2019-10-23 21:10

Crematoriu mai scump decât Naţional Arena

 |  12:31
Crematoriu mai scump decât Naţional Arena

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a renunţat pentru moment la megaproiectul Autostrăzii Suspendate, în favoarea altuia cel puţin la fel de ambiţios: un incinerator pentru deşeuri menajere în valoare de 310 milioane de euro.

Denumirea oficială a proiectului este aceea de ADI EcoSal, ADI fiind iniţialele de la „Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară”. Din Asociaţie se preconizează a face parte Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Consiliul Judeţean Ilfov şi Consiliile Locale a 22 de oraşe şi comune din judeţul Ilfov reprezentate chiar de primarii acestora. Fără a ţine cont de vreo culoare politică, din asociaţie fac parte în devălmăşie 12 primării conduse de câte un membru PDL, cinci ale PNL, două ale PSD şi tot atâtea ale UNPR (foste PSD până de curând). În ciuda ambiţiilor, patrimoniul iniţial al asociaţiei ADI EcoSal este estimat a fi de numai 740.000 de lei, din care Consiliul Judeţean Ilfov şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ar urma să acopere în părţi egale suma de 500.000 de lei. Două oraşe, Chitila şi Voluntari, ar veni în asociere cu câte 20.000 de lei, iar comunele cu doar 10.000 de lei. Conform actelor oficiale, principalul scop al înfiinţării ADI EcoSal ar fi relizarea în comun a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor pentru regiunea 8 Bucureşti-Ilfov”. Mai precis, proiectul ar consta în „înfiinţarea, organizarea, reglementarea, finanţarea, exploatarea, monitorizarea, şi gestionarea în comun de către judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti a activităţii de organizare a prelucrării şi valorificării energetice a deşeurilor provenite de la locuitorii judeţului Ilfov şi ai municipiului Bucureşti ce se va realiza prin intermediul incineratorului ce va fi realizat prin proiect”. În Raportul Comun de Specialitate se precizează: „Valoarea totală a investiţiilor propuse prin proiect este de 276 de milioane de euro + TVA, din care incineratorul -250 milioane euro + TVA (310 milioane de euro – n. r.), din care 50% fonduri UE”.

Primul preşedinte al asociaţiei şi totodată unul dintre cei trei  membri ai Comitetului Director, artizanul afacerii, urmează a fi Sorin Mircea Oprescu. Pe surse am aflat din Primăria Capitalei că ideea i-a venit edilului după ce a văzut la Viena, chiar în oraş, un incinerator amplasat pe unul dintre malurile Dunării.   

Capitala şi Ilfovul se ceartă pe locație

Nici nu a apucat proiectul să primească avizul consilierilor generali ai municipiului Bucureşti că au şi început să apară discuţiile. De data aceasta nu consilierii sunt cei care ar vrea să-l saboteze pe primarul general al Capitalei, ci Sorin Oprescu ar fi cel care a intrat în clinciuri cu preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Cristache Rădulescu. Conform surselor noastre de la vârful Primăriei Capitalei, edilul Bucureştiului  ar fi cel care vrea să aibă pâinea şi cuţitul în toată afacerea (Asociaţia, cum i se spune oficial). Astfel, amplasamentul viitorului incinerator ar fi devenit o piedică peste care cei doi conducători, Oprescu şi Rădulescu, nu pot trece. Poziţia oficială a celor de la Ilfov este însă următoarea: ”În cursul acestei săptămâni va fi stabilită  zona incineratorului prevăzut de proiectul ADI EcoSal. Zona  identificată de Primăria Capitalei a fost respinsă de către consultanţii de la Mediu, întrucât aceasta era în apropierea unor locuinţe. În această săptămână, reprezentanţii Primăriei Capitalei, împreună cu cei ai Consiliului Judeţean Ilfov şi cu cei ai Ministerului Mediului vor identifica o nouă zonă în Ilfov pentru incinerator”.

De trei ori mai ieftin la Baia Mare

Spre comparaţie, un crematoriu ecologic similar, care să prelucreze deşeurile menajere şi să producă energie electrică, se preconizează a fi cumpărat de municipalitatea din Baia Mare cu numai 80 de milioane de euro. Decizia a fost adoptată în ianuarie anul curent, iar aleşii locali din Baia Mare speră să adune aceşti bani de la potenţiali investitori. Incineratorul ar urma să fie cumpărat din Japonia, o ţară cu tradiţie în acest domeniu şi să fie amplasat pe un spaţiu de patru hectare situat în spatele societăţii CUPROM.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639262-10-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray