2019-12-06 02:57

Controversatul UMBRĂRESCU a câștigat o licitație CNAIR pentru Autostrada de Centură București cu o ofertă NECONFORMĂ. Ce problemă evidentă are oferta firmelor sale

 |  10:45
Controversatul UMBRĂRESCU a câștigat o licitație CNAIR pentru Autostrada de Centură București cu o ofertă NECONFORMĂ. Ce problemă evidentă are oferta firmelor sale

După atâtea zeci, dacă nu sute, de licitații cu cântec în domeniul infrastructurii, te-ai fi așteptat ca în România să se ajungă totuși la un liman, unde să primeze legea și interesul statului. Dar nu, nici vorbă de așa ceva, încă!

Ultimul scandal tocmai ce a izbucnit la Compania de Drumuri - CNAIR, care a desemnat recent - în urma unei licitații -, firmele controversatului Dorinel Umbrărescu drept câștigătoare ale contractului de proiectare-execuție a lotului 3 din Autostrada de Centură București (A0 – Sud), cu o lungime totală de aproape 18 kilometri.

E vorba de asocierea firmelor Spedition UMB și Tehnostrade, ambele deținute de Umbrărescu, care mai include și o firmă de proiectare, Artera Proiect SRL, deținută de un alt acționar.

Prețul cu care a câștigat licitația Umbrărescu este de 882,36 milioane de lei, fără TVA, ori tocmai aici este problema! Oferta estimată de CNAIR, și anunțată încă de la început în cadrul procedurii, este de 866,33 milioane de lei, adică cu aproape 2% sub valoarea avansată de Umbrărescu.

Ceea ce înseamnă automat că oferta sa ar fi trebuit trecută la neconforme, așa cum mulți dintre concurenții săi au fost scoși din cursă – cât de convenabil! – în urma unor greșeli minore, mici erori materiale fără impact.

Dar nu, în cazul lui Umbrărescu comisia de evaluare a închis ochii și i-a acceptat oferta, deși depășea maximul de preț estimat de CNAIR (vezi FACSIMIL).

”În data de 26 aprilie a fost finalizat procesul de evaluare pentru ofertele depuse în cadrul procedurii de atribuire a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 3 al Autostrăzii de Centură București, lot format din sectorul 1 ce are o lungime de peste 15 km și sectorul 2 cu o lungime de 2,5 km. Sectorul 1 este cuprins între km 85+300 și km 100+765 aferent Centurii Sud, iar sectorul 2 este cuprins între km 0+000 și Km 2+500, aferent Centurii Nord. Ofertantul desemnat câștigator este Asocierea Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Artera Proiect SRL, cu preţul de 882.363.613,61 lei, fără TVA și cu un punctaj total de 96,28 puncte, din care 58,03 puncte pentru componenta financiară și 38,25 puncte pentru componenta tehnică”, se arată într-un comunicat al CNAIR.

 

Oferte substanțial mai ieftine, eliminate pentru nimicuri

Surse consultate de PUTEREA au declarat că, în conformitate cu Legea 98/2015, oferta lui Umbrărescu ar fi trebuit eliminată din competiție pentru neconformitate, el neputând invoca nici măcar varianta unor cheltuieli neprevăzute, pentru că acestea, oricum, chiar dacă vor exista, nu pot fi luate în calcul încă din această fază.

Evident, procedura a fost contestată masiv de către ceilalți participanți, în cursă, pe lângă gruparea lui Umbărescu, fiind înscriși giganți europeni cu mare experiență în domeniul infrastructurii, cum ar fi Porr, Astaldi și Aktor, unii dintre ei cu oferte substanțial mai avantajoase decât cea a lui Umbrărescu.

În total, șapte alte companii sau consorții și-au văzut ofertele descalificate pentru motive de multe ori banale, fără relevanță în contextul procedurii.

Evident că, acum va urma sarabanda contestațiilor, urmare inevitabilă a unei licitații arbitrare, care elimină din joc, pentru nimicuri, oferte cu până la 200-300 demilioane de lei mai mici decât cea câștigătoare, care, culmea!, depășește flagrant valoarea maximă estimată din capul locului chiar de organizatorul licitației, CNAIR.

Nu putem spera decât că este o simplă coincidență faptul că. la fel ca Umbrărescu, actualul ministru al Transporturilor, Lucian Șova - cel care păstorește și CNAIR -, este tot din județul Bacău, iar pentru numirea sa în această funcție au insistat din greu la Dragnea și drumarii din zonă. Vorba aceea, speranța moare ultima!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-04

Documente:Parerea ta...

CINEVA
04 Mai 2018

Umbrarescu nu e si el tot din Bacau???
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray