2020-06-06 11:37

CSM: Traian Băsescu a adus atingere sistemului judiciar prin afirmaţiile sale

 |  15:01
CSM: Traian Băsescu a adus atingere sistemului judiciar prin afirmaţiile sale

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marţi, că Traian Băsescu a adus atingere sistemului judiciar în ansamblul său prin afirmaţia potrivit căreia "Inspecţia Judiciară şi CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură" oricărei persoane vorbeşte despre actul de justiţie.

Plenul CSM şi-a însuşi, în şedinţa de plen de marţi, raportul inspectorilor judiciari în cazul lui Traian Băsescu.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, susţinute în cadrul intervenţiei telefonice din data de 29 aprilie 2015 pe postul de televiziune B1 TV, referitoare la activitatea Inspecţiei Judiciare şi a Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi la activităţi judiciare desfăşurate de judecători şi procurori, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său", a precizat CSM, într-un comunicat de presă.

Conform raportului IJ, afirmaţiile lui Traian Băsescu, prin care s-a promovat ideea că activitatea Inspecţiei Judiciare şi a Consiliului Superior al Magistraturii se desfăşoară cu părtinire în ceea ce priveşte apărarea independenţei sistemului judiciar, în sensul că susţine un sistem judiciar corupt, iar activitatea magistraţilor judecători şi procurori nu şi-a atins scopul prevăzut de lege, inducând-se ideea că aceasta a fost deficitară, în sensul existenţei unei justiţii discreţionare, "subminează autoritatea judecătorească şi aduce atingere independenţei sistemului judiciar".

"Afirmaţiile au fost emise în spaţiul public în contextul în care, în data de 29 aprilie 2015, ca urmare a unor alte afirmaţii ale fostului Preşedinte al României, Plenul Consiliului a constatat că a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar", conform raportului menţionat.

Plenul CSM a stabilit că declaraţiile lui Traian Băsescu "au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său".

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, în 29 aprilie, în cadrul unei intervenţii telefonice la B1 TV, despre decizia CSM conform căreia ar fi adus atingere independenţei justiţiei.

Traian Băsescu a declarat că "în momentul de faţă Inspecţia Judiciară şi CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură, direct, oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiţie".

"O să fiu foarte direct şi pe înţelesul tuturor: în momentul de faţă, Inspecţia Judiciară şi CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură, direct, oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiţie. Nu vă supăraţi, în spatele acestei agresivităţi a Inspecţiei Judiciare şi a CSM se află o mare de corupţie, şi o să vă exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abţinut să le spun, am susţinut acest sistem al justiţiei, am susţinut forţa lui în raport cu politicienii, dar vreau să clarificăm nişte lucruri: sistemul este departe de a fi unul perfect, aşa cum încearcă a fi prezentat de liderii justiţiei (...). De ce credeţi că a fost nevoie de Legea 10 cu privire la restituirea de către primari a proprietăţilor: pentru că politicul a constatat că în instanţe cei care aveau dreptul la restituiri erau târâiţi 10-12 ani şi nu reuşeau să intre în posesia proprietăţilor şi s-a considerat că o şansă în plus ar fi primarii. Eu am fost unul dintre primarii care au făcut restituiri masive pe Legea 10, substituind de fapt justiţia, care trebuia să rezolve problema asta", a afirmat Traian Băsescu.

"Nu discutăm de cei noi, neapărat, discutăm în general de sistem. Eu nu-i acuz pe proaspeţii procurori şi judecători că sunt neapărat corupţi, dar constatăm, sunt nişte realităţi, da? Această tânguire a justiţiei, acest delay uriaş, această nedreptate generată de justiţie a făcut să apară şmecherii cu drepturi litigioase, care au cumpărat de la amărâţii care au stat 10-12 ani târâiţi prin procese (...) şi au ajuns să vândă pe nimic şi au generat cumpărătorii de drepturi litigioase. Eu sunt revoltat de abordarea măcuica în gură oricui vorbeşte despre justiţie, noi suntem perfecţi: nu, sunteţi la fel de corupţi ca administraţia, domnilor din justiţie. Voi aţi întârziat procese care trebuia să funcţioneze, că nu v-am spus-o în mandat, v-am încurajat să mergeţi înainte, v-am protejat de influenţa politicului, dar totul are o limită. Obrăznicia are o limită. Nu îmi spuneţi mie, care ştiu de ce s-a dat legea 10, ştiu de ce s-a creat ANRP-ul (...). Justiţia a făcut progrese uriaşe, dar modul în care încearcă de 6 luni să se arate a fi Fecioara Maria este una din minciunile publice pe care încearcă să le instaleze în favoarea unei justiţii discreţionare, ori acest lucru este inacceptabil", a completat fostul preşedinte.

De asemenea, în data de 30 aprilie, Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook că poziţia exprimată de CSM în ceea ce îl priveşte l-a "revoltat", el menţionând totodată că nu este "duşmanul justiţiei, ci doar al făţărniciei exprimate prin liderii ei".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-26Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
26 Mai 2015

BRAVO BASESCULE>>>>ASA E>>>CE TZIGANKA E AIA DACA UMBLA FARA PERUCA BLONDA SI GEANTA BIRKIN CROCODILE.....AR TREBUI SA TRECEM UN ARTICOL NOU IN CONSTITUTIE....TZIGANCILE FARA PERUCA BLONDA SUNT IMPUTZITE....CELE CU PERUCA SUNT KUSHER.....(ARTICOLUL NUMARUL 666-LICURICI)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine