2020-08-13 00:59

Clanul din Oradea. Cum se pregătește Ministerul Sănătății să profite de modificarea Codului Penal

 |  13:03
Clanul din Oradea. Cum se pregătește Ministerul Sănătății să profite de modificarea Codului Penal

Robert Veress

A doua zi după instalarea la Ministerul Sănătății, senatorul pesedist orădean Florian-Dorel Bodog l-a „executat” pe șeful Corpului de Control, constănțeanul Constantin Dina. În locul lui Dina, Bodog l-a numit pe orădeanul Claudiu Hîrțea. Soția lui Hîrțea, Simona Miu, este consilier superior la Direcția Generală Buget și Contabilitate din Ministerul Sănătății, una din cele două persoane împuternicite, printr-un ordin de ministru din aprilie 2015, să semneze facturile emise de Ministerul Sănătății. Asta înseamnă că dl. Hîrțea trebuie să-și controleze soția. Conflictul de interese este evident, dar cum și abuzul în serviciu și conflictul de interese sunt practic dezincriminate prin ordonanța de urgență publicată marți noaptea, în Monitorul Oficial, nu credem că va fi mare scandal în familie.

Georgeta Bumbac, directorul Direcției Economice a Ministerului Sănătății, este tot din Oradea. Doamna Bumbac și domnul Bodog au petrecut, împreună, un sejur de vis în Singapore, în aprilie 2012, pe banii Ministerului Sănătății. Vom detalia ceva mai încolo.

Deocamdată, să închidem cercul.

Conform Regulamentului de organizare și funcționare al Ministerului Sănătății „Activitatea de control financiar preventiv din cadrul Ministerului Sănătăţii este organizată şi se desfăşoară în cadrul următoarelor structuri: a) Direcţia generala buget şi contabilitate; b) UMP - APL 2 Banca Mondială.

Direcția generală buget și contabilitate am văzut că este „securizată” de d-na Simona Miu, soția lui Hîrțea, cel pus de Bodog.

Ei bine, Bodog a „rezolvat” și cealaltă structură care se ocupă de controlul financiar preventiv. A fost „ușuită” directoarea UMP (Unitatea de Management pentru Proiect), Carmen Angheluță, în locul ei fiind plasat un personaj foarte controversat, de data asta nu orădean, ci tulcean: Sorin Zaharcu, nepot al fostei deputate PSD Neviser Zaharcu.

De profesie inginer de instalații, anul 2010 îl găsește pe Zaharcu director la Aquaserv, companie publică de apă și canal a municipiului Tulcea. În acel an, conform Adevărul, Zaharcu a acordat un contract de 45 de milioane de lei (inclusiv TVA) firmei spaniole Ocide Construccion, pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie de apă potabilă şi canalizare de pe 80 de străzi din Tulcea. În ianuarie 2011, Zaharcu și-a dat demisia de la Aquaserv și s-a angajat director la… Ocide Construccion.

Ulterior, Zaharcu a fost mai întâi consilier al președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu. Suspectați de afaceri necurate, Teodorescu și Zaharcu erau „ascultați”. Săptămânalul „Cațavencii” cita, în 2013, din interceptări SRI vizându-l pe Zaharcu: „Eu sunt aici ca să fac 40 de milioane pentru firma lui Teo, altceva nu mă interesează!“. „Teo“ era Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea şi şeful PSD pe județ, prieten al premierului de atunci, Victor Ponta.

Întrucât interceptările nu au fost considerate suficiente de anchetatori pentru incriminarea sa, Sorin Zaharcu și-a văzut de treabă.  În 2014 a fost uns director executiv al Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, un ong susținut din bani publici și europeni. De aici, a ajuns, anul trecut, șeful Serviciului de avize la Administrația Națională Apele Române (ANAR). Iar acum, la control financiar preventiv în Ministerul Sănătății, pe programele Băncii Mondiale. Ce credeți că-l recomandă pentru acest post dintre cele înșirate? Înclin să cred că fraza din interceptarea SRI…

Să ne ocupă acum și de celelalte personaje.

Despre Claudiu Hîrţea, cotidianul Bihoreanul a dezvăluit că, în calitate de şef al Compartimentului Întreţinere din Administraţia Imobiliară Oradea (unde a ajuns grație faptului că era nepotul directorului Regiei Piețelor, Ioan Hirțe), era asociat într-o companie cu patronul firmei care păzea obiectivele municipalităţii, pe care le umpluse cu propriile automate de dulciuri! Urmare a acestei descoperiri, primarul Ilie Bolojan l-a dat afară pe Hîrțea. Însă, acesta a fost „recuperat” bine de Sistem, ajungând, în decembrie 2015, șeful Direcţia de Control a Casei Asigurărilor de Sănătate Bucureşti. Iar de acolo, iată-l șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății…

V-am promis și o detaliere a sejurului de lux al orădenilor Bodog (ministrul Sănătății) și Bumbac (directoarea Direcției Economice) în Singapore.

Iată câteva fragmente dintr-o investigație publicată de Hotnews, în noiembrie 2013:

„O agentie de turism, in care fiica cea mica a mogulului Dan Voiculescu detinea la acel moment majoritatea actiunilor, a castigat in martie 2011 un contract cu o institutie a statului destul de putin cunoscuta: Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CoNAS).

Scopul contractului, atribuit prin achizitie directa, era organizarea mai multor deplasari in strainatate. Presa a scris atunci despre contract, dar nimeni nu a putut profeti ca, pentru cativa angajati ai CoNAS, urma o calatorie in jurul lumii pe bani publici.

(…) In 2010, institutia a depus un proiect - al carui manager era Oana Duca, directorul economic CoNAS -  prin care solicita o finantare din fonduri europene nerambursabile pentru a-si trimite angajatii la pregatire in strainatate.

Dar, fara sa mai astepte evaluarea proiectului si semnarea contractului de finantare pentru a avea garantia obtinerii banilor europeni, conducerea CoNAS a decis sa solicite Guvernului acordarea unei subventii in valoare de 10.638.903 lei (aproape 2,5 milioane de Euro). In documentele adresate Guvernului de catre CoNAS se mentioneaza, conform surselor Hotnews, ca aceste milioane de Euro sunt aferente fondurilor europene, urmand asadar sa fie returnate la buget atunci cand vor sosi banii europeni.

(…) In decembrie 2012, Autoritatea de Management a acestor fonduri europene a respins definitiv proiectul depus de CoNAS. Ghinion insa! Cei 2,5 milioane de Euro, acordati CoNAS-ului de catre stat, fusesera deja cheltuiti.

Cu o parte din acesti 2,5 milioane de Euro CoNAS a trimis peste 100 de oameni in Spania pentru a acumula expertiza in acreditarea spitalelor. Insa un grup mult mai restrans, format exclusiv din angajati CoNAS si inalti demnitari, a strabatut Pamantul de-a lungul a doar 6 luni cu scopul oficial de a studia criteriile de acreditare a spitalelor.

Un adevarat tur in jurul lumii, organizat de agentia de turism in care fiica cea mica a mogulului Voiculescu fusese actionar majoritar, si care a costat 621.503 Euro, fiecare banut provenind din fonduri publice. 

Iata destinatiile (tineti-va bine!):

OCTOMBRIE – NOIEMBRIE 2011:

Sydney (Australia),

Seoul (Coreea de Sud),

Hong-Kong (China),

Dubai (Emiratele Arabe Unite).

IANUARIE – FEBRUARIE 2012:

Chicago (SUA),

Miami (SUA),

Buenos Aires (Argentina),

Sao Paolo (Brazilia),

Bogota (Columbia).

APRILIE 2012:

Singapore - cu o superba cazare intr-unul dintre cele mai cunoscute hoteluri ale lumii.

(…) Ocolul Pamantului s-a incheiat in aprilie 2012 la Singapore, acolo unde delegatia formata din 6 angajati ai CoNAS si trei inalti functionari din Ministerul Sanatatii a fost cazata intr-unul dintre cele mai cunoscute hoteluri ale lumii: Marina Bay Sands din Singapore, chiar locul de organizare a seminarului JCI.

Unul dintre angajatii CoNAS si-a postat pe contul de Facebook o fotografie in care o vedem in “piscina a infinitului” de pe acoperisul hotelului, la 67 de metri deasupra solului. O prietena comenteaza fotografia astfel: “Maaamaaa ce mistooo! Ce invidioasa sunt...”.

(…) La receptia hotelului Marina Bay Sands o camera single costa aproape 400 de dolari pe noapte si cazarea unor oficiali romani, pe banii statului, in camere atat de scumpe este interzisa prin lege (HG 518/1995 actualizata).

(…) Delegatia CoNAS care s-a deplasat in aprilie 2012 la Singapore a fost formata din:

Florin Valentin Petrache – director general CoNAS (2009 - prezent),

Oana Duca – director economic CoNAS (2009 - prezent)

Vlad Romano – director proceduri de acreditare CoNAS (2009 - prezent),

Vilmos Lukacs – presedinte CoNAS la acea data,

Andrei David – sef serviciu CoNAS,

Iulia Nona – consilier CoNAS,

Adrian Streinu Cercel – secretar de stat in Ministerul Sanatatii la acea data,

Florian Bodog – directorul de cabinet al ministrului Sanatatii la acea data, Ritli Ladislau,

Georgeta Bumbac – director economic in Ministerul Sanatatii”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-02-03Parerea ta...

GHEORGHITA
03 Feb 2017

Judecătorii, procurorii, trebuie sa se sesizeze din oficiu despre aceste fapte , si sa le ceara sa restituie banii publici cheltuiți fara justificare .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz