2020-07-14 02:43

CONFUZIE pe banii românilor. Cum a PIERDUT Guvernul 80 de milioane de euro de la UE

 |  16:36
CONFUZIE pe banii românilor. Cum a PIERDUT Guvernul 80 de milioane de euro de la UE

România este nevoită să suporte corecții financiare de 80 de milioane de euro, din cauza unor nereguli la fondurile europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor. Ministerul de Externe, care trebuia să depună contestație, a făcut acest demers prea târziu. Cazul a ajuns în justiția europeană, care a respins ca inadmisibilă acțiunea României privind anularea corecțiilor financiare. „Argumentaţia României se întemeiază pe o confuzie” - a constatat Tribunalul UE, referitor la acțiunea introdusă de agentul guvernamental al României, Radu Canțăr, subsecretar de stat în Ministerul de Externe (MAE).

CONFUZIE pe banii românilor. Cum a PIERDUT Guvernul 80 de milioane de euro de la UE
zoom

Decizia de marți a Tribunalului Uniunii Europene, de la Luxemburg, intrată în posesia HotNews.ro, arată că Ministerul Afacerilor Externe a întârziat peste termenul legal să trimită la Comisia Europeană o contestație prin care cerea anularea unei corecții financiare de 80 de milioane de euro, imputate României din cauza unor nereguli la fondurile europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală. Concret, Comisia Europeană a decis, în 13 iunie 2018, să aplice României corecții financiare pentru o serie de nereguli la proiecte europene derulate prin programul de agricultură și dezvoltarea satelor. Două luni, adică până pe 24 august, România avea termen să conteste corecțiile financiare, dar abia în 7 septembrie 2018, Guvernul Dăncilă, prin agentul guvernamental la Curtea de Justiție a UE, Radu Canțăr, a contestat corecții financiare de 80 de milioane de euro aplicate de Comisie. Radu Canțăr, subsecretar de stat în MAE, a cerut Tribunalului UE, de la Luxemburg, anularea următoarelor corecții financiare: - în ceea ce priveşte submăsura 1a, în integralitatea sa (suma de 13 184 846,61 euro, aferentă exerciţiilor financiare 2015 şi 2016);- în ceea ce priveşte submăsurile 3a, 5a, 3b şi 4b, în integralitatea lor (suma de 45 532 000,96 euro, aferentă exerciţiilor 2014, 2015 şi 2016) şi, cu titlu subsidiar, în parte pentru perioada anterioară datei de 19 septembrie 2015 (suma de 21 315 857,50 euro);În plus, oficialul MAE a cerut „obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată”.Marți, 30 aprilie 2019, instanța europeană a respins cererea lui Canțăr ca inadmisibilă și a mai obligat și România să suporte cheltuielile de judecată, inclusiv pe cele ale Comisiei Europene. Astfel, țara se alege cu o pagubă de 80 de milioane de euro la fondurile europene care i se cuveneau. 

Și dacă nu era de ajuns, în decizia sa, Tribunalul UE arată ridicolul acțiunii tardive a Ministerului Afacerilor Externe, introduse de subsecretarul de stat Radu Canțăr în 7 septembrie 2018 față de corecțiile aplicate de Comisia Europeană. Mai întâi, Comisia a arătat că acţiunea României „a fost introdusă tardiv, la 7 septembrie 2018”, „întrucât decizia atacată a fost notificată Reprezentanţei Permanente a României la 14 iunie 2018, termenul de introducere a acţiunii a expirat la 24 august 2018”. Întârzierea a fost constatată și de instanța UE. „Termenul de introducere a acţiunii, inclusiv termenul pentru considerente de distanţă, a expirat la 24 august 2018 la miezul nopţii. Or, România nu a depus cererea introductivă decât la 7 septembrie 2018. Rezultă că acţiunea a fost în mod vădit introdusă după expirarea termenului prevăzut şi, prin urmare, este tardivă”, a arătat Tribunalul de la Luxemburg.„România nu a dovedit şi nici măcar nu a invocat existenţa unei erori scuzabile sau a unui caz fortuit ori de forţă majoră, care ar permite Tribunalului să deroge de la termenul prescris în temeiul articolului 45 al doilea paragraf din Statutul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, aplicabil procedurii în faţa Tribunalului în temeiul articolului 53 din statutul menţionat. Rezultă din toate cele ce precedă că prezenta acţiune trebuie respinsă în totalitate ca inadmisibilă”, a concluzionat instanța europeană. 

În acțiunea sa, agentul Guvernului Dăncilă, Radu Canțăr, a încercat să convingă judecătorul că termenul de contestare a corecției financiare trebuia să fie mai târziu de 24 august 2018. Subsecretarul de stat din MAE credea că „momentul de la care începe să curgă termenul de introducere a acţiunii împotriva deciziei atacate, chiar dacă aceasta ar fi intrat deja în vigoare şi ar fi început să producă efecte în privinţa României, ar putea fi publicarea sa ulterioară în Jurnalul Oficial”.Tribunalul UE arată că România, prin agentul guvernamental Radu Canțăr, face o confuzie. „În această privinţă, trebuie arătat că argumentaţia României se întemeiază pe o confuzie între condiţiile de admisibilitate a unei acţiuni în anulare, menţionate la articolul 263 TFUE, şi cele privind valabilitatea actului atacat printr-o asemenea acţiune (a se vedea în acest sens Ordonanţa din 11 decembrie 2006, MMT/Comisia, T-392/05, nepublicată, EU:T:2006:382, punctul 33). Această argumentaţie nu este, aşadar, de natură să repună în discuţie pertinenţa notificării deciziei atacate ca moment de la care începe să curgă termenul de introducere a acţiunii”, se arată în decizia Tribunalului UE, consultată de HotNews.ro. 

Corecțiile financiare sunt suportate de România, fie prin beneficiarii proiectelor cu nereguli, fie prin bugetul de stat. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-01Parerea ta...

NEGRO
01 Mai 2019

Romania pentru a folosi banii europeni avea nevoie de un Guvern. Cum coalitia otravita PSD-ALDE a folosit pentru prima institutie politico-economica a Tarii rebuturi umane, aceasta adunatura de analfabeti functionali nu a fost in stare sa trimita la timp anularea corectiilor financiare. Acolo, la Comisie sunt economisti, juristi, oameni ce inteleg mersul sangelui economiei, banii si nu admit derogari pompieresti de la legile obiective ale progresului financiar-economic. Ca Gonflabila lui Dragnea s-a trezit in sfarsit si a tras o ciorna de trei lulele trei surcele o priveste. Banii ii vom da tot noi, pentru ca am acceptat sa fim guvernati de aceste secaturi. Asa ca fluiera a paguba, romane, ca nu stii nici dupa 30 de ani de libertate pe cine sa bagi in urna! Democratia nu este somn fara de moarte, trepanatilor, e datorie si vigilenta. Vezi pe cine pui sa dramuiasca si sa produca banii Tarii si ai Europei. Daca nu te pricepi, priveste la altii, care sunt mai putin tifnosi, dar mai pragmatici! Nu va mai lasati tarati in noroi de povestile nemuritoare ale propagandei PSD-ALDE. Ele nu dau de mancare si nu executa nici autostrazile si spitalele regionale cu care ne -au tot dus de nas vreo trei decenii. Desteapta-te, intr-un final, romane! Caci somnul cel de moarte e acum PSD-ALDE!
MAFIA PSD............
02 Mai 2019

..........distruge Romania. A distrus justitia , economia , sanatatea , educatia si sperantza românilor la un trai mai bun. Pe 26 mai sa-i alungam noi din Europa pe Șobolanii rosii.
ANONIM
12 Mai 2019

UNDE SI CARE SUNT INVESTITIILE VERITABILE NECESARE CALIFICARII TARII PENTRU INTRAREA RO IN Schengen????? INAINTE DE intrarea României în Schengen TREBUIE REZOLVATE MAI INTAI CAZURILE de contrabanda internationala CU TONELE DE COCAINA (nu mai vorbim si de alte produse ELICOPTERUL cu togarile de la Maramures ) AJUNSE PE MAREA NEAGRA IN DELTA DUNARII CU DESTINATIA TARILE EUROPE, inclusiv cele NORDICE si INCLUSIV OLANDA………….TREBUIE CREEATE ARGUMENTE SI DOVEZI CLARE CONVINGATOARE CA ROMANIA DISPUNE DE CELE NECESARE PENTRU CA ASEMENEA CAZURI nu se mai pot repeta sau intampla PE TERITORIU SAU nici pe apa nici pe uscat nici pe cale aeriana.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz