2019-10-16 00:16

Cum a scăpat FRH basma curată din scandalul incidentelor de la Focșani între galeriile echipelor Dinamo și Steaua

 |  13:36
Cum a scăpat FRH basma curată din scandalul incidentelor de la Focșani între galeriile echipelor Dinamo și Steaua

Ca urmare a incidentelor care au avut loc la Focșani, pe data de 9 martie 2019, între galeriile cluburilor Dinamo și Steaua, cu ocazia turnelui final al Cupei României la handbal masculin, PUTEREA a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonelul Ionuț Cătălin Șindile, care au fost măsurile dispuse împotriva organizatorilor - Federația Română de Handbal (FRH) și clubul CSM Focșani 2007.

Răspunsul a fost unul de genul „hai să ne aflăm în treabă”, lăsând loc la o mulțime de interpretări și dând impresia unei încercări de mușamalizare a cazului.

 

 Legea - pentru unii mumă, pentru alții ciumă

 

„Vă comunicăm faptul că FRH a fost atenționată cu privire la disfuncţionalităţile manifestate în cazul activităților și măsurilor întreprinse în calitate de organizator în cadrul Final Four Cupa României, ediția 2018-2019”, se precizează în răspunsul Jandarmeriei Române.

Adică, a constatat disfuncționalități în organizarea turneului, dar totuși a dat „undă verde” organizării unui asemenea competiții într-o sală improprie. Mai mult, Jandarmeria păstorită de controversatul colonel Ionuț Cătălin Sindile, cel „remarcat” la evenimentele din 10 august 2018, ne-a comunicat că, totuși, „Federaţia a fost sancționată cu avertisment scris, conform art.10, al. 2, litera g din Legea 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive”.

Numai că, articolul de lege invocat mai sus de instituția condusă de Șindile precizează că trebuiau „să asigure separarea grupurilor de suporteri rivali prin rezervarea de locuri amplasate în sectoare opuse și direcționarea accesului la acestea pe trasee separate”. Practic, Jandarmeria Română n-a amendat CSM Focșani 2007 și FRH, condusă de Alexandru Dedu - cel care a girat organizarea într-o asemenea sală -, adică, indirect, a mușamalizat scandalul, deși Legea 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, precizează foarte clar care sunt sancțiunile și cine sunt vinovații.

Astfel, potrivit legislației în vigoare, Jandarmeria Română nu trebuia să permită organizarea unei asemenea competiții dintr-un motiv foarte simplu: sala din Focșani nu are tribună pe ambele laturi ale terenului și, ca atare, nu se putea asigura „separarea grupurilor de suporteri rivali prin rezervarea de locuri amplasate în sectoare opuse”.

În realitate, suporterii celor două echipe bucureștene au fost pe aceeași latură a tribunei, fiind separați de către iubitori de handbal din Focșani care au fost „răsplătiţi” cu gaze lacrimogene pentru că au venit la sală. O dovadă că Jandarmeria Română știa că vor exista incidente între cele două galerii bucureștene constă în faptul că au fost aduși jandarmi de la Bacău pentru turneul de la Focșani. Dar, Jandarmeria Română a exonerat de orice răspundere clubul din Focșani și a mângâiat pe cap federația păstorită de Dedu. Drept „răsplată” pentru ceea ce s-a întâmplat în sală de la Focșani, FRH a sancționat cele două cluburi bucureștene cu disputarea a două jocuri fără spectatori, pe teren propriu, deși art. 5 din Legea 4/2008 și art. 69 din Regulamentului de Disciplină al FRH arată că responsabilitatea revine organizatorului competiției, care nu a fost nici CS Dinamo, și nici CSA Steaua. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray