2020-08-08 04:04

Curtea de Conturi a constatat nereguli la Ministerul Culturii privind analiza licenţelor Microsoft

 |  14:32
Curtea de Conturi a constatat nereguli la Ministerul Culturii privind analiza licenţelor Microsoft

Curtea de Conturi a descoperit nereguli la Ministerul Culturii (MC) privind analiza licenţelor Microsoft şi controlul în cinematografie. MC este acuzat că nu a implementat o serie de măsuri, între care analiza licenţelor Microsoft şi promovarea alături de Centrul Naţional al Cinematografiei a unor proiecte privind controlul sprijinului financiar nerambursabil acordat unor operatori economici.

În urma verificării modului de ducere la îndeplinire de către Ministerul Culturii a măsurilor dispuse prin două Decizii ale Curţii de Conturi, din 2013 şi din 2014, Curtea a constatat neimplementarea mai multor măsuri, între care şi "efectuarea unei analize a modului de fundamentare a necesarului de licenţe Microsoft închiriate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pentru Ministerul Culturii şi dispunerea măsurilor care se impun în funcţie de rezultatele analizei", conform relatărilor din raportul public pe anul 2013 al Curţii de Conturi.

Referitor la aceste licenţe, în raportul public al Curţii de Conturi din anul 2012 se spunea că "licenţele Microsoft care au făcut obiectul unui contract de comodat nu au fost înregistrate în evidenţele contabile, în conturi în afara bilanţului".

În acelaşi raport din 2012, Curtea de Conturi mai precizat că, "faţă de necesarul de licenţe transmis Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi care a făcut obiectul contractului subsecvent de furnizare de produse software, pentru 4.637 licenţe, a fost efectiv utilizat, de către minister şi unităţile din subordine numai un număr de 3.208 licenţe, diferenţa de 1.429 fiind raportată ca neutilizată, fără a se da acordul pentru redistribuirea acestora către entităţile care făceau solicitări în acest sens".

De asemenea, Curtea de Conturi a constatat la Ministerul Culturii şi neimplementarea altor măsuri. Astfel, Ministerul Culturii nu a promovat, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, proiectele de acte normative privind controlul la operatorii economici a modului de utilizare a sprijinului financiar nerambursabil, cât şi alte proiecte privind armonizarea legislaţiei naţionale în domeniu cu acquis-ul comunitar.

Potrivit raportului public pe anul 2013 al Curţii de Conturi, s-a constatat că Ministerul Culturii nu a finalizat analiza privind legalitatea încheierii de către Biblioteca Naţională a României a contractelor/acordurilor prin care au fost puse la dispoziţia unor terţe persoane spaţii din imobilul Biblioteca Naţională, asupra căruia Ministerul Culturii deţine dreptul de administrare şi, în consecinţă, dispunerea măsurilor legale care se impun.

Curtea de Conturi a mai constatat că Ministerul Culturii nu a finalizat verificările cu privire la deplasările efectuate în scopul participării la cursuri de pregătire profesională, nu a stabilit întinderea prejudiciului creat, reţinerea de la persoanele făcute răspunzătoare şi virarea sumelor respective la bugetul de stat.

De asemenea, Ministerul Culturii nu a implementat măsura justificării şi/sau recuperării avansurilor în sumă de 8.800 lei, acordate angajaţilor instituţiei, înscrise în contul "Debitori peste 1 an".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz