2020-02-25 09:02

Controale de mântuială la balastierele din fieful lui Bădălău

 |  15:38
Controale de mântuială la balastierele din fieful lui Bădălău

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a dispus recent Gărzii Naționale de Mediu să facă, prin intermediul structurilor teritoriale, un control tematic la toate balastierele din țară.

Ca atare, în fiecare județ echipe de la Garda Națională de Mediu, împreună cu lucrători de la Poliția Economică, au început să descindă la balastiere ca să verifice dacă acestea funcționează sau nu legal. Astfel, joi, o asemenea echipă mixtă a ajuns să verifice și balastierele de pe raza orașului Bolintin Vale, din județul Giurgiu, adică tocmai în fieful baronului Nicolae Bădălău, care, prin intermediul familiei sale, operează în zonă și o asemenea balastieră. Surprinzător, cei verificați joi de Garda de Mediu și de Poliția Economică Giurgiu știau cu o zi înainte că aceștia vor veni în control la Bolintin Vale. Așadar, cei ajunși în control, au venit, au văzut și au plecat așa cum au venit, adică totul este perfect legal, inclusiv la balastiera controlată de familia baronului Bădălău, deși niciuna dintre balastiere nu deține avizul de securitate la incendiu. PUTEREA a solicitat, recent, șefului Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Dan Paul Iamandi, să precizeze „dacă balastierele amplasate în localităţile giurgiuvene Bolintin Vale (sat Malu Spart-pe malul râului Agreş), Colibași, Comana, Bulbucata (pe malul râului Neajlov) și Iepurești (pe malul râului Neajlov) dețin avizul de securitate la incendiu pentru amplasare în parcelă emis de către I.G.S.U. și care vor fi măsurile legale pe care I.G.S.U. le va lua împotriva celor care deţin ilegal balastiere pe raza localităților mai sus menționate”.

„Vă informăm că avizul de securitate la incendiu pentru amplasarea în parcelă, se solicită de către autoritățile locale, prin certificatul de urbanism”, a fost răspunsul șefului IGSU, invocând prevederi ale Legii nr. 50, din 29 iulie 1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Regulamentului de urbanism aprobat cu HG nr.525/1996. Ca atare, autorizația de construire se eliberează pentru „lucrări de foraje și excavări necesare în vederea efectuării studiilor geotehnice, prospecțiunilor geologice, exploatărilor de cariere, balastiere, sonde de gaze și petrol, precum și alte exploatări de suprafată sau subterane”, iar „autorizaţiile de construire se emit de președinții consiliilor județene, de primarul general al municipiului București, de primarii municipiilor, sectoarelor municipiului București, ai orașelor și comunelor pentru executarea lucrărilor definite mai sus”.

Totodată, articolul 24 al acestei legi privind amplasarea în interiorul parcelei, stipulează că „Autorizarea executării construcțiilor este permisă numai dacă se respectă: a) distanțele minime obligatorii faţă de limitele laterale și posterioare ale parcelei, conform Codului civil; b) distanțele minime necesare intervențiilor în caz de incendiu, stabilite pe baza avizului unitătii teritoriale de pompieri”. Deși, legea este foarte clară, inspectorul general al IGSU precizează că „Până în acest moment, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Vlaşca” al județului Giurgiu nu s-au înregistrat cereri privind amplasarea în parcelă a balastierelor la care faceți referire în adresă”.

Practic, generalul de brigadă Dan Paul Iamandi recunoaște că respectivele balastiere din județul Giurgiu funcţionează ilegal, adică fără avizul la securitate la incendiu, dar cu toate acestea totul este …legal. Mai mult, șeful IGSU ne-a transmis că „Totuși, considerăm că aceste amenajări nu constituie un pericol din punct de vedere al cerinței securitate la incendiu, având în vedere amplasarea lor și materialele procesate”. Ca atare, inspectorul general al IGSU ne-a comunicat că balastierele funcționează ilegal, dar nu este nicio problemă pentru instituția pe care încă o mai conduce, iar Garda Națională de Mediu și Poliția Economică au confirmat afirmațiile generalului Iamandi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-02Parerea ta...

MUNCA
03 Aug 2019

Romania și romanul tot mai sărac și umilit. PSD un partid țigănesc corupt dar fericit și bogat.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine