2020-08-13 06:37

Cum se îmbogățește Gorgan, prietenul lui Raed Arafat

 |  21:01
Cum se îmbogățește Gorgan, prietenul lui Raed Arafat

Deltamed SRL, firmă din Cluj Napoca, patronată de Vasile Gorgan, un apropiat al secretarului de stat Raed Arafat, va dota în următoarea perioadă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu echipamente în valoare totală de peste 58 de milioane de euro, la care se adaugă TVA. Contractele se vor derula pe următorii patru ani, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin proiectul MULTIRISC, implementat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

IGSU va cumpăra de la clujeni zece autospeciale echipate pentru tratamente hiperbarice şi oxigeno-terapie, în valoare de peste 10,4 milioane de euro plus TVA, și 200 de containere logistice destinate intervențiilor, pentru care va plăti alte 47,9 milioane de euro plus TVA. Deltamed SRL este abonată la contractele publice pentru furnizarea de autospeciale și ambulanțe. Firma câștigă atât licitațiile organizate în cadrul Ministerului Sănătății, unde Arafat a fost mulți ani subsecretar și apoi secretar de stat, cât și la cele derulate prin Ministerul de Administrației și Internelor, unde este secretar de stat în prezent.

În luna august, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, anunța  investiții masive, în valoare de 60 de milioane de euro, în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. El a arătat că echipamentele sunt destinate intervențiilor în cazul unor dezastre de mari proporții, în special în mediul urban. Între echipamentele achiziționate se află generatoare electrice de mare capacitate, tabere pentru sinistraţi, containere cu dotări complexe etc.

O componentă a programului de dotare a IGSU, anunțat de responsabilul guvernamental, este proiectul MULTIRISC, finanțat din fonduri europene în cadrul POIM 2014-2020 axa prioritară 5 – „Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor”, obiectiv specific 5.2 – „Creşterea nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă şi eficientă la dezastre a echipajelor de intervenţie“.

„Proiectul «Multirisc» include mai multe chestiuni atipice. Include generatoare electrice. Deja prima tabără pe care o luăm pentru 280 de persoane, complet, cu toată echiparea ei pentru sinistraţi. Fiecare judeţ va primi un container complet pentru echipamente, inclusiv senzorii de viaţă şi camerele şi tot ce trebuie pentru căutare-salvare urbană“, afirma la momentul respectiv Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a ținut sub tăcere „amănuntul” că grosul sumelor destinate dotării IGSU se vor duce către prietenii săi de la Deltamed SRL din Cluj. De fapt, cunoscătorii bănuiau încă de pe atunci că așa stau lucrurile.

Deltamed a umflat încă un pot mare

Așadar, în următorii patru ani, Deltamed SRL va furniza Inspectoratului General pentru Situații de Urgență zece autospeciale echipate pentru tratamente hiperbarice și oxigeno-terapie și va încasa 10.416.666,67 euro la care se adaugă TVA. Acest tip de vehicul este compus dintr-un autotractor și o semiremorcă, compartimentată astfel: camera hiperbară și zona de operare, un spațiu destinată compresorului și buteliilor pentru înmagazinarea aerului, un alt spațiu ocupat de generatorul electric și un depozit pentru butelii pentru înmagazinare oxigen, respectiv amestec gaze (HeOx).

Licitația deschisă aferentă contractului de furnizare a fost lansată de Direcţia Logistică din cadrul IGSU pe 26 mai iar contractul a fost atribuit la începutul lunii octombrie. Valoarea totală a achiziției a fost estimată la 10.416.666,67 euro, fără TVA adică 1.041.666,67 euro, la care se adaugă TVA pentru fiecare vehicul complet echipat.

S-au înscris cu oferte trei agenți economici: Deltamed SRL Cluj susținută tehnic de Haux Life Support Gmbh, Marinex Gmbh și Asocierea Stimpex SA – Alera Tech SRL. Cel mai mic preț a fost oferit de Marinex Gmbh, respectiv 10.234.400 euro plus TVA în vreme ce oferta Deltamed a fost a doua ca mărime, 10.416.660 euro plus TVA, cu 66,67 euro mai puțin decât valoare estimată.

Specificații croite pe tiparul Deltamed

Pe parcursul derulării procedurii, participanții au atras atenția IGSU că dispozitivele medicale integrate solicitate prin caietul de sarcini indică un anumit furnizor, ceea ce contravine principiului concurenței.  Drept care, au propus ca acestea să fie cumpărate într-un lot diferit pentru a permite „o concurență loială“. În răspunsurile date, IGSU a precizat că, în cazul anumitor sisteme, specificațiile tehnice vor fi modificate și corectate. Pentru anumite sisteme… Pentru altele, nu.

În aceste condiții, una dintre firme, Marinex Gmbh, a contestat procedura la CNSC, arătând că documentația și caietul de sarcini conțin clauze restrictive. Contestatarii au reclamat faptul că anumite echipamente și dispozitive  solicitate de autoritatea contractantă sunt fabricate exclusiv de Haux Life Support Gmbh, susținătorul tehnic al Deltamed. Contestatarul a menționat că în calitate de unic producător, Haux i-a pretins prețuri exagerat de mari pentru a-i livra dispozitivele.

La scurtă vreme după apariția contestației, Autoritatea Contractantă  a publicat o erată SEAP, modificând specificațiile tehnice reclamate. Contestația a fost retrasă, însă contractul a fost atribuit tot celor de la Deltamed SRL. Deși Marinex Gmbh a prezentat cel mai mic preț, contractul a fost atribuit clujenilor, comisia de evaluare a ofertelor apreciind că… firma nu îndeplinește criteriile de calificare.

Containere de 47,9 milioane de euro

Al doilea contract atribuit Deltamed, în cadrul programului MULTIRISC, are ca obiect achiziția de containere logistice în valoare de peste 47,9 milioane de euro plus TVA.

Conform specificațiilor tehnice, containerul de tip 1 costă 208.333 euro și conține materiale și echipamentele destinate realizării în condiții optime a misiunilor specifice de căutare și salvare. Containerul are sertare în care sunt depozitate materiale de construcții, de ridicare, echipamente și accesorii pentru iluminat, diverse tipuri de unelte care sunt utilizate în misiunile de descarcerare etc. Lungimea exterioară a containerului este de 7 m, lățimea de 2,5 m, iar înălțimea de 2,4 m.

Containerul de tip 2 costă 270.833 euro și „asigură materialele și echipamentele destinate operaționalizării și realizării în condiții optime a misiunilor specifice pe timpul intervențiilor ce se desfășoară la nivel județean/regional/național“. Ȋn plus față de containerul pentru căutare-salvare, acesta conține și echipamente destinate pompierilor, pentru stingerea incendiilor.

Prin caietul de sarcini, IGSU și-a prezentat intenția de a achiziționa 100 de containere de tip 1 căutare-salvare și alte 100 de tip 2 multirisc. Primul lot de containere a fost estimat la 20.833.333,33 euro iar cel de-al doilea la 27.083.333,33 euro. La aceste sume se adaugă și TVA. 

Deltamed a oferit cu câțiva eurocenți sub prețul estimat

În asociere cu Terra Palfinger SRL, cei de la Deltamend SRL au fost singurii ofertanți care s-au înscris la licitația pentru containerele de tip 2, multi-risc, oferind un preț de 27.083.333 euro plus TVA, cu… 0,33 euro mai mic decât valoarea estimat!

Pentru lotul 1, containerele de tip căutare–salvare, licitația a fost ceva mai animată, clujenii, în aceiași asociere de mai sus, fiind concurați de alte două societăți comerciale, respectiv Stimpex SA susținută financiar și tehnic de FHF Fluorfordergerate Gmbh din Bremen și  Grădinariu Import-Export SRL. Și de această dată au avut câștig de cauză, oferta lor, în valoare de 20.833.333,30 euro, cu 0,03 euro mai mică decât valoarea estimată (!!!), fiind preferată de comisia de evaluare.

Cum se îmbogățește Gorgan, prietenul lui Raed Arafat
zoom

Pe Arafat și Gorgan îi leagă o prietenie de trei decenii

De-a lungul vremii, mass-media a relatat în numeroase rânduri despre prietenia dintre secretarul de stat al MAI, Raed Arafat și Vasile Gorgan, patronul Deltamed SRL. În urmă cu câțiva ani, Vasile Gorgan a recunoscut că se cunoaște cu Raed Arafat încă din anii ’90. În ultimii ani, presa locală și centrală a publicat mai multe articole despre contractele foarte bănoase pe care Deltamed le-a primit după ce Raed Arafat a ajuns în Guvern.

Potrivit acestora, Arafat ar fi făcut parte din comisiile care stabileau la nivel ministerial necesarul de dotări și echipamente ce urmau a fi achiziționate și întocmeau caietele de sarcini care aveau specificații și criterii de calificare ce nu puteau fi îndeplinite decât de o anumită firmă: Deltamed SRL.

Cum se îmbogățește Gorgan, prietenul lui Raed Arafat
zoom

Cu Raed Arafat în apropiere, afacerile Deltamed au depășit  granițele României. La mijlocul lunii iunie 2014, Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a atribuit, într-o singură zi, trei contracte pentru cumpărarea de ambulanţe. Câştigătorul celor trei licitaţii a fost firma clujeană, care a primit 1.131.000 de euro pentru şase ambulanţe. Finanțarea a venit tot de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

Deltamed la DNA

La DNA se află în lucru un dosar penal care are ca subiect o achiziție de ambulanțe atribuită firmei din Cluj, de Ministerul Sănătății, în 2010, pe vremea când Raed Arafat ocupa funcția de subsecretar de stat.  Cercetările au fost inițiate în urma unei sesizări din 2013, a Ministerului Finanțelor Publice și privește „aspecte de ordin metodologic în legătură cu aplicarea vizei de control financiar preventiv, în contextul achiziției de către Ministerul Sănătății a unor ambulanțe începând din anul 2010“.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-29Parerea ta...

DORIN
17 Dec 2016

Nu mai terminati cu minciunile voastre? daca castiga o firma din afara Romaniei nici nu ziceati nimic, acum ca o firma Romaneasca castiga loviti din toate partile. Arafat a scris specificatiile pentru containere? sau el a fost cel care a decis cine este castigatorul? NU... asa ca lasati omul in pace si lasati lucrurile sa mearga in binele nostru mincinosilor!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz