2020-02-16 22:29

Concluzie preliminară: Focul a pornit de la instalaţia electrică

 |  18:28
Concluzie preliminară: Focul a pornit de la instalaţia electrică

Ipoteză preliminară încazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Potrivit unor surse judiciare,scânteia care a declanşat focul a pornit de la atingerea a două fire neizolateale cablului de alimentare cu energie electrică a apartatului de ventilaţie dinincinta Secţiei de Terapie Intensivă. De altfel, anchetatorii au cerut să fiecontrolată toată reţeaua electrică a clădirii pentru a stabili dacă existăfocare de supraîncărcare cu energie. Ceea ce rămâne de verificat, fapt ce se întâmplă chiar acum la Institutul deCriminalistică, este dacă scânteia produsă a fost de natură să declanşeze unincendiu atât de puternic încât să se propage pe o suprafaţă de 20-30 de metripătraţi şi să inhibe tot oxigenul din încăpere. De asemenea, se verifică modul încare temperatura în interior a crescut la peste 100 de grade Celsius, făcând catoate componentele din material plastic sau cauciuc să fie topite. Analizatehnică a aparatului de aer condiţionat urmează, mai spun anchetatorii, săstabilească nivelul funinginei existente pe pardoseală, aparate, dar şi în plămâniibebeluşilor, precum şi provenienţa acestei substanţe. (Ion Alexandru)

Incredibil. Iadul a durat aproximativ 45 de minute

Potrivit cercetării efectuate la faţa locului, durata de timp dintremomentul declanşării incendiului şi momentul în care în incinta sălii Secţieide Terapie Intensivă au pătruns pompierii a fost în jur de 45 de minute.Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă,apelul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 a fost făcut la ora 18.37, iarpompierii au ajuns la faţa locului la ora 18.43. Temperatura în salon eraextrem de ridicată, mult fum gros, un aer irespirabil combinat cu emanaţii desubstanţe toxice. Pompierii estimează că focul izbucnise cu cel puţin 15 minuteînaintea sosirii lor la faţa locului. Însă în urma primei cercetări efectuatede către poliţiştii criminalişti, rezultă că incendiul izbucnise cu cel puţin45 de minute înaintea intervenţiei echipelor de salvatori.

De altfel, potrivit procurorului Marius Iacob, şeful Secţiei de UrmărirePenală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie, o nouă cercetare la faţa locului va fi efectuată în cursulzilei de astăzi, fiind un caz destul de complicat care necesită o analiză minuţioasă.Accentul pe care îl pun anchetatorii este acela de a elimina toate suspiciunilecu privire la sursa focului, pentru ca, în final, varianta valabilă să rămână înpicioare. Tocmai de aceea, în cursul zilei de ieri, la Maternitatea Giuleşti aufost prezenţi reprezentanţi ai mai multor instituţii care au atribuţiuni îndomeniul alimentării cu energie electrică şi cu gaz care au efecutat ocercetare complexă, al cărei rezultat va fi prezentat procurorilor în câtevazile. Specialiştii au ridicat, şi cu acest prilej, de la faţa locului mai multeobiecte arse aflate în încăperea în cauză, pentru a preleva de pe acestea probede funingine. Vor fi efectuate mai multe analize de laborator, pentru a stabilicompoziţia substanţei, expertiză necesară pentru a elucida atât sursa focului,cât şi cauza propagării lui. (Ion Alexandru)

Neglijenţa gravă în serviciu, dovedită de imaginile depe camerele de supraveghere. Asistenta a absentat din sală timp de o oră

Anchetatorii au predat Institutului de Criminalistică din cadrulInspectoratului General al Poliţiei Române mai multe imagini surprinse decamerele de supraveghere montate pe holul care face accesul în salonul Secţieide Terapie Intensivă. Aceste imagini urmează să fie supuse unei analizetehnico-ştiinţifice informatice al cărei rezultat este aşteptat de anchetatori încursul zilei de astăzi. Surse judiciare au declarat, pentrru ziarul “Puterea”,că aceste imagini dovedesc faptul că asistenta nu se afla în salon în momentuldeclanşării incendiului.

Potrivit sursei citate, asistenta care trebuia să asigure permanenţa la Secţiade Terapie Intensivă a părăsit salonul timp de aproximativ o oră, ea revenindabia după ce focul izbucnise. Ea reapare pe imagini abia după ce a avut locintervenţia pompierilor, aflându-se printre persoanele din cadrul personaluluimedical care a dat primul ajutor la extragerea bebeluşilor din încăpere,respectiv participând la transportarea micuţilor într-o altă încăpere sigură.Asistenta a fost audiată, ieri, la sediul Poliţiei Capitalei, unde a dat odeclaraţie în calitate de martor.

Surse judiciare susţin că femeia a recunoscut că nu se afla în salon lamomentul izbucnirii incendiului, susţinând că a fost la toaletă. Anchetatoriinu exclud însă ca asistenta să fi părăsit locul în care trebuia să asigurepermanenţa fie la solicitarea altui coleg, care i-ar fi cerut sprijinul într-oproblemă, fie pentru rezolvarea uneiprobleme extraprofesionale. Ceea ce îi intrigă pe anchetatori este faptul că,deşi există norme şi reglementări extrem de stricte în acest domeniu, asistentanu a suplinit lipsa ei din salon cu o altă persoană care să vegheze asupracopiilor în timpul în care ea a părăsit încăperea. Asistenta urmează să fiereaudiată în cursul zilei de azi.

Revizia la aparatul de aer condiţionat a fost făcutăpe 20 iulie

Tot ieri, anchetatorii au audiat mai mulţi reprezentanţi ai firmei care amontat aparatul de aer condiţionat şi care, potrivit contractului, trebuie săasigure mentenanţa acestui dispozitiv. Aceştia le-a prezentat poliţiştilorcriminalişti un proces-verbal datat 20 iulie 2010 prin care dovedesc că auefectuat revizia aparatului de aer condiţionat şi că acesta funcţiona înparametri normali. Aparatrul de aer condiţionat se află, în prezent, laInstitutul de Criminalistică, unde este supus unei expertize tehnico-ştiinţifice.În urma rezultatului, este poisibiul ca reprezentanţii firmei în cauză să fiereaudiaţi. Astăzi, la sediul Poliţiei Capitalei sunt chemaţi la audieri mai mulţirepezentanţi ai Maternităţii Giuleşti, printre care cei doi medici care seaflau de gardă în ziua tragediei, dar şi mai mulţi funcţionari din aparatuladministrativ al spitalului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-28

Mai multe imagini:
Concluzie preliminară: Focul a pornit de la instalaţia electrică
zoom
Concluzie preliminară: Focul a pornit de la instalaţia electrică
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine