2020-08-08 04:27

CONTURILE, LA DRAGNEA. Curtea de Conturi a descoperit prin ministere nereguli de sute de milioane de euro

 |  21:01
CONTURILE, LA DRAGNEA. Curtea de Conturi a descoperit prin ministere nereguli de sute de milioane de euro

Rene Pârşan

Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi şi fost premier PSD, dă mari bătăi de cap, zilele acestea, Guvernului Ponta. Ultimul raport al instituţiei pe care o conduce, pe anul 2013, demască, într-un limbaj sec, contabilicesc, un duium de nereguli, cele mai importante fiind deturnările de fonduri, finanţarea discreţionară a unor ministere, alocarea de prime nejustificate unor funcţionari publici sau plată unor pensii şi ajutoare sociale cu încălcarea legii. Toate aceste matrapazlâcuri şi jonglerii cu bani publici au avut drept scop mita electorală, ele fiind făcute cu gândul la alegerile prezidenţiale din 2014, deşi acest lucru nu apare explicit în raportul Curţii de Conturi. „Tartorii” ilegalităţilor cu fonduri din vistieria statului sunt, conform Curţii de Conturi, Liviu Dragnea, prin Ministerul Dezvoltării, Rovana Plumb, prin Ministerul Muncii, Gabriel Oprea, şeful de la Interne, şi aliaţii unguri de la guvernare, serviţi, tot anul trecut, pe filiera prin Ministerului Culturii.

Fondul de rezervă, puşculiţa lui Dragnea

În cazul cadrul auditului realizat pentru anul 2013, Curtea de Conturi a constatat că în cazul Ministerului Dezvoltării condus de Liviu Dragnea, mijloacele electronice pentru procedurile de achiziţii publice directe au fost folosite în proporţie de doar 20,4%, faţă de un minim de 40% prevăzut de lege. De asemenea, Dezvoltarea a beneficiat, cu încălcarea legislaţiei, de 150 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară. De asemenea, ministerul lui Dragnea a finanţat proiectarea a 60 de obiective de investiţii, dar nu şi execuţia lucrărilor. Astfel, pentru 60 de lucrări de reabilitare a unor drumuri judeţene şi locale s-au plătit în mod inutil 10,2 milioane de lei pentru proiectări. De altfel, Ministerul Dezvoltării a fost în 2013 principalul beneficiar al fondului de rezervă al Guvernului, beneficiind de aproape 40% din fondul de rezervă, adică 321 milioane de lei, pentru finanţarea programului naţional de dezvoltare locală, a cheltuielilor urgente specifice sezonului rece, precum şi pentru plata unor arierate.

La modul general, echipa de control a Curţii de Conturi a descoperit că în 2013, Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului nu a fost utilizat în scopul pentru care a fost creat, alocările realizându-se fără criterii transparente. Acest fond reprezintă de fapt o modalitate de a suplimenta bugetele unor ordonatori de credite fără a fi nevoie de aprobarea Parlamentului, funcţionând practic ca un buget paralel fără control parlamentar, se arătă în sinteza raportului Curţii de Conturi pe 2013.

Curtea de Conturi a mai descoperit că în contabilitatea Ministerului Dezvoltării nu a fost înregistrată datoria către clienţii băncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ, constând în prime de stat aferente anilor precedenţi în cadrul Programului de economisire şi creditare în sistem colectiv.

MDRAP derulează Programul de economisire şi creditare în sistem colectiv, prin intermediul caselor de economii pentru domeniul locativ - Raiffeisen Bancă pentru Locuinţe şi BCR Bancă pentru Locuinţe.

Concluzia echipei de auditori ai Curţii de Conturi este că modul de administrare a patrimoniului public şi privat al Ministerului Dezvoltării, precum şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al acestuia, nu respecta în totalitate principiile legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficienţei şi eficacităţii, motiv pentru care şi-au exprimat o opinie adversă pentru 2013.

Rovana „fidelizează” pensionarii

Casa Naţională de Pensii Publice a făcut plăţi eronate din bugetul de stat, în perioada 2009 - 2013, de peste 27 de milioane de lei, iar în 2013 a plătit nelegal peste 5,7 milioane de lei, mai zice Curtea de Conturi. Acestea au fost în principal acordate în baza unor acte normative abrogate începând cu anul 2011, când a intrat în vigoare Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. De asemenea, s-a constatat raportarea eronată a acestora prin conturile de execuţie încheiate de Casa Naţională de Pensii Pubice (CNPP) pentru exerciţiile bugetare ale anilor 2011 - 2013.

A mai fost identificată şi o gaură de 4.056.000 de lei, pensii acordate pensionarilor decedaţi. De asemenea, s-au mai plătit nelegal alte indemnizaţii de însoţitor în sumă de 403.000 de lei, acordate pensionarilor de invaliditate gradul I care au beneficiat în perioada 2011-2013 şi de asistent personal/indemnizaţii de însoţitor de la bugetele locale.

Prin situaţiile financiare întocmite la sfârşitului lui 2013, de către CNPP, au fost raportate unele creanţe care aparţin unor persoane decedate (1.289.000 de lei) pentru care dreptul entităţii la acţiune în vederea recuperării acestora s-a prescris.

Curtea de Conturi a mai constatat că nu a fost verificată realitatea serviciilor prestate de către furnizori, reprezentând facilităţile acordate unor persoane pentru decontarea călătoriilor de cale ferată şi metrou în sumă estimativă de 59.635.000 de lei.

De asemenea, Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a plătit necuvenit ajutoare sociale, indemnizaţii pentru creşterea copilului şi alocaţii de stat pentru copil în valoare totală de 25,9 milioane de lei în anul 2013.

„Premianţii” lui Oprea

Ministerul de Interne, condus de Gabriel Oprea, a acordat sporuri de risc pentru poliţişti neoperativi şi contracte care nu respectă principiile „eficienţei şi eficacităţii”.

Raportul constată că personalul din diversele structuri ale aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne „beneficiază de o compensaţie de pericol deosebit de până la 30 la sută, calculată la solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, deşi aceştia, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îşi pun în pericol integritatea fizică”.

Alte nereguli se referă la condiţiile în care reprezentanţii MAI au semnat un contract cu 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (reţeaua voce-date din cadrul Centrului de Contact). Specialiştii susţin că, la data efectuării misiunii de audit, sistemul call center nu era funcţional, deşi contractul a fost încheiat la data de 16.10.2009, cu o durată iniţială de 26 de luni.

În acelaşi timp, Curtea de Conturi a atras atenţia cu privire la faptul că prin contract au fost incluse servicii de mentenanţă, garanţie şi suport în valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vânzarea produselor şi garanţiilor asociate acestora.

Firma 2K Telecom este controlată de Alexandru Ghiţă - 67,12% (fratele omului de afaceri Sebastian Ghiță), Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiţă) şi Vasile Radu - 24,83%.

Brambureală la Cultură

În cazul Ministerului Culturii, portofoliu rezervat UDMR până la sfârşitul lui 2014, Curtea de Conturi a constatat neimplementarea mai multor măsuri, între care şi „efectuarea unei analize a modului de fundamentare a necesarului de licenţe Microsoft închiriate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pentru Ministerul Culturii şi dispunerea măsurilor care se impun în funcţie de rezultatele analizei”. În ceea ce priveşte aceste licenţe, în raportul public al Curţii de Conturi din anul 2012 se spunea că „licenţele Microsoft care au făcut obiectul unui contract de comodat nu au fost înregistrate în evidenţele contabile, în conturi în afara bilanţului”.

Pe de altă parte, Ministerul Culturii nu a implementat măsura justificării şi/sau recuperării avansurilor în sumă de 8.800 lei, acordate angajaţilor instituţiei, înscrise în contul „Debitori peste 1 an”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-16Parerea ta...

CETATEAN
16 Feb 2015

Betivule ordinar pleaca la pensie . Tu ai verificat si contrasemnat toate magariile si furtisaguri in tara . Esti raspunzator de distrugerea economica si bancara a tari .
HA.HA.HA....
16 Feb 2015

Si-a schimbat ochelarii, d-aia vede DINTR-ODAT' toate acele nereguli :)))
UITE-L PE OPREA
16 Feb 2015

cat de 'corect' a fost: 1. a acordat 'sporuri de risc' neoperativilor, 2. a incheiat contractele care nu si-au gasit justificare; 3. a semnat contractul cu Telekom fara sa le mearga jucaria in care este bagata fam.Ghita:) Pt.asta si pt.multe altele - tov.geal'Oprea nu pateste nik?!
UDMR-STII 'CULTURISTI'
16 Feb 2015

fie au dormit pe buci loviti de-o lene in gandire si, cuprinsi de lentoare deci molesiti in luarea deciziilor din pricina de comoditate dar si de nevorbire in l-ba lor materna (probabil), romana putandu-le urat pe la nas, fiind de neinteles (chiar si pt.ei) cum de au capatat/captat Min.Culturii, precum Min.Mediului ...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz