier român este inadmisibilă. Astfel, Adrian Năstase a reclamat faptul că verdictul dat împotriva sa, urmare a unor proceduri incorecte, condamnarea la închisoare şi consecinţele suferite în urma deciziei, precum imposibilitatea de a avea o viaţă normală de familie, pierderea carierei profesionale şi politice, dar şi reflectarea cazului său în media, au constituit “un tratament umilitor” şi au avut ca rezultat încercarea sa de a se sinucide. Amintim că Năstase a fost condamnat definitiv, pe 20 iunie 2012, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la doi ani de închisoare cu executare în Dosarul “Trofeul calităţii”, în care era acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. În seara aceleiaşi zile, chiar înainte de a fi pus în executare mandatul de arestare, Năstase a încercat să se sinucidă cu un pistol din locuinţa sa, însă fostul premier a fost transportat de urgenţă la spital, unde medicii i-au salvat viaţa.

Fără temei

În documentul prin care respinge plângerea lui Năstase, Curtea Europeană a precizat că “existenţa unor presupuse proceduri incorecte” nu încalcă Art. 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului referitor la interzicerea torturii şi a tratamentelor degradante sau inumane. Totodată, CEDO a respins plângerea fostului premier privind lipsa unei instanţe “independente şi imparţiale”. Adrian Năstase a susţinut că s-a încălcat Art. 6 al Convenţiei, întrucât nu a fost audiat de un tribunal independent şi imparţial, deoarece unul dintre judecătorii tribunalului de primă instanţă nu ar fi fost numit judecător prin decret prezidenţial. În opinia fostului premier, această practică ar submina legalitatea respectivei instanţe. Curtea de la Strasbourg a decis că nu există “niciun fel de circumstanţe care să justifice îngrijorările domnului Năstase referitoare la transferul judecătorului în cauză din funcţia de procuror-şef de secţie al DNA în postul de judecător”. De asemenea, judecătorii europeni au stabilit că nu există temei pentru plângerea fostului premier privind “existenţa unei relaţii de subordonare sau dependenţă între Înalta Curte şi biroul Procurorului general”.

Acuzaţii  “nefondate”

În ceea ce priveşte plângerea referitoare la faptul că Înalta Curte a audiat peste 700 de martori ai acuzării şi doar cinci ai apărării, CEDO a precizat că discrepanţa dintre numărul martorilor acuzării şi cei ai apărării nu dovedeşte faptul că Adrian Năstase a fost împiedicat să solicite martori, aşa cum au făcut procurorii. CEDO a respins şi alte plângeri ale fostului premier Adrian Năstase, apreciind că sunt “nefondate” sau incompatibile cu dispoziţiile Convenţiei sau nu au fost epuizate toate căile de recurs interne. Fostul premier Adrian Năstase a declarat, pe 17 aprilie 2013, la Antena 3, că, din decembrie 2012, a făcut o plângere la CEDO, pentru a arăta nedreptatea din cazul său, menţionând că nu a dorit să facă cerere de graţiere către Traian Băsescu, pentru că ar fi fost o umilinţă şi o recunoaştere a unei vinovăţii. ”Voi căuta mai departe să găsesc un remediu juridic - şi e un lucru pe care nu l-am spus până acum - încă din decembrie am făcut plângere la CEDO în legătură cu această condamnare pentru că vreau pe mai departe să arăt felul incorect în care s-a desfăşurat procedura şi nedreptatea din sentinţa respectivă”, a spus atunci Năstase. Fostul premier a mai spus că în cazul său a fost vorba despre “o răzbunare politică”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-11Parerea ta...

MARIANA
12 Dec 2014

adeluuuu, acum esti declarat definitiv un puscarias care a furat din banii poporului, un hot care a facut avere pe spinarea noastra a celor care muncim cinstit si platim taxele la zi, hooo nerusinatule ce esti, sper sa nu mai iesi in fata oamenilor cu o pata asa mare pe fruntea aia de comunist hot si nesimtit.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine