2020-04-03 21:37

Criminal cu probleme psihice eliberat din cauza transmiterii greoaie a dosarului între instanțe

 |  18:15
Criminal cu probleme psihice eliberat din cauza transmiterii greoaie a dosarului între instanțe

Criminalcu probleme psihice, ce şi-a ucis soţia cu mai multe lovituri de cuţit în faţacopilului de aproape doi ani, a fost eliberat după ce un complet al instanţeisupreme, din care face parte şi Cristian Jipa, a trimis dosarul târziuinstanţelor inferioare pentru prelungirea arestării acuzatului, informeazăMediafax.

LaurenţiuConstantin a fost pus în libertate, în 8 iunie 2010, la un an şi o lună după ceşi-a ucis soţia, Nicoleta, cu mai multe lovituri de cuţit, pentru că intentaseacţiune de divorţ. Copilul lor, o fetiţă născută în 2007, a fost dată sprecreştere mamei Nicoletei.

JudecătorulTribunalul Bucureşti a fost nevoit să îl pună în libertate Constantin din cauzăcă dosarul a stat mai bine de două luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(ICCJ) pentru motivarea unei încheieri de două pagini, prin care cei treijudecători ai completului - Cristian Jipa (cercetat în cazul senatorului CătălinVoicu), Sofica Dumitraşcu (care l-a pus în libertate pe Omar Hayssam) şi SăndelMacovei - au luat la cunoştinţă că inculpatul şi-a retras recursul împotrivadeciziei de rejudecare a procesului acuzatului, decisă de curtea de apel.

Procurorulde şedinţă a cerut Tribunalului Bucureşti să constatate încetarea de drept aarestării preventive în cazul lui Constantin, potrivit articolului 140aliniatul 1 din Codul de procedură penală, care prevede că măsurile preventiveîncetează de drept la expirarea termenelor prevăzute de lege sau stabilite deorganele judiciare.

TribunalulBucureşti nu a putut verifica legalitatea măsurii preventive în acest caz, întermenul stabilit de lege de 60 de zile, pentru că dosarul a fost trimis deinstanţa supremă înapoi instanţelor inferioare în 26 mai la Curtea de ApelBucureşti, şi apoi abia în 1 iunie a ajuns la Tribunalul Bucureşti.

Și-a ucis soția dupăce l-a salvat de la sinucidere

Crimadin acest dosar, recunoscută de Laurenţiu Constantin, a avut loc în mai 2009.El fusese internat în luna aprilie 2009, după ce a încercat de două ori să sesinucidă, o dată cu medicamente, iar a doua oară a încercat să se spânzure,însă bărbatul a fost oprit de fratele său şi de soţia sa, pe care peste o lunăa ucis-o.

Nicoletaintentase acţiune de divorţ, găsindu-se la dosar chiar un certificatmedico-legal care atesta că fusese bătută de Constantin în luna februarie 2009.

Dupăce Laurenţiu Constantin a fost externat la sfârşitul lunii aprilie 2009, el s-adus la soţia sa pentru a îşi vedea copilul, urmând să plece împreună la naşiifetiţei. Ei au început să se certe din cauza custodiei, după care bărbatul s-adus în bucătărie să fumeze o ţigară. Lângă scrumieră era un cuţit de bucătărie,pe care Constantin l-a luat şi s-a dus direct în dormitorul soţiei, unde era şibebeluşul. Femeia era cu spatele la usă, se machia într-o oglindă. El aînjunghiat-o întâi în spate, ea s-a întors şi atunci a înjunghiat-o şi înabdomen, după care victima a căzut în genunchi. Apoi bărbatul a chemat salvareaşi a insistat să se grăbească, pentru că femeia încă mai "horcăia".

Înacest caz, judecătorul Andi Malaliu de la Tribunalul Bucureşti a decis, înoctombrie 2009, condamnarea lui Laurenţiu Constantin la 13 ani de închisoare. Sentinţaa fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti de acuzat, dar şi de procurori, careau apreciat că ar trebui o condamnare mai mare. Şi mama victimei a făcut apel,din cauză că nu a fost citată în acest proces. Judecătorul Malaliu a datpedeapsa sub minimul prevăzut de lege, apreciind că Laurenţiu Constantin areprobleme psihice, că a recunoscut şi şi-a regretat fapta. De asemenea,judecătorul a renunţat la audierea martorilor din acte, pentru că nu existaucontradicţii. La dosar există un certificat medical în care se arată căLaurenţiu Constantin are "tulburări afective episod depresiv sever cuideaţie suicidală, tulburare mixtă de personalitate".

Expirarea termenuluilegal de 60 de zile

Curteade Apel Bucureşti (CAB) a desfiinţat însă această decizie în 17 decembrie 2009,pentru că victima, fetiţa minoră, nu a fost citată, procedură impusă de lege.Mai mult, mama Nicoletei a arătat că nu a fost citată şi că a descoperitexistenţa acestui proces abia în faza apelului, interesându-se la o bancă de creditelefiicei sale. Curtea a casat sentinţa şi a trimis cauza spre rejudecare pentru afi citată şi mama Nicoletei, reprezentantul legal al copilului, care solicitădaune materiale şi morale de 200.000 de lei (150.000 pentru fetiţă şi 50.000pentru mama victimei). "Curtea constată că temeiurile care au stat la bazaarestării preventive se menţin şi impun privarea în continuare de libertate -natura faptei comise, precum şi motivaţia expusă de inculpat, cu privire la cel-a determinat să suprime viaţa soţiei sale - justifică menţinerea arestăriipreventive, existând vădit pericol pentru ordinea publică, decurgând dinlăsarea în libertate a inculpatului", se arată în motivarea judecătorilorCAB. De asemenea, ei arată că este necesară menţinerea în arest pentru a seputea audia în condiţii de normalitate martorii din acest caz.

Aceastăsentinţă a CAB a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiede Laurenţiu Constantin, care a cerut şi punerea sa în libertate. Cei treijudecători ai ICCJ au decis menţinerea în arest a acestuia şi au luat act decererea lui de renunţare la judecarea căii de atac, în 19 martie 2010. Dosarula fost trimis înapoi la CAB în 26 mai, care l-a transmis apoi TribunaluluiBucureşti pe data de 1 iunie, însă a fost repartizat tot judecătorului AndiMalaliu, care a făcut o cerere de abţinere, pentru că s-a mai pronunţat o datăîn acest caz. Penintenciarul Rahova a făcut mai multe adrese la instanţe pentrua i se comunica situaţia arestatului.

Cerereade abţinere a fost admisă, dosarul a ajuns pe masa unui alt judecător, careînsă a constat încetarea de drept a măsurii preventive, întrucât legalitateaarestării nu s-a discutat în termenul de 60 de zile, astfel că mandatul aexpirat. Laurenţia Constantin a fost pus astfel în libertate. Rejudecareadosarului va continua în 20 iulie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine