2020-08-13 00:50

EXCLUSIV. Combinația STS cu S&T. Secrete profesionale, date de un serviciu secret pe mâna unei firme ai cărei foști directori sunt acuzați de dare de mită în dosarul Microsoft

 |  21:01
EXCLUSIV. Combinația STS cu S&T. Secrete profesionale, date de un serviciu secret pe mâna unei firme ai cărei foști directori sunt acuzați de dare de mită în dosarul Microsoft

O firmă controversată, care a derulat mai multe contracte dubioase cu statul român, și ai cărei reprezentanți au fost implicați în scandaluri mari de corupție, a primit avizul de securitate și va furniza echipamente IT pentru Serviciul Român de Telecomunicații Speciale (STS). Instituția este condusă de generalul Marcel Opriș, care în trecut a fost acuzat de trafic de influență în favoarea soției sale. Zilele trecute, STS a încredințat două contracte, în valoare de 1.100.000 lei și respectiv 580.000 lei, unui obișnuit al casei, S&T România. La cele două licitații aferente, nu s-a putut înscrie oricine. Caietul de sarcini a fost declarat secret de serviciu și a putut fi procurat doar de la STS. Pe cale de consecință, au putut depune oferte doar acei operatori economici care dețineau Aviz de securitate. Acesta este un document eliberat de o unitate specializată a STS, care atestă că operatorul economic a implementat toate măsurile de securitate necesare pentru protecția informațiilor clasificate «secret de serviciu» vehiculate pe parcursul procedurii și în derularea contractului“. De asemenea, o altă condiție pentru a putea participa la procedura de achiziție, la ședința de deschidere a ofertelor și la activitățile impuse de derularea contractului a fost ca reprezentanții companiilor participante și personalul implicat să fie autorizați pentru acces la informații „secret de serviciu“. Cum solicitarea acestui aviz de Securitate implică un dosar destul de complex și o serie de verificări din partea STS care necesită timp, parte dintre agenții economici interesați s-au lăsat păgubași. Nu și S&T. Asta, chiar dacă în trecut, firma, ai cărei acționari majoritari sunt austrieci, a fost implicată, în dosarul de corupție Microsoft și în cel al fostului ministru al Internelor Cristian David. Dan Roman și Bogdan Cocora, foști directori ai firmei,au fost acuzați de trafic de influență și mituirea unor oficiali ai Guvernului, pentru a li se permite să supraevalueze prețurile produselor furnizate, astfel încât să-și maximizeze cota de profit și pentru a-și proteja partea de contract.

O firmă controversată, care a derulat mai multe contracte dubioase cu statul român, și ai cărei reprezentanți au fost implicați în scandaluri mari de corupție, a primit avizul de securitate și va furniza echipamente IT pentru Serviciul Român de Telecomunicații Speciale (STS). Instituția este condusă de generalul Marcel Opriș, care în trecut a fost acuzat de trafic de influență în favoarea soției sale.

Zilele trecute, STS a încredințat două contracte, în valoare de 1.100.000 lei și respectiv 580.000 lei, unui obișnuit al casei, S&T România. În trecut, firma, ai cărei acționari majoritari sunt austrieci, a fost implicată, în mai multe proiecte implementate de statul român, între care modernizarea Sistemului 112, Sistemul de Management Informațional pentru Situații de Urgență (SMISU), producţia şi distribuţia cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate. Pe de altă parte, numele S&T România apare și în dosarul de corupție Microsoft și în cel al fostului ministru al Internelor Cristian David.

STS își trage rețea de mare viteză la distanțe mari

La interval de câteva zile, pe 28 aprilie și 5 mai, compania S&T România SRL a semnat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale două contracte pentru furnizare de echipamente destinate extinderii și consolidării rețelelor de transfer de date aflat în administrarea instituției. Este vorba de echipamente pentru rețelele de tip Backbone LAN și de de acces LAN. Valoarea totală a tranzacției se ridică la aproximativ 1,7 milioane de lei, sumă la care se adaugă TVA. S&T România a obținut contractele în urma unor licitații organizate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale - U.M. 0319 București, la sfârșitul lunii martie anul acesta.

Backbone LAN este o magistrală de mare viteză care asigură transferul de date pe distanțe mari, la care se conectează mai multe alte rețele de calculatoare. Pentru înființarea unei infrastructuri de tip Backbone LAN sunt utilizate diverse tehnologii precum transmisiile prin satelit, fibră optică sau circuite speciale de bandă largă.

Participarea la licitație - condiționată de deținerea unui aviz de securitate

Pe 26 februarie a.c., STS a transmis spre publicare în SEAP invitațiile de participare pentru două acorduri-cadru de furnizare echipamente rețelistică. Primul contract, aferent invitației nr. 385283/01.03.2016 intitulat „Acord-cadru de furnizare echipamente Backbone LAN“ a avut o valoare estimată de 1.317.600 lei plus TVA. Cel de-al doilea, „Acord-cadru de furnizare echipamente acces LAN“, care poate fi identificat după invitația nr. 385292/01.03.2016, a fost estimat, de departamentul de achiziții publice al serviciului, la suma de 1,508,560 lei plus TVA. Ca și criteriu de departajare a firmelor câștigătoare a fost propus prețul cel mai scăzut.

La cele două proceduri, care au fost organizate în baza OUG nr.114/2011 privind achizițiile în domeniul apărării și securității, nu s-a putut înscrie oricine. Caietul de sarcini a fost declarat secret de serviciu și a putut fi procurat doar de la sediul Autorității Contractante, respectiv al STS.

Pe cale de consecință, au putut depune oferte doar acei operatori economici care dețineau Aviz de securitate. Acesta este un document eliberat de o unitate specializată a STS, care atestă că operatorul economic a implementat toate măsurile de securitate necesare pentru protecția informațiilor clasificate «secret de serviciu» vehiculate pe parcursul procedurii și în derularea contractului“. De asemenea, o altă condiție pentru a putea participa la procedura de achiziție, la ședința de deschidere a ofertelor și la activitățile impuse de derularea contractului a fost ca reprezentanții  companiilor participante și personalul implicat să fie autorizați pentru acces la informații „secret de serviciu“. 

Cum solicitarea acestui aviz de Securitate implică un dosar destul de complex și o serie de verificări din partea STS care necesită timp, parte dintre agenții economici interesați s-au lăsat păgubași.

Un singur câștigător detașat al celor două contracte

Chiar și așa, în condițiile în care accesul a fost restricționat doar pentru anumite firme, la prima licitație, pentru echipamente Backbone LAN s-au prezentat trei ofertanți. La cea de-a doua, pentru echipamente acces LAN, concurența a fost și mai mare, numărul celor care au depus oferte ridicându-se la cinci. Între acestea s-au aflat și alți operatori importanți din piața telecomunicațiilor, precum Felix Telecom, Frontal Communication și Teamnet International. Numărul ridicat de participanți a avut drept consecință reducerea prețului de achiziție, comparativ cu cel estimat.

Ambele proceduri au fost câștigate și atribuite celor de la S&T România, care s-au oferit să furnizeze echipamentele, în primul caz, pentru 1.100.000 lei și, în cel de-al doilea, pentru 580.000 lei, sume la care se adaugă și TVA. De remarcat este prețul oferit pentru echipamentele de acces LAN care a coborât la aproximativ 38%, față de valoarea estimată (1,508,560 lei plus TVA). Produsele achiziționate, peste 600 de routere și switch-uri, vor fi livrate în termen de 12 luni de la data atriburii contractului.

Implicarea în dosarul Microsoft

S&T România SRL este deținută de Computer Betting Company GMBH (Austria), în proporție de 87,6909%, S&T System Integration & Technology Distribution AG (Austria) - 1,01% și de Quality Business Solutions SRL (Bucuresti) - 11,2991%. Potrivit prezentării de pe website-ul oficial, S&T România SRL „oferă o gamă variată de servicii de consultanţă IT, dezvoltă şi implementează soluţii personalizate şi le asigură clienţilor asistenţă non-stop“.

Societate a fost înființată în 1994 ca filială a S&T System Integration & Technology Distribution AG - Austria. Câțiva ani mai târziu, în 2000, S&T România a devenit centrul coordonator al S&T Austria pentru regiunea Sud a Europei. Toate celelalte filiale ale S&T din zonă beneficiază de consultanța și asistența echipei din România.

Numele S&T Romania a apărut și în dosarul Microsoft, doi dintre directorii săi generali, Dan Roman și Bogdan Cocora, fiind cercetați de DNA pentru trafic de influență și dare de mită. Potrivit documentelor din cadrul anchetei, S&T Romania a fost implicată în rețeaua de firme constituită de Claudiu Florică, unul dintre personajele cheie ale afacerii Microsoft, la acea dată şeful Fujitsu Siemens Computers, care au furnizarea de echipamente IT și licențe software către Ministerul Educației.

Dan Roman și Bogdan Cocora, foști directori ai firmei,au fost acuzați de trafic de influență și mituirea unor oficiali ai Guvernului, pentru a li se permite să supraevalueze prețurile produselor furnizate, astfel încât să-și maximizeze cota de profit și pentru a-și proteja partea de contract.

Ulterior, în 2011 și, respectiv 2013, Dan Roman și Bogdan Cocora au părăsit S&T România și au fost înlocuiți de un alt CEO, Mircea Neagu.

Cine a introdus S&T Romania în curtea STS

În 2014, S&T Romania a preluat o parte din activitatea Quality Business Solutions SRL, firmă care îl are drept unic asociat pe Dumitru-Octavian Nicolau, un important jucător de pe piața de telecomunicații românească. Dumitru-Octavian Nicolau a fost partener de afaceri cu Sebastian Ghiță, Nicolae Badea (Computerland), cu Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI Grup.

De-a lungul timpului, firmele lui Dumitru-Octavian Nicolau au derulat mai multe contracte importante, al căror beneficiar a fost Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Acest lucru s-a întâmplat încă de pe vremea când soția șefului STS, Camelia Opriș, a fost salariată a Omnivision Consultanță SRL, firmă de consultanță patronată de Iuliana Adriana Nicolau, soția lui Octavian Nicolau. Informația potrivit căreia Camelia Opriș a fost angajata la Omnivision apare și în declarațiile de avere ale șefului STS din anii 2009, 2010 și 2011. Presa a scris că Opriş a sprijinit în mod direct grupul de firme la care a lucrat soţia sa, pentru a obține 51 de contracte de la instituția pe care o conduce.

Odată cu preluarea Quality Business Solutions SRL, se poate spune că S&T Romania a preluat (cel puțin în parte) și relațiile economice cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. 

Nicolau și Ghiță, asociați în afacerile cu STS

În primăvara lui 2015, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a atribuit un contract de 12,67 milioane de lei (în jur de 3 milioane de euro) pentru pentru modernizarea structurii hardware şi software a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 din Bucureşi şi Ilfov. Beneficiarii afacerii au fost S&T România, Quality Business Solutions, Teamnet International, Teamnet Solutions International reuniți într-un consorțiu, singurul ofertant care s-a înscris la licitație. O parte dintre lucrări au fost subcontractate unei alte firme din grupul Teamnet,  Teamnet Project Management Solutions.

Grupul de firme Teamnet este deținut de Bogdan Padiu, Radu Nedelcu şi Ion Ovidiu Traşcu, foştii colegi de liceu ai deputatului Sebastian Ghiță. Potrivit procurilor DNA, omul din spatele grupului Teamnet este chiar deputatul Sebastian Ghiță. Anchetatorii susțin că acesta a folosit firme înstrăinate doar formal, pe care le-a deţinut personal până în 2012, când a devenit deputat, pentru a rula banii obţinuţi prin trafic de influenţă sau pentru a disimula provenienţa unor sume. Din postura de deputat, el ar fi controlat 54 de firme prin 23 de persoane interpuse, lucru interzis de lege pentru parlamentari.

Nu a fost prima oară când Nicolau și Ghiță au colaborat într-o afacere pe bani publici. În 2013, Ministerul Afacerilor Externe a atribuit un contract de aproximativ 4,54 milioane euro (20,4 milioane lei), pentru implementarea proiectului „E-VIZA“, portalul electronic pentru obţinerea vizelor, firmei Teamnet International. Contractul a fost împărţit între Teamnet Internationațional (60%), Quality Business Solutions SRL (30%) și Asesoft International (10%).

Relația cu Sebastian Ghiță datează încă din anii 2005 când Iuliana Adriana Nicolau (Vintilă), soția lui Octavian Nicolau, i-a vândut participația la 2K Telecom SRL, deţinută, actualmente, de Alexandru Ghiţă, fratele deputatului.

S&T a distribuit cardurile de sănătate

În anul 2013, S&T Romania a primit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) , în perioada în care era condusă de liberalul Cristian Bușoi, contractul pentru producţia şi distribuţia cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate, în valoare de 2 milioane de lei fără TVA.  Potrivit anunţului publicat pe site-ul de licitaţii publice, contractul a fost atribuit prin negociere fără anunţ de participare.

Reprezentanții CNAS au motivat alegerea acestei proceduri, a negocierii directe cu un singur ofertant, prin faptul că celelalte oferte primite nu au respectat criteriile de selecție calitativă impuse prin documentația de achiziție.

Drept urmare, singura ofertă conformă primită și, implicit, acceptată a fost cea a firmei declarate câştigătoare, respectiv S&T România.

SMISU, un eșec al S&T România

S&T România a fost angajată să implementeze Sistemul de Management Informațional pentru Situații de Urgență (SMISU), finanțat de Banca Mondială cu 7,5 milioane de euro, și al cărui beneficiar este Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Sistemul ar fi trebuit să conecteze toate centrele operaționale pentru situații de urgență , să faciliteze partajarea de informații relevante și să asigure suport în luarea deciziilor atât în activitatea de zi cu zi, cât și în situații de urgență care implică gestionarea acestora de către comitetele pentru situații de urgență, urmând a fi utilizat în toate etapele managementului situațiilor de urgență.

„Afacerea SMISU“ a fost demarată în mandatul fostului ministru liberal al Afacerilor Interne, Cristian David, prin Ordinul nr. 612 din 11 septembrie 2008. Alături de S&T România, în proiect a fost cooptată și o firmă din Marea Britanie, APD Communications Ltd. (Marea Britanie).  Pe 8 august 2008, S&T Romania anunța lansarea oficială în România a proiectului SMISU, de aproximativ 7,5 milioane de euro, ce urma să fie implementat în termen de 12 luni.

„Suntem conştienţi de responsabilitatea care ne revine în calitate de prim contractor al acestui proiect. Pentru S&T, SMISU se înscrie într-o listă de proiecte de anvergură în care compania noastră a fost implicată pe parcursul celor 14 ani de activitate în România. Proiectul este complex, implicând pe lângă infrastructura IT şi de comunicaţii şi o importantă componentă de personalizare a aplicaţiilor. SMISU reprezintă un exerciţiu de armonizare a tuturor cerinţelor specifice fiecărei organizaţii implicate, iar succesul său se bazează pe efortul comun al echipelor mixte de lucru“, declara, atunci, Bogdan Cocora, director general S&T România.

N-a fost să fie, dat fiind că proiectul s-a împotmolit. SMISU ar fi trebuit să-i ajute pe salvatori să identifice locația din Munții Apuseni  în care s-a prăbușit avionul pilotat de Adrian Iovan, accident în care acesta și studenta la medicină Aura Ion și-au pierdut viața. La data respectivă, în februarie 2014, însă, după mai multe amânări succesive ale termenelor de recepție, sistemul nu fusese încă finalizat. De altfel, nici în prezent, SMISU nu funcționează la parametrii la care a fost proiectat.

Octavian Nicolau, asociat al „teroristului“ Aurel Frățilă

Dumitru Octavian Nicolau a făcut afaceri și cu un alt personaj controversat, Aurel Frăţilă, implicat în exportul ilegal de componente militare în Iran, cei doi fiind asociați în firma Tibet Trading SRL.

Aurel Frăţilă şi generalul iranian Jamshid Ghassemi au fost inculpaţi, la 17 octombrie 2006, pentru spălare de bani şi conspiraţie în vederea exportului de articole incluse în catalogul produselor de război din SUA către Iran. În anul 2013, afaceristul român a fost arestat și extrădat în Statele Unite ale Americii unde a fost pus sub acuzare și condamnat la 18 luni de închisoare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-12

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Combinația STS cu S&T. Secrete profesionale, date de un serviciu secret pe mâna unei firme ai cărei foști directori sunt acuzați de dare de mită în dosarul Microsoft
zoom
EXCLUSIV. Combinația STS cu S&T. Secrete profesionale, date de un serviciu secret pe mâna unei firme ai cărei foști directori sunt acuzați de dare de mită în dosarul Microsoft
zoom
EXCLUSIV. Combinația STS cu S&T. Secrete profesionale, date de un serviciu secret pe mâna unei firme ai cărei foști directori sunt acuzați de dare de mită în dosarul Microsoft
zoom

EXCLUSIV. Combinația STS cu S&T. Secrete profesionale, date de un serviciu secret pe mâna unei firme ai cărei foști directori sunt acuzați de dare de mită în dosarul Microsoft
zoom
EXCLUSIV. Combinația STS cu S&T. Secrete profesionale, date de un serviciu secret pe mâna unei firme ai cărei foști directori sunt acuzați de dare de mită în dosarul Microsoft
zoom
EXCLUSIV. Combinația STS cu S&T. Secrete profesionale, date de un serviciu secret pe mâna unei firme ai cărei foști directori sunt acuzați de dare de mită în dosarul Microsoft
zoom

EXCLUSIV. Combinația STS cu S&T. Secrete profesionale, date de un serviciu secret pe mâna unei firme ai cărei foști directori sunt acuzați de dare de mită în dosarul Microsoft
zoom
Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
13 Mai 2016

COMPUTER BETTING COMPANY.......E O CASA DE PARIURI DIN AUSTRIA....DE UNDE NE-A VENIT SI FIRMA ADMIRAL-NOVOMATIC CARE A INGHITZIT LOTERIA ROMANA CU UN CONTRACT EXTREM DE ONEROS...CU PACANELELE NOVOMATIC CARE AU FUNCTIONAT ILEGAL FARA A PLATI TAXA DE LICENTA ...IN ORDONANTA 77/2009 DATA DE GUVERNUL BOC AU SEMNAT UDREA...DAN DRAGOI...CA SA SE INFRUPTE DIN MILIARDELE ILEGALE DE LA LOTERIE COLEGUL GHITZA-NSTEIN........."AUSTRIACUL" DE PRAHOVA...........PAI CHESTIA CU S-T-S UL E BOAR BOMBOANA PE COLIVA...DE CE NU ANCHETEZA NIMENI FRAUDELE DE PESTE UN MILIARD DE EURO DE LA LOTERIA NATIONALA....ADMIRAL AUSTRIA...NOVOMATIC...UDREA ELENA...DAN DRAGOI...GHITZA SEBASTIAN...SI GRUPUL GRECESC DE LA LOTERIE CU MIHAI GHERMAN SI SOKRATES KOKKALIS....TOTI OAMENII STASI....NE CONDUC SECURISTII DIN GERMANIA DE EST..ADICA NKVD-ISTII...SA TRAITI BINE...STUPID PEOPLE...ROMANIA ETERNA SI FASCINANTA..UNDE ORICE VOTEZI NU CONTEAZA...IESE DOAR CINE TREBUIE
RADU
20 Oct 2018

Smart Id a dat tabletele Panasonic . Nicolau este partener in Smart ID, firma care continua afacerea Novensys .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz