2020-08-10 23:11

Cumătrul lui Oprişan - de 7 ani vătăful retrocedărilor, deşi a demisionat în urmă cu 5 ani

 |  11:09
Cumătrul lui Oprişan - de 7 ani vătăful retrocedărilor, deşi a demisionat în urmă cu 5 ani

La finele anului 2012, guvernul USLcondus atunci de Victor Ponta îl numea la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pe fostul deputat PSD de Vrancea George Băeșu, nimeni altul decât cumătrul baronului de Vrancea, Marian Oprișan.

Prin această numire, Marian Oprişan prelua controlul tuturor retrocedărilor din ţara noastră. Numai că, surpriză! După mai bine de doi ani, mai exact pe 2 martie 2015, fără ca nimeni să se aștepte, tot staff-ul ANRP de la acea vreme, în frunte cu preşedintele George Băeşu, a demisionat. De la acea demisie au trecut aproape cinci ani şi şase premieri s-au perindat pe la Palatul Victoria - Victor Ponta, Dacian Cioloş, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, şi acum Ludovic Orban -, dar George Băeşu este tot  jupânul retrocedărilor.

O demisie uitată de şase premieri

Victor Ponta îl numea, la sfârşitul anului 2012, ca preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pe fostul deputat PSD de Vrancea George Băeșu. Ulterior, pe 2 martie 2015, toată conducerea ANRP, adică George Băeșu (președinte), Sorin Lazăr, Claudița Selavărdeanu și Alexandru Bala - vicepreședinți, şi-a depus demisia la Palatul Victoria. Staff-ul ANRP a justificat demisia prin situația gravă în care se afla în condițiile în care instanțele judecătorești dispuseseră amendarea pentru neemiterea titlurilor de despăgubire. Amenzile respective erau dispuse inclusiv pentru perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (C.C.S.D.) fusese oprită prin lege să dispună titluri, respectiv martie 2012 – iunie 2013. În situația în care conducerea ANRP, numită în mai 2012, a avut de pus în executare peste 800 de hotărâri judecătorești, iar instanțele fuseseră sesizate cu amendarea pentru nepunerea în executare în termen de 30 de zile, ANRP a dorit să sesizeze Guvernul privind condițiile în care puteau fi executate obligațiile, mai ales după intrarea în vigoare a Legii nr. 165/2013. Practic, atunci, conducerea ANRP a arătat cabinetului Cioloş că există o expunere permanentă la riscul unor sancțiuni financiare suportabile din bugetele personale și că, în lipsa unei reglementări care să asigure un cadru adecvat exercitării funcțiilor și asumării responsabilităților, singura soluție este demisia. Codul Muncii, însă, prevedea expres condițiile demisiei din funcție: „Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere”. De la aceea demisie nepusă în aplicare au trecut aproape cinci ani, iar preşedintele ANRP, George Băeşu, şi unul dintre vicepreşedinţi, care este şi acum în funcţie, Alexandru Bala, continuă să semneze documente de retrocedare şi sunt remuneraţi deşi şi-au dat demisia.  De ce niciun premier al României din 2015 şi până azi nu a luat act de demisia conducerii ANRP?  Greu de explicat. Sau poate niciunul prim ministru nu a dorit să intre în conflict cu baronul de Vrancea, Marian Oprişan? Incredibil, dar adevărat!

Urmările demisiei: control, măsuri de reorganizare şi lege de amnistiere a amenzilor

Ulterior înregistrării demisiei conducerii autorităţii, premierul de la acea dată Dacian Cioloş a trimis Corpul de Control al prim-ministrului, la ANRP. Din concluziile cuprinse în Raportul Corpului de Control a reieşit că trebuiesc aplicate mai multe măsuri de reorganizare a ANRP, atât în scopul dezvoltării bazei de date, cât și al ritmului de soluționare a dosarelor. Totodată, Dacian Cioloş a dispus ca Ministerul Justiției să caute o soluție legislativă. Şi prin Legea nr. 103/2016, au fost amnistiate obligațiile de plată reprezentând amenzi civile stabilite prin hotărâri judecătorești irevocabile/definitive, ca urmare a neexecutării unor obligații de a emite titluri de despăgubire. În paralel, pe cale judecătorească, prin admiterea mai multor contestații în anulare, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat o parte dintre hotărârile judecătorești prin care se stabiliseră, în perioada 2012 – 2013, amenzi în sarcina președinților C.C.S.D.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-13Parerea ta...

GIGEL
16 Ian 2020

Baiesu asta si-a adus dupa el cu vagoanele de marfa, la ANRP toti ostenii lui Stefan cel Mare. Directia pregatire si control este condusa de un nene cu voce de domnisoara, lesinata langa gard, dar periculos ca Azorel care sta sub masca si se linge la oua. Periculos rau osteanul dar in detrimentul cetateanului care vine cu caciula in mana sa-si rezolve probemele si furturile de propietati. Hotie, perversitate si banditism ce are omul in el, de nu va inchipuiti. Tipic omului curva cu doua fete, periculos si parsiv rau de tot, credeti-ma. Eu l-as lua de acolo si i-as smulge mainile din umeri acestei calamitati periculoase. In fata te perie si te minte frumos si pe la spate te face, criminalul. Afara cu el si la mai multi ani de puscarie sai dea dumnezeu ! Blestemele sa-l ajunga pe el si copii lui !
MARA
16 Ian 2020

Mare adevar, este vorba cumva despre directorul schilod batut de soarta, Alin Comoara? Puscariabil baietasul, stati linistiti ca il ia cat de curand cu catuse din sediul A.N.R.P. fac pariu, ca pana in august 2020 este impachetat de DNA.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz