2020-01-25 12:37

Culiţă Tărâţă sare la gâtul lui Liviu Dragnea

 |  21:01
Culiţă Tărâţă sare la gâtul lui Liviu Dragnea

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea, într-o emisiune la un post local de televiziune, că i-ar fi cerut să direcţioneze 7,4 milioane de lei din bugetul de investiţii al judeţului către o firmă apropiată liderului PSD. Dezvăluirea a fost făcută pe 23 mai 2014, în pragul alegerilor europarlamentare, în contextul în care presa locală vuia că Tărâţă ar fi jucat la două capete în campania electorală, “trădând” alianţa cu PSD pentru a bate palma, în culise, cu PNL.

Şeful CJ Neamţ a lansat acuzaţiile “cu mai puţin de 24 de ore înainte de încheierea campaniei electorale pentru europarlamentare”, aşa cum menţionează moderatorul emisiunii în care Culiţă Tărâţă a făcut dezvăluirea. Înregistrarea video a momentului în care latifundiarul a făcut afirmaţiile a fost postată de jurnaliştii nemţeni pe YouTube. În material, Tărâţă povesteşte că “îmi spune domnul Dragnea, zice dom’le că aţi greşit, de la birou de la el, că am greşit cu 93 de lei. Nu-i nimic. O să plătesc eu 93 de lei dacă asta e greşeala şi vine şi le spune primarilor după aceea, dom’le că domnul Tărâţă nu mă ascultă. Păi da ce să ascult? Să ascult că îmi spusese să dau la o firmă 74 de miliarde. Eu nu-s bătut în cuie la Consiliul Judeţean, şi nici el la Ministerul Dezvoltării!”.

Şeful CJ Neamţ a explicat că este vorba despre împărţirea banilor prin HG 28 din 2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii. “Chiar dacă Dragnea a vrut altceva, eu n-am pus decât şablonul normelor de aplicare a Hotărârii de Guvern 28 şi, indiferent cine mă ruga, nu semnez pentru nimic în lume, că nu dă socoteală Dragnea, semnează preşedintele Consiliului Judeţean, care e ordonator de credit”, mai spune Tărâţă în aceeaşi emisiune.

Dragnea i-ar fi cerut astfel să încalce prevederile legale privind împărţirea fondurilor Planului Naţional de Dezvoltare Locală. Contactat miercuri de presa centrală, Culiţă Tărâţă a negat, în pofida evidenţelor, că ar fi făcut o astfel de afirmaţie. La rândul său, Dragnea a susţinut că nu a ordonat niciodată cum şi cui să fie direcţionate fondurile alocate Planului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

DNA a prins un fir

Pe de altă parte, însă, numele vicepremierul Liviu Dragnea apare într-un dosar DNA care vizează contracte obţinute de una dintre firmele controlate de unul dintre “locotenenţii” săi. Este vorba despre societatea 3T Construct Piatra Neamţ, deţinută - potrivit datelor de la Registrul Comerţului - din poziţia de acţionar majoritar (80% din acţiuni), de Petre Pitiş, omul de încredere al lui Dragnea. De altfel, Pitiş ocupă şi funcţia de director general/preşedinte al CA al societăţii Tel Drum, firmă din fieful lui Dragnea, judeţul Teleorman.

Firma 3T Construct, înfiinţată în 2007, a avut o ascensiune rapidă, în plină criză. Dacă în 2010 declara o cifră de afaceri de doar 89.968 lei, în 2011 avea deja o cifră de afaceri de peste 13 milioane de lei, de peste 24 milioane de lei în 2012 şi de 32,8 milioane de lei în 2013.

“Secretul” succesului ar fi, potrivit unui denunţ făcut în iulie 2013, la DNA, de fostul senator PSD Valer Marian, intervenţiile vicepremierului. Astfel, Liviu Dragnea ar fi exercitat, în mod direct sau prin intermediul lui Mircea Vasile Govor, presiuni asupra primarului municipiului Satu Mare, Costel Dorel Coica, pentru a atribui firmei 3T Construct Piatra Neamţ o lucrare în valoare de şapte milioane de euro din cadrul programului ISPA pentru apă şi canalizare în municipiul Satu Mare, în valoare totală de 108 milioane euro. Surse judiciare au explicat că, după modelul consacrat deja de Teldrum, societatea 3T Construct (cu obiect de activitate lucrări de construcţii a proiectelor utilitare apă/canal) se abonează la contracte din bani europeni cu autorităţile locale. Lucrările pentru care sunt încasate milioane de euro din fonduri europene, suplimentate de la bugetele locale, fie nu sunt însă executate, fie întârzie şi sunt de proastă calitate. Anchetatorii ar avea informaţii că, pentru ca 3T Construct să încheie astfel de contracte cu autorităţi locale din nordul ţării (concretizate în Satu Mare şi Suceava), primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, după caz, au fost presaţi politic.

Joc de glezne, la Neamţ

Lansarea şi retragerea ulterioară a acuzaţiilor de trafic de influenţă, formulate de Culiţă Tărâţă la adresa lui Liviu Dragnea, ar putea avea legătură cu jocul politic “la două capete” făcut de preşedintele CJ Neamţ în perioada alegerilor europarlamentare. Astfel, presa locală a relatat că Tărâţă, şef la judeţ din partea UNPR, a format o alianţă cu PDL şi PNL pentru a schimba din funcţii oamenii PSD-ului imediat după anunţarea rezultatelor la alegerile europarlamentare. Informaţia ar fi fost lansată, potrivit jurnaliştilor nemţeni, de Alexandru Drăgan, preşedintele organizaţiei locale a PDL, care şi-a anunţat colegii de acest lucru într-o şedinţă comună cu cei de la PNL. În paralel, Tărâţă face un alt joc “de glezne”, de data aceasta în afaceri.  

Afacerea lui Tărâţă, în insolvenţă

Cea mai cunoscută firmă a familiei lui Culiţă Tărâţă, Societatea TCE 3 Brazi SRL, care face parte din grupul de firme fondate de şeful CJ Neamţ, a depus zilele trecute, la Tribunalul Neamţ o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă, deşi a avut profit de 52 milioane de euro, în ultimii şase ani.  Compania lui Tărâţă avea însă şi datorii, de 23,5 milioane de euro, la Agenţia Domeniilor Statului, din arende neplătite şi penalizări, aferente perioadei 2002-2007, potrivit unui anunţ făcut de Ministerul Agriculturii în 2012. „Nu am informaţii în legătură cu această procedură. Eu oricum nu mă mai ocup de afacerile grupului, dar ştiu sigur că grupul TCE 3 Brazi nu are datorii la stat. Insolvenţa are şi o parte pozitivă. O altă firmă din grup a fost în insolvenţă, am reorganizat-o şi acum e profitabilă”, a declarat Culiţă Tărâţă pentru jurnaliştii locali.

TCE 3 Brazi a fost, până acum doi ani, cel mai mare arendaş al ADS, graţie celor 57.000 hectare din Insula Mare a Brăilei pentru care avea stabilită o arendă de 0,61 tone grâu/hectar anual, la jumătate faţă de nivelul de pe piaţa liberă. Culiţă Tărâţă a avut insula în regim de arendă timp de 10 ani şi primea 10 milioane de euro anual, de la stat, doar subvenţii agricole. Cererea de insolvenţă a TCE 3 Brazi vine la mai puţin de doi ani de la momentul în care concesiunea celor 57.000 ha din Insula Mare a Brăilei a ajuns la firma Agricost, controlată de Constantin Duluţe, cumnatul omului de afaceri Culiţă Tărâţă. Directorul general al Agricost este Lucian Buzdugan, acelaşi şef al fermei din Insula Mare a Brăilei din perioada în care exploataţia era oficial în portofoliul TCE 3 Brazi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-11Parerea ta...

GIANINA KYZDĂ
12 Iun 2014

NU SA POATI, DOMNE! AIASTA-I STRIGATORIU LA CERIU! CHIAR LA GÎTIȚA LU DOMNULU DRAGNEA? VALEU,”VOV”,UNDI S-O AGIUNS ÎN ȚARA AIASTA. NATZÎUNI, HII ”DĂȘTEAPTĂ!” (”REAȚI A DRACULU DĂ TELIGENȚI!”)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine