2020-06-07 00:17

UPDATE. Culmea anticorupţiei: şeful Integrităţii, după gratii. Horia Georgescu, preşedintele ANI, reţinut de DNA

 |  21:01
UPDATE. Culmea anticorupţiei: şeful Integrităţii, după gratii. Horia Georgescu, preşedintele ANI, reţinut de DNA

Ionuţ Mureşan

Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a ajuns, luni, în arestul central al Poliţiei, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au emis pe numele lui un mandat de reţinere pentru 24 de ore într-un dosar de abuz în serviciu. Procurorii DNA susţin că Horia Georgescu, pe vremea când era membru în comisia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a aprobat, alături de alte persoane, despăgubiri supraevaluate cu 75 de milioane de euro pentru trei imobile.

Citeşte şi: 

Horia Georgescu a fost adus la DNA, luni, cu ofiţeri de poliţie judiciară, apoi a fost scos, după cinci ore de audieri, cu mâinile încătuşate la spate – semn că s-a opus reţinerii. În intervalul de timp în care mandatul este în vigoare, şeful ANI va fi prezentat în instanţă cu propunere de arestare preventivă. Întrebat de jurnalişti dacă a luat bani pentru retrocedarea unor imobile la un preţ supraevaluat, Horia Georgescu a răspuns: „Niciodată”. Şi deputatul PNL Theodor Cătălin Nicolescu a fost adus cu mandat la DNA, luni, în acelaşi dosar în care a fost reţinut Horia Georgescu. Potrivit unui comunicat al DNA dat, luni, publicităţii, Horia Georgescu se face vinovat de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Rapoarte de evaluare supraevaluate

În ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008-2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor. Concret, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făcea parte atunci şi Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţi evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare, fără a respecta Standardele Internaţionale de Evaluare şi dispoziţiile legii. Procurorii precizează că valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ). „Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare”, potrivit DNA.

„Precedentul” Bica – Stelu

Curtea de Conturi a făcut un control la ANRP, pentru a verifica modul în care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despăgubirilor, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor. În urma unei decizii din octombrie 2013 a Curţii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011. Curtea de Conturi a obligat atunci preşedintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 de lei. În baza deciziei Curţii de Conturi şi în urma reevaluării a 452 de dosare s-a constatat că în 94 de dosare valoarea de despăgubire stabilită iniţial a fost cu peste 20 la sută mai mare. ANRP a sesizat DNA după ce fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi foşti membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, după ce, în 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, zis „Stelu”, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Pe de altă parte, în 2008-2011, s-a constatat că unele dosare privind retrocedarea de imobile au fost soluţionate cu prioritate, după ce au fost invocate cazuri „excepţionale”. Printre motivele invocate s-au numărat osteoporoza, colici renale, tulburare depresivă, atacuri de panică, hemoroizi şi adenom al prostatei, persecuţie pe motive etnice. Raportul Corpului de Control arată că în perioada 2008-2011 numărul dosarelor de despăgubire soluţionate prioritar de către ANRP, prin invocarea acestor cazuri excepţionale, a fost mult mai mare faţă de cel al dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării, excepţia fiind transformată în regulă.

Finanţist „crescut” pe lângă Parchet

Horia Georgescu, în vârstă de 38 de ani, este preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate din aprilie 2012. În perioada 15 august 1993 - 1 mai 2004, Georgescu a fost consilier la SC Imperial SRL Braşov. Din mai 2004 până în martie 2007, Geogescu a lucrat ca specialist în investigaţii financiare în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie. Ulterior, Horia Georgescu a fost consilier asistent personal Cabinet secretar de stat - preşedinte la Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. În perioada mai-iulie 2007, Georgescu a fost consilier personal al ministrului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, apoi a devenit consilierul ministrului Justiţiei (iulie 2007 - noiembrie 2008). Totodată, din aprilie până în noiembrie 2008 a fost consilier al ministrului - detaşat cu atribuţii de secretar general la Agenţia Naţională de Integritate.

Consilieră a ministrului Oprea, reţinută în același dosar

Ingrid Mocanu Popa, fosta consilieră a lui Gabriel Oprea, a fost reţinută, luni, în acelaşi dosar în care a fost reţinut şi preşedintele ANI, ea fiind suspectată că a participat, alături de alţi membri al Comisiei ANRP, la acordarea unor despăgubiri supraevaluate cu 75 milioane de euro. „Nu am făcut nimic. Sunt faptele evaluatorilor. Eu nu am produs nici un prejudiciu”, a spus Ingrid Mocanu Popa la ieşirea din DNA.

Ingrid Mocanu Popa, fosta consilieră a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din iunie 2008 până în martie 2009, fiind eliberată atunci din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc. Ea a fost detaşată la ANRP de la Ministerul Justiţiei, în decembrie 2007, unde, până în iunie 2008, a ocupat funcţia de director al Direcţiei pentru coordonarea şi controlul legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare. Ingrid Mocanu Popa este urmărită penal şi în dosarul în care este acuzată că, împreună cu fostul secretar general adjunct din MAI Mihai Şova, ar fi fotocopiat documente cu informaţii nepublice pentru a obţine foloase şi au luat informaţii din documente ale DNA care priveau două dosare. Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2014 - ianuarie 2015, Ingrid Mocanu Popa i-ar fi permis accesul secretarului general adjunct al MAI Mihai Şova la documente care conţineau informaţii nedestinate publicităţii şi la care acesta nu avea acces, conform atribuţiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat, pentru a obţine foloase necuvenite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-17Parerea ta...

CETATEAN
16 Mar 2015

Era pe timpul lui prim ministru TARICEANU si urmat de BOC , care taia salari , pensi , spitale .
BRONTOZAUR
17 Mar 2015

Tasu a fost director la penitenciarul Codlea - Brasov si din 1987 avea dosarele securitati la el in unitate .Prieten cu Borcea si Prigoana - Basescu . Tasu era in anul 2000 seful facultati drept brasov . Poate nu a facut Dreptul , decit cu diploma .
CROCODIL DE TABLA
17 Mar 2015

BRAVO NATIUNE , somnul autoritatilor care stia , NASTE MONSTRI >
CARACATITA DIPLOMATIEI
17 Mar 2015

Tasu lui marelui sef ANI era director penitenciar Codlea Brasov . In 1987 securitatea lui Ceasca a mitat arhiva securitati la Codlea . Are dosare de acolo . Acum Tasu era si seful facultati drept din Brasov . Horica a absolvit facultatea pe la maidan , cu drogati . In timp cit zice ca a facut facultatea intre 2000 si 2005 el era in casa cu fratele vitreg si nu mergea pe acolo . pe urma venea si Prigoana pe acolo , dar si Cristi Borcea si crosetau cu tasu . Tariceanu si Basitu la uns sef , cu un cetatean care ia dat 18 mii dolari in torpedoul masini lui . La auzit mereu pe Prigoana cind spunea ca va face o televiziune pentru , al face pres. pe Base . Si la facut primar si el la slubritate . Cearta lui cu basita lui si copii este pentru lume , el ascunde galbenei . Ha . Antena 3 - aseara .
ANONIM
17 Mar 2015

Sefii institutiilor importante ale statului P.G., M.J., A.N.I., ANAF, SRI, IGPR, IGPF, SIE, DIPI, etc SUNT SANTAJABILI TOTI (puscariabili). Atfel nu s-ai fi constituit in Ro o clasa politica formata din grupari infractionale de crima organizata. Sefii institutiilor mentionate trebuie instalati doar cu sprijinul societatii civile care in Ro este intr-o mare adormire provocata.
CROCODILUL FLAMAND
17 Mar 2015

Totul a plecat de la seful cadrelor din MAI...generalul TOMA ZAHARIA....AKA "GENERALUL HEROINA",marele traficant de anhidrida acetica...cumatrul lui NASTASE ADRIAN...imediat dupa 1989 toate institutiile statului au fost infestate cu cartite si tradatori santajabili,oameni cu foarte multe schelete in dulap si tinichele de coada...DE AIA AU CONDUS CLICA GENERALILOR DE LA CONTRAINFORMATII 25DE ANI...PE MODELUL "STIU PE CINE AI ASASINAT....SAU STIU UNDE AI CARAT MILIARDELE DE EURO" REGIMUL BASESCU A FOST VARFUL SANTAJISTILOR CU EPOLETI....CONDUS TOT DE MAGUREANU....NONSTOP LA PUTERE DIN 1989
CETATEAN
17 Mar 2015

BRAVOS NATIUNE .
PT COROCODILUL FLAMAND
17 Mar 2015

Fauna pe care o evoci crocodilule a evoluat in 25 de ani pana la stadiul de RECHINI, LEI sau BRONTOZAURI. Nici cu cele mai evoluate bombe de atac nu se pot starpi.Urmeaza APOCALIPSA.......
CROCODILUL FLAMAND
17 Mar 2015

ETE FLEOSHK...DACA LE PUBLICI TOATE PORCARIILE ONLINE Pe MODEL WIKILEAKS SE TOPESC CA UNTUL LA SOARE....ADICA AU CAZUT CAPETE MAI MARI SI ASTIA CINE SE CRED>>>TOATA LUMEA SE VA SUPUNE REGULILOR...NU MAI AU NICIO PROTECTIE RECHINII...CE SA NE MAI FACEM...BRONTOZAURUL NASTASE...ASTA E O GLUMA PROASTA..SE FAC ARESTARI SI LA GENEVA...O FI NASTASE MNAI TARE CA BANCHERII ELVETIENI?....NU PREA CRED...CADE SI MATUSALEM ISARESCU CAT DE CURAND...CHIAR DACA FACA GAURA IN PODEA...CUM SA FURI SUTE DE MILIARDE DE EURO DART CE SUNTEM IN CONGO
CARACATITA DIPLOMATIEI
17 Mar 2015

Isarescu dadea bani pe o semnatura si cont intr-o caasuta paetala . ca si cum ai trage un pirt printr-o sita , sa ghicesti pe unde a iesit . Excrocul le-a pus devalma precum acele in sac si nu stie la cine a dat bani . Vacaroiu betivi si gasca din controlul de stat , dormeau in schimbul 3 . SRI se iuta dupa si sub fusta femeilor . Base si compania dadea parfumuri colorate . Ce-i care au tinut dosarele sint mai vinovati decit ei , erau platiti si in functi , sa apere statul . Fenta este rotirea cadrelor intre ei si partide . noi platim ca prosti , inca 100 ani . Sa se faca inventarul de scoaterea banilor din banci si stat , pe ordinea intrarilor si iesirilor totale . ISARESCULE PREDA GESTIUNEA TOTALA A TARI , INCLUSIV BANI DIN EXPORTURI SI CREANTELE ROMANIEI , UNDE SINT ? Fate cit de curind bolnav de ciroza , sau din aceasta cauza , inlocuitor Olteanul de VICOV cu 5 vile si yaht , in franta , elvetia , belgia si unde mai are , cu sorasa . Patriciu este mort la misto ? Spune Crocodile ?
CROCODILUL FLAMAND
17 Mar 2015

eu sunt mic nu stiu nimic....Snowden e in pod si beleste brontozaurul...care vreti sa stiti ceva super-secret mergeti in padure,la altarul lui SNOWDEN...adica OMUL DE ZAPADA...si cantati un cantec ritual "Oglinda Oglinjoara...cine e cel mai mare hotzoman din lume"...si va da SNOWDEN tot ce vreti... in 1989 cine l-a plimbat pe Iliescu la Londra cu carutza regala?aceeasi persoana care a girat 25de ani tot "capitalismul de cumetrie"...sefa lui MATUSALEM ISARESCU...SI A MARELUI LICURICI
NOROCEL
17 Mar 2015

Crocodilule flamand adevar graiesti si de aceea nu o sa fii satul niciodata.
MILITAR M.I. REVOLUTIONAR !!!?
17 Mar 2015

Cu ce drept, un militar aflat sub juramant militar, poate obtine un Certificat de Revolutionar!!?? Care este legea ce i-a dat procurorului NITU, fiind militar la M.I. in 89, dreptul de a fi Revolutionar!? Ce demnitate mai exista?
LAS' SA IASA RAHATUL
17 Mar 2015

la suprafata apei! B1TV mai arunca si ei niste chestii, niste treburi DAR Realitatea TV cu Rares Bogdan si magnificii jurnalisti din studiou - FAC UN DELICIU prin vizionare, dezvaluire si prezentare la modul leger, nefortat, total adevarat! E o incantare sa urmaresti emisiunile "jocuri de putere"! Chiar daca stai pana tarziu in noapte (24.00 - 01.30:), MERITA!!!
CE-I CIUDAT!
18 Mar 2015

De ce abia cum sunt scoase toate mizeriile de prin dosare? De ce numa' fomeile sunt la tubulatura? De ce unii INCA sunt intangibili? De ce sunt cercetati in libertate sau condamnati 'cu suspendare', 'sub c-trol judiciar' ori 'la domicil' si DE CE NU LI SE CONFISCA AVERILE?
FAPTUL CA-S CERCETATI
18 Mar 2015

abia ACUM (dupa taspe ani de zile), chiar daca DNA-ul are dreptate sa-si faca treaba (chiar si cu intarziere...) poti spune ca-s dosare politice si ca se exercita prin denunt - o adevarata forta de politie politica!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine