2019-10-19 15:26

”Condiţii ca la Auschwitz” la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă Arad

 |  14:52
”Condiţii ca la Auschwitz” la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă Arad

Secţia Boli Infecţioase Adulţi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad arată ca în filmele de groază. Pacienţii “trataţi” aici au rămas sideraţi de condiţiile mizere găsite, reclamând “condiţii ca la Auschwitz”. Ei au postat fotografii pe internet în care se observă pereţi murdari şi scorojiţi, acoperiţi cu igrasie, calorifere şi instalaţii sanitare ruginite, ferestre prăfuite, mobilier distrus şi toalete mizerabile. Mai mult decât atât, parcă nu era oricum de ajuns, pacienţii atrag atenţia că stau în frig în saloane şi nu au nici apă caldă la baie.

”Sunt condiţii ca la Auschwitz, ar trebui să stea internaţi acolo toţi politicienii corupţi”, a declarat un bărbat care spune că a fost internat recent, completat de o altă pacientă, Larisa Hartmann: ”Am întrebat dacă pot sa fac un duş undeva, că e normal să te speli. Mi-au spus că trebuie să aştept două-trei ore să vină apa caldă, după care am cerut permisiunea de a pleca acasă, iar asistenta s-a simţit de-a dreptul jignită de cererea mea”. ”Am fost cu fetiţa. Dacă nu-ţi aduci de acasă ceva de încălzire, acolo te congelezi”, acuză o femeie.

Comentând fotografiile, o altă fostă pacientă, Anna Gorea, şi-a amintit de condiţiile din 2015: ”Când am avut nevoie să merg la toaletă, m-au întrebat dacă am bliţ la telefon şi o sticlă cu apă, că nu au nici apă, nici curent la baie. Am refuzat internarea şi mi-au spus că dacă merg acasă la febra pe care o am pot să mor. Cu aşa condiţii mai bine mori acasă decât în spital”.

Directoarea spitalului se apără, CJ spune că s-au găsit bani de reparaţii

Directoarea unităţii medicale, Mirandolina Prişcă, susţine pentru news.ro că ”investiţiile nu erau permise de lege în condiţiile în care imobilele erau revendicate”, însă şeful Consiliului Judeţean spune că situaţie juridică s-a rezolvat şi deja au început să fie alocaţi bani pentru reparaţii.

Pacienţii deplâng de mai mulţi ani condiţiile din secţia respectivă, iar de fiecare dată autorităţile au arătat că nu pot face investiţii pentru că cele două imobile au fost revendicate la începutul anilor 2000 de Forumul Democrat al Germanilor din România. În una dintre clădiri, veche de un secol, a funcţionat în trecut Casa Germană, motiv pentru care a fost revendicată de comunitatea germană cu tot cu terenul aferent, pe care la mijlocul secolului trecut a mai fost ridicat un imobil, ambele fiind folosite acum de spital.

SCJU se află sub autoritatea Consiliului Judeţean (CJ) Arad, preşedintele Iustin Cionca declarând, miercuri, pentru News.ro, că situaţia juridică a imobilelor a fost rezolvată definitiv anul trecut. Conform lui Cionca, în luna octombrie 2016, CJ Arad a fost informat de Comisia Specială de Retrocedare din cadrul Guvernului că instanţele au respins cererea de revendicare. ”Am aflat că am rămas proprietarii clădirilor, iar de acum putem face investiţii. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să alocăm bani pentru reparaţiile necesare la acoperiş, în condiţiile în care ploua în saloane. Este vorba de 100.000 de lei, dar în 2017 vom aloca sume suplimentare atât pentru reparaţii absolut necesare derulării actului medical, cât şi pentru expertizarea clădirilor în cauză. În urma expertizei tehnice vor fi stabilite conditiile şi termenii financiari în care imobilul va trebui reabilitat în vederea funcţionării în condiţii proprii a unei secţii având ca specific patologia în cauză”, a declarat preşedintele CJ Arad.

În urmă cu mai bine de zece ani, autorităţile judeţene au lansat ideea construirii unei noi cădiri pentru Secţia Boli Infecţioase Adulţi, însă abia în 2015 s-a alocat suma de 157.000 de lei pentru realizarea proiectului tehnic, care trebuia finalizat în 2016. Pentru că firma care a câştigat licitaţia nu a finalizat documentaţia, în urma unor neînţelegeri cu managerii spitalului, contractul a fost reziliat. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că investiţia într-o clădire nouă nu mai este o prioritate, în condiţiile în care imobilele actuale nu mai sunt în proces de revendicare. ”Înainte să construim clădiri noi, cred că este prioritar să le aducem la standarde pe cele pe care le avem deja. Un spital nou înseamnă o investiţie care poate dura patru sau cinci ani”, a spus Cionca. Noua clădire, care ar fi costat aproximativ două milioane de euro, ar fi urmat să fie construită în curtea SCJU, legată printr-un tunel de sticlă de Secţia Boli Infecţioase Copii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray