2019-10-16 05:46

Confirmarea: Andreea Vass Paul a făcut lobby la doi minştri pentru afacerea „Palatul Ştirbey”

 |  20:08
Confirmarea: Andreea Vass Paul a făcut lobby la doi minştri pentru afacerea „Palatul Ştirbey”

Consilierul personal pe probleme economice al premierului Boc, Andreea VassPaul, a făcut presiuni asupra a doi miniştri ai culturii, Theodor Paleologu şiKelem Hunor, pentru ca aceştia să aprobe proiectul imobiliar Palatul Ştirbey.Ziarul „Puterea” a scris, pe 11 octombrie, despre implicarea Andreei Vass Paulşi a soţului său, Mihai Cristian Paul, în acest proiect imobiliar controversat.La acea dată, atât consilierul personal al premierului, cât şi soţul său aunegat vehement orice formă de implicare în acest proiect şi orice legătură cuOvidiu Popescu, proprietarul monumentului istoric Palatul Ştirbey şibeneficiarul proiectului imobiliar evaluat la 120 de milioane de euro. Ieri, încadrul unei dezbateri publice dedicateproiectului imobiliar, organizată de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare aPresei, fostul ministru Theodor Paleologu a declarat că Andreea Vass şi soţul acesteia au făcutlobby la el pentru această afacere. El a precizat că a primit-o pe Andreea Vassla cererea vicepreşedintelui PDL TheodorStolojan.

"Am considerat mai important să fiu alături dedumneavoastră pe această chestiune, pentru că e vorba şi de un consilier alprimului-ministru care a făcut lobby pentru acest proiect. Şi este vorba şi deaşteptarea mea faţă de decizia domnului Kelemen, să ştiu cum se va poziţionafaţă de decizia comisiei. (...) Propria mea susţinere faţă de Guvernul actualdepinde de această chestiune", a spus ieri Theodor Paleologu, actualmentedeputat PDL de Bucureşti.

Un fost ministru acuză

"DomnulTheodor Stolojan, la o întrunire a Biroului Permanent Central al PDL, mi-acerut să stau de vorbă cu doamna Andreea Vass, că are să-mi spună ceva foarteimportant. M-a sunat doamna Andreea Vass şi mi-a spus că vrea să vină împreunăcu domnul (Ovidiu) Popescu să-şi prezinte proiectul la minister. A fost doamnaVass, a fost actualul ei soţ şi era, evident, domnul Popescu. Asta a fost oprimă întâlnire. Şi a mai fost o a doua întâlnire, fără doamna Vass de dataasta, dar ceilalţi erau prezenţi şi cu domnul Arsene, domnul arhitect. Rolulmeu a fost doar de a media şi am dat foarte mult din timpul meu. Am stat oreîntregi să fac consultanţă gratuită pentru domnul Popescu şi i-a explicat culux de amănunte Irina Iamandescu (consilier al ministrului, n. red.). Eu nuintru în discuţiile tehnice. Am spus: «Foarte bine, vreţi să faceţi un proiectinteresant acolo, trebuie să vă încadraţi în normele de urbanism». Proiectul,la acea dată, efectiv arunca în aer normele de urbanism. Despre asta estevorba, nu de câţiva centimetri", a mai precizat fostul ministru al culturii.

“Nu am nici olegătură”

Contactat telefonic, ieri după-amiază, europarlamentarulTheodor Stolojan, a cărui consilieră a fost Andreea Vass Paul, a declarat că nuîşi aminteşte să fi făcut vreun demers pentru acest proiect. La insistenţelereporterilor „Puterea” pentru mai multe lămuriri asupra implicării sale, aşa cuma fost afirmată de către Theodor Paleologu, europarlamentarul a declarat sec:„Efectiv nu am nici o legătură cu acest proiect”.

Acelaşi răspuns l-am primit şi de la Andreea Vass Paul,tot ieri după-amiază. „Nu am nici o legătură cu proiectul Palatul Ştirbey. DoarMinisterul Culturii şi Comisia Naţională a Monumentelor Istorice auresponsabilitatea de a aviza proiectul. Eu nu am intervenit deloc asupraproiectului, pentru că nu mă pricep. I-am cerut doar ministrului Paleologu săse întâlnească cu investitorul pentru a găsi o soluţie de comun acord, şi nu augăsit”, a fost declaraţia pe care am convenit să o cităm, împreună cu consilierulpersonal al primului-ministru.

În cursul convorbirii, i-am cerut Andreei Vass Paul, detrei ori, să ne precizeze dacă a mai făcut asemenea intervenţii şi pentru alteproiecte şi care sunt acestea. De fiecare dată, consilierul premierului ne-aspus că, dacă mai punem asemenea întrebări „tendenţioase”, încheie convorbirea.

Minciuni în serie

Cităm din materialul apărut în data de 11 octombrie înziarul „Puterea”, cu titlul „Familia Andreei Vass, implicată în afacereaPalatul Ştirbey”: „Legat de vizitele pe care Ovidiu Popescu le-ar fi făcut lafostul ministru al culturii Theodor Paleologu, consilierul primului-ministrususţine că soţul său, Mihai Cristi Paul, nu a participat niciodată la oasemenea reuniune. „Relaţia lui (a soţului – n.red.) cu Ovidiu Popescu nu estede o asemenea natură. Mergeţi la cine v-a spus asta şi daţi-i doi pumni în cap“,ne-a declarat Andreea Vass. (...) Şisoţul Andreei Vass, Mihai Cristi Paul, a negat vehement că ar avea vreunamestec în această afacere. „Eu nu am fost niciodată angajatul domnului Popescuşi nu am fost niciodată implicat în acest proiect“, a precizat acesta care aadăugat însă: „Îl cunosc pe dl Ovidiu Popescu aşa cum îl cunosc şi pe dl Paleologuşi cum cunosc mulţi alţi oameni, dar nu am avut nici un fel de afacere nici cudl Popescu, nici cu dl Paleologu“. El a mai adăugat că „nu a fost niciodată laMinisterul Culturii”.

Înainte de publicarea articolului citat, am contactat-ope Andreea Vass Paul pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Şi atunciconsilierul premierului a negat vehement că ar avea vreo legătură cu proiectulimobiliar. A minţit în legătură cu participarea soţului său la acele întâlnirişi a omis să precizeze că a participat personal la prima audienţă, despre carerecunoaşte acum că a mediat-o.

Si atunci, ca şi ieri după-amiază, ea a admis că, în lunaaugust a acestui an, a trimis Ministerului Culturii, condus de această dată deKelemen Hunor, un memoriu al investitorului Ovidiu Popescu, legat de proiect,pe care acesta îl adresase primului-ministru. „Eu am primit memoriul lui OvidiuPopescu. Am văzut că era vorba despre o investiţie foarte mare, de vreo o sutăde milioane de euro. M-a mirat faptul că o investiţie de o asemenea amploareeste tergiversată, mai ales pe o asemenea foame de investiţii. Am procedatlegal şi am trimis memoriul la cei în drept să-l rezolve”, declara Andreea VassPaul în articolul din 11 octombrie.

Ieri după-amiază am întrebat-o dacă s-a întâlnit cumva şicu ministrul Kelemen Hunor pentru a discuta despre acest proiect. Răspunsul afost un „Nu!” foarte hotărât. Conform unui răspuns oficial al MinisteruluiCulturii, la o cerere de informaţii publice făcută de „Puterea”, „domnulministru Kelemen Hunor s-a întâlnit, o dată, cu doamna Andreea Vass, la cerereaacesteia, în problema Palatului Ştirbey. La întâlnire a venit doar doamnaAndreea Vass, în data de 27 septembrie 2010. La această întrevedere, doamnaVass s-a interesat de punctul de vedere al ministerului referitor la proiectulŞtirbey Plaza, punct de vedre care a fost reiterat de domnul ministru, întocmaica la întâlnirea cu domnul Popescu”. Ovidiu Popescu a fost primit în audienţăla ministrul Kelemen Hunor, la începutul lunii februarie 2010. „Domnul ministrua subliniat că acest proiect va fi reanalizat în momentul în care se vor aducemodificările cerute de CNMI”, ne-a transmis Ministerul Culturii, în legătură curăspunsul ministrului Kelemen Hunor, către Ovidiu Popescu şi Andreea Vass.

Două zile după întâlnirea Andreei Vass cu ministrulKelemen Hunor, în 29 septembrie 2010, spre surprinderea ministrului, ComisiaNaţională a Monumentelor Istorice dădea aviz favorabil proiectului ŞtirbeyPlaza, după ce îl respinsese în 29 noiembrie 2009. Despre modul în care a fostaprobat acest proiect la CNMI vom reveni cu amănunte.

Ultima oră

Documentaţia proiectului Ştirbey Plaza, ce presupuneconstruirea unei clădiri de mari dimensiuni, care va găzdui spaţiirezidenţiale, galerii comerciale şi un hotel, în spatele Palatului Ştirbey,monument istoric de categoria A, va fi trimis astăzi înapoi la CNMI, ne-audeclarat ieri-seară surse din Ministerul Culturii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-03-24

Mai multe imagini:
Confirmarea: Andreea Vass Paul a făcut lobby la doi minştri pentru afacerea 'Palatul Ştirbey”
zoom
Parerea ta...

NAHON
31 Oct 2010

Nu inteleg lipsa comentariilor din moment ce acest articol este pe prima pagina a ziarului.
NAHON
31 Oct 2010

Am mai dat o raita si pe la alte articole si m-am edificat. Bate vintu binisor la capitolul cititori. Buna strategie de marketing. Acuma cu acest scandal cu Andrea Vass sigur veti avea mai multe "comentarii" in josul articolelor. Asa am dat si eu de voi ca altfel nu aveam habar ca existati. Sa vedem cum scoateti camasa dupa ce veti fi actionati in judecata, lucru pe care d-na Vass este obligatoriu sa-l faca. "Succes"!
GHITA
01 Noi 2010

ALO, DNA? ASTA SE CHEAMA TRAFIC DE INFLUENTA...DACA V-ATI SESIZAT CU MIRCEA SANDU , DE CE N-ATI FACE SI ACUM? MIRCEA SANDU NU STA LANGA BOC?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray