2020-07-11 01:55

Cumătrul lui Oprişan, menţinut la șefia ANRP prin complicitatea „cancelarului” lui Cioloş

 |  14:48
Cumătrul lui Oprişan, menţinut la șefia ANRP prin complicitatea „cancelarului” lui Cioloş

PUTEREA a semnalat la începutul acestui an că, de vreo şapte ani, George Băeşu, cumătrul baronului de Vrancea Marian Oprişan, este la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), deşi a demisionat de cinci ani.

Pe vremea guvernării Cioloş, staff-ul ANRP de la acea vreme, în frunte cu preşedintele George Băeşu, a demisionat, dar cumătrul lui Oprişan a rămas în funcţie ca urmare a unui aranjament regizat de șeful Cancelarului lui Dacian Cioloş de la acea vreme, actualul europarlamentar Dragoş Tudorache.

 

Demisie pe motiv de expunere permanentă la riscul unor sanțiuni financiare

 

La sfârşitul anului 2012, guvernul USL, condus atunci de Victor Ponta, îl numea la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pe fostul deputat PSD de Vrancea George Băeșu, nimeni altul decât cumătrul baronului de Vrancea, Marian Oprișan. Practic, prin această numire, Oprişan prelua controlul tuturor retrocedărilor. Dar, surprinzător, după mai bine de doi ani, mai exact pe 2 martie 2015, fără ca nimeni să se aștepte, tot staff-ul ANRP de la acea vreme, în frunte cu preşedintele George Băeşu, a demisionat.

Staff-ul ANRP a justificat demisia prin situația gravă în care se afla, în condițiile în care instanțele judecătorești dispuseseră amendarea pentru neemiterea titlurilor de despăgubire. Amenzile respective erau dispuse inclusiv pentru perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (C.C.S.D.) fusese oprită prin lege să dispună titluri, respectiv martie 2012 – iunie 2013. În situația în care conducerea ANRP, numită în mai 2012, a avut de pus în executare peste 800 de hotărâri judecătorești, iar instanțele fuseseră sesizate cu amendarea pentru nepunerea în executare în termen de 30 de zile, ANRP a dorit să sesizeze Guvernul privind condițiile în care puteau fi executate obligațiile, mai ales după intrarea în vigoare a Legii nr. 165/2013. Practic, atunci, conducerea ANRP a explicat cabinetului Cioloş că există o expunere permanentă la riscul unor sancțiuni financiare suportabile din bugetele personale și că, în lipsa unei reglementări care să asigure un cadru adecvat exercitării funcțiilor și asumării responsabilităților, singura soluție este demisia.

 

Control „controlat” de cancelarul lui Cioloș

 

Ulterior înregistrării demisiei conducerii autorităţii, premierul de la acea data, Dacian Cioloş, a trimis Corpul de Control al prim-ministrului la ANRP. Din concluziile cuprinse în Raportul Corpului de Control a reieşit că trebuiesc aplicate mai multe măsuri de reorganizare a ANRP, atât în scopul dezvoltării bazei de date, cât și al ritmului de soluționare a dosarelor. Totodată, Dacian Cioloş a dispus ca Ministerul Justiției să caute o soluție legislativă. Prin Legea nr. 103/2016 au fost amnistiate obligațiile de plată reprezentând amenzi civile stabilite prin hotărâri judecătorești irevocabile/definitive, ca urmare a neexecutării unor obligații de a emite titluri de despăgubire. În paralel, pe cale judecătorească, prin admiterea mai multor contestații în anulare, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat o parte dintre hotărârile judecătorești prin care se stabiliseră, în perioada 2012 – 2013, amenzi în sarcina președinților C.C.S.D.

Însă, după analiza și concluziile cuprinse în Raportul Corpului de Control, din dispoziția cancelarului Dragoș Tudorache s-au dispus mai multe măsuri de reorganizare, atât în scopul dezvoltării bazei de date, cât și al ritmului de soluționare a dosarelor. Dar, surprinzător, cancelarul și premierul Dacian Cioloș n-au făcut niciun demers privind demisia staff-ului ANRP, în frunte cu George Băeșu. Practic, de la nivel Guvernului s-au dispus câteva măsuri organizatorice, cum ar fi înființarea Serviciului Baze de date și IT și Serviciul soluționare dosare - hotărâri judecătorești, acesta din urmă asigurând punerea în aplicare a normei cuprinse în Legea nr. 103/2016, care prevede ca dosarele ce conțin hotărâri judecătorești prin care s-a constatat dreptul la proprietate și întinderea acestuia să fie soluționate cu prioritate.

În schimb, demisia lui George Băeșu din fruntea ANRP a fost uitată în sertarele guvernului de către cancelarul Dragoș Tudorache. Echipa Cioloș a plecat de la Palatul Victoria la începutul lui ianuarie 2017, inclusiv Dragoș Tudorache, ajuns între timp ministru de Interne, iar George Băeșu a rămas în continuare la șefia ANRP, deși de la demisia sa s-au mai schimbat vreo cinci premieri. Astfel, Băeșu a rămas la butoanele ANRP prin bunăvoința fostului cancelar al lui Dacian Cioloș, actualul europarlamentar USR PLUS Dragoș Tudorache.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-27Parerea ta...

MIHAI M.
27 Ian 2020

Nu ne ma miră nimic , vedeți ce e si la Transporturi , baronii locali dicteaza , ministrul executa. Dar cum rămâne cu experiența si expertiza.
COMISARUL PARAIPAN
27 Ian 2020

exista si o explicatie-ceea ce conduce acum este un grup adunat de Orban la repezeala ca sa poata sa treaca investirea guvernului pana la anticipate.Dupa alegeri se mai limpezesc apele ptr ca se poate face o majoritate stabila si nu trebuie sa mai faci tot felul de compromisuri .Degeaba criticati ca nu se poate mai mult deocamdata-mergeti la vot si dupa aia se mai schimba situatia
GEORGESCU DRAGPS
06 Iul 2020

Cei care încercați sa abordați subiectul ANRP, ÎNTÂI STUDIAȚI ȘI APOI fiți parerologîn. Domnul Președinte dr.George Baesu, a fost numit în 29 mai 2012 și nu la sfârșitul anului 2012.Demisia invocata nici nu a existat doar în mintea unor gradați din presa.Adevărata demisie și a dat-o în biroul premierului Ponta și tot domnia sa a renunțat la demise la insistențele domnului Ponta.Faptul ca este finul domnului Oprișan nu reprezinta o vină și nu trebuie amestecate lucrurile Și dacă vreți sa știți domnul Președinte Baesu cu toate ca este finul domnuitat Oprișan, a fost suspendat 6 luni din partid.7 77
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz