2020-07-13 07:46

Comisar incomod, declarat nebun cu acte

 |  21:00
Comisar incomod, declarat nebun cu acte

Fost olimpic la istorie şi geografie, ofiţerul criminalist Florin Ioan Jurca, de la IPJ Hunedoara, în vârstă de 41 de ani, unul dintre puţinii poliţişti de carieră din ţară care au curajul să reacţioneze la ilegalităţile din sistem, trăieşte, de mai multe luni, o poveste halucinantă, greu de descris. Enervaţi de memoriile pe care Jurca le-a trimis în ultimii ani autorităţilor competente, în care erau demascate neregulile de la IPJ Hunedoara, mai marii săi şefi, cu sprijinul celor din Ministerul Administraţiei şi Internelor, i-au înscenat lui Jurca un dosar penal pentru deţinere şi port ilegal de armă fără însă a proba prin nici un fel de dovezi. Aceştia urmăresc excluderea comisarului din Poliţie printr-o escrocherie de culise: fabricarea unor acte medicale mincinoase, la comandă!

Pe ultimele acte medicale de specialitate, pe numele lui Florin Ioan Jurca, parafate de autorităţile competente acreditate de MAI, scrie negru pe alb un adevăr de necontestat. Astfel, conform adeverinţei medicale eliberate în data de 29 iunie 2012 de dr. Dan Simion Grecu, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie Zam, judeţul Hunedoara, „se adevereşte că Jurca Ioan Florin nu este în evidenţă cu afecţiuni psihice cronice (perioada 2000 – 2012)”. Mai mult decât atât, dr. Gabriel Avram, medic specialist neurolog la Spitalul Militar de Urgenţă Sibiu, instituţie căreia IPJ Hunedoara îi este arondată, eliberează în data de 30 mai 2012 un certificat medical, pe numele comisarului Jurca, având următorul diagnostic: „discopatie vertebrală lombară faza III şi hernie de disc L5 - S1 stadiul II” recomandând un RMN de coloană lombară şi concediu medical 14 zile. Cu o zi înainte ca acesta să expire, la cererea sa, Jurca solicită expres un examen psihiatric, iar dr. Constantinescu Dan, şeful Clinicii de Psihiatrie din cadrul SMU Sibiu, parafează: „Examen psihic normal”.

Fiindcă diagnosticul pus era total nefavorabil unui dosar la care „se lucra în ascuns”, Jurca a fost invitat în 17 iulie a.c. la Spitalul MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, secţia psihiatrie, la dr. Marin Mihaela, „în baza adresei Centrului Medical Judeţean Hunedoara al MAI” fără însă ca această adresă să aibă număr de înregistrare. Doctorul specialist îi comunică lui Jurca, în privat, în 3 august, după ce în 25 iulie medicul emisese un diagnostic cu numărul de cod F22.8 (alte tulburări delirante persistente - n.r.) următorul mesaj: „Raportul psihologic este trimis la medicul dumneavoastră şi vă este favorabil”.

Experţii în domeniu consultaţi de cotidianul PUTEREA spun că, pentru a da un asemenea diagnostic, omul trebuie monitorizat cel puţin şase luni. Şi nu doar atât. Psihiatrul Augustin Cambozie ne-a declarat că, „la nivel teoretic, fără a vedea pacientul, un asemenea diagnostic este de neacceptat. Singurul for atestat din România care poate pune un asemenea diagonostic este IML-ul. Acesta răspunde la solicitarea unui judecător sau a unui procuror”.

În ultimă instanţă, comisarul de poliţie face un memoriu către IGPR în care demască abuzurile conducerii IPJ Hunedoara, iar în 11 iulie a.c. primeşte răspuns de la Direcţia de Control Intern din Poliţia Română, în care şeful acestei structuri, cms. Tanco Alexandru, îi comunică lui Jurca următoarele: „Conducerea IPJ Hunedoara urmează să întreprindă măsurile necesare în vederea detensionării stării conflictuale existente la locul dumneavoastră de muncă”.

„Cheia” înscenării dosarului penal

Interesant este că, în aceeaşi zi, structura menţionată trimite o sesizare de 15 pagini către Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în care reclamă faptul că Jurca a adus arme din Austria şi doreşte să-şi împuşte şefii. În momentul în care Jurca a dat declaraţia în data de 20 iulie a.c. procurorului de caz Herban Dorel, fost ofiţer al IPJ Hunedoara, magistratul i-a recunoscut că presupusa faptă nu se confirmă. Cu toate acestea, nici până la această dată comisarul învinuit nu a primit în termenul legal răspunsul oficial al Parchetului cu ce probe au fost administrate în acest dosar şi ce soluţie s-a dispus.

Pe de altă parte, Inspecţia Judiciară a CSM ne-a confirmat că, în ultimii 7 ani, procurorul din acest caz „a făcut obiectul mai multor verificări prealabile”.

Dincolo de acest amănunt, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara,  Adina Velescu, a ţinut de cuviinţă să ne comunice telefonic că nu avem acreditare pe lânga instituţia pe care o reprezintă şi, ca atare, nu ştie dacă vom primi răspuns la solicitările noastre. Ceea ce s-a şi întâmplat! Pentru a-l mazili complet pe Jurca, colegii de la Poliţia Rutieră din cadrul IPJ Hunedoara îi retrag, abuziv şi ilegal, permisul de conducere, începând cu data de 8 august. Ilegal pentru că nici un ordin al ministrului Sănătăţii sau vreo altă hotărâre de Guvern nu acoperă diagnosticul dat „după ureche”.

Alba-neagra cu gradele în MAI

În interiorul MAI este binecunoscut fenomenul avansării în carieră şi al obţinerii gradelor militare fără a ţine cont de ce prevede legea. Comisarul Jurca, un ofiţer perceput ca un adevărat ghimpe de conducerea IPJ Hunedoara, a fost avansat, în 2012, la un an după termenul legal, la gradul de comisar. De altfel, ultimele sale grade au fost obţinute cu cel puţin un an întârziere faţă de ce spune litera legii. Cu alte cuvinte, în loc să stea 3 ani în funcţia de subcomisar, Jurca a stat patru ani, pe când în funcţia de comisar, în loc să stea alţi patru ani, a aşteptat cinci. Şi asta deşi rezultatele sale îl îndreptăţeau la un ritm normal de avansare.

La polul opus, dar deloc întâmplător, stau alţi doi ofiţeri de poliţie „alintaţi ai regimului” instituit la IPJ Hunedoara. Aceştia, culmea, conform surselor noastre, în numai opt luni, în 2009, au „căpătat” două grade de ofiţeri superiori. Respectiv subcomisar şi comisar. Este vorba despre comisar-şef de poliţie Marius Filimon, actualul şef al DGIPI Hunedoara, şi finul fostului ministru de Interne Vasile Blaga.

Celălalt angajat gratulat cu două grade superioare de IPJ Hunedoara este Dan Mihăeş, ofiţer la Ordine Publică. Interesant este că, deşi comisarul Jurca era înaintea acestora cu două grade, aceştia din urmă l-au ajuns fiindcă „dispun de PCR (pile, cunoştinţe, relaţii – n.r.)”, conform declaraţiilor lui Jurca. De necrezut însă, întrebată despre aceste cazuri de notorietate, conducerea IPJ Hunedoara, prin cms. Dumitru Liviu Gabriel, ne-a comunicat: „În urma verificărilor efectuate de către Serviciul Management Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, nu au fost identificate persoanele nominalizate de dumneavoastră ca fiind angajate ale instituţiei noastre”.

Cu adevărat şocant este faptul că cei doi ofiţeri se regăsesc pe website-ul Poliţiei Române, ca angajaţi ai IPJ Hunedoara. La solicitarea noastră repetată, şeful IPJ Hunedoara, cms. Dumitru Liviu Gabriel, ne-a declarat: „O să vă sune cineva din partea Inspectoratului pentru alte detalii”. Aşteptăm cu nerăbdare!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639573-09-10

Mai multe imagini:
Comisar incomod, declarat nebun cu acte
zoom
Comisar incomod, declarat nebun cu acte
zoom
Parerea ta...

POLITIST DE LA I P J GJ
29 Aug 2012

daca va puteti apleca si la abuzurile sefului ipj gj,baronul cu epoleti Caragea viorel,un apropiat al lui Igas si al pdl care se tine in functie numai prin coructie,stringind bani pe care i a dat la cei din conducerea MAI si IGPR.ACEST individ este capul coruptiei din gj si a privatizat politia din gj pe care o confunda cu fermele de oi si balastierele sale.A distrus si umilit f multi oameni si politisti buni au fost nevoiti sa si dea demisia sau sa plece din gj
MATEI
30 Aug 2012

o situatie la fel de dubioasa persista si la ipj dambovita unde instabilitatea si faptul ca politia judeteana este condusa de incompetenti si aserviti si in prezent pdl si fostului ministru blaga fac ca in judet starea infractionala sa creasca alarmant ce sa vorbim de dosare de coruptie si evaziune fiscala ce sa mai zicem seful politiei chiar interimar nu a instrumentat in viata lui un dosar penal ce sa vorbim de coruptie este specilizat in educatie rutiera si este sustinut de dgipi si sri ul local fiind prieten cu seful institutiei si el inginer horticol doamne unde am ajuns credeam ca psd face ordine in mai dar tot pdl prin oameni aserviti conduc politia romana
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz