2020-08-05 14:40

Cristian Diaconescu a vorbit despre o zonă în litigiu între România şi Bulgaria

 |  06:51
Cristian Diaconescu a vorbit despre o zonă în litigiu între România şi Bulgaria

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a vorbit marţi seara despre o zonă în litigiu între România şi Bulgaria privitor la frontiera de stat. Ministrul a subliniat că România nu a intrat 'într-o etapă revendicativă', însă vor fi purtate discuţii ca aceste probleme care 'nu fac onoare statelor' să fie rezolvate.

'Există o zonă în litigiu (cu Bulgaria - n.r.) în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state. Este drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, cu interese comune pe foarte multe domenii, nu văd de ce, foarte rapid, aceste lucruri nu pot fi rezolvate', a declarat Diaconescu.

Acest subiect există de mult timp, iar România nu a intrat 'într-o etapă revendicativă', a subliniat ministrul.  'Cu Bulgaria, da. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina, şi cu Bulgaria sunt câteva aspecte nesoluţionate pe care o să le punem în discuţie - vă spun cât se poate de formal dacă vreţi - cu partenerii noştri. Vreau să vă spun că nu am intrat noi, România, într-o etapă revendicativă oarecum de neînţeles. Pur şi simplu sunt teme care au rămas nesoluţionate de foarte mult timp, marea lor majoritate de natură politico - juridică, pe care dorim să le rezolvăm în baza raporturilor de bună vecinătate cu toate aceste state. Nu trebuie nimeni să se supere, nu trebuie nimeni să se enerveze pentru că sunt domenii de interes naţional pentru ambele state şi care la un moment dat ar trebui totuşi să fie rezolvate pentru că iată apar, să spunem, probleme de exploatare, de concesiune', a explicat Diaconescu.

Vor fi purtate discuţii la nivel de experţi cu partea bulgară, într-un cadru care va fi agreat la nivel bilateral pentru ca aceste probleme să fie rezolvate, a subliniat ministrul. 'Într-o Europă civilizată, problemele lăsate din punct de vedere juridic, mai ales când se referă la minorităţi, teritorii, aspecte de frontieră, nu fac onoare statelor respective şi mi se pare normal să le rezolvăm', a adăugat Cristian Diaconescu, scrie Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-08-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz