2019-08-20 04:03

Curtea de CONTURI dă de pământ cu Ministerul SĂNĂTĂȚII. Vezi ce nereguli, în valoare de zeci de MILIOANE de lei, au ieșit la iveală

 |  21:24
 Curtea de CONTURI dă de pământ cu Ministerul SĂNĂTĂȚII. Vezi ce nereguli, în valoare de zeci de MILIOANE de lei, au ieșit la iveală

Aparatură medicală pentru spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, în valoare de peste 55 de milioane de lei, nu a fost pusă în funcţiune sau nu a fost utilizată în scopul pentru care a fost achiziţionată, au fost realizate plăţi nejustificate şi nelegale pentru anumite contracte şi servicii de analiză şi au fost acordate sporuri salariale care nu respectă prevederile legale pentru personalul din instituţiile publice aflate în subordinea ministerului, se arată în raportul Curţii de Conturi pe 2015, publicat marţi, informează News.ro.

Potrivit raportului, aparatură medicală, precum şi dotări independente, în valoare de 55.542.000 de lei, nu au fost puse în funcţiune sau nu au fost utilizate în scopul pentru care au fost achiziţionate.

Curtea de Conturi mai atrage atenţia că "în perioada 2013-2015, la nivelul a 13 unităţi sanitare din subordinea Ministerului Sănătăţii, au fost achiziţionate şi plătite nejustificat, servicii de analiză date clinice din spitale (unităţi sanitare cu paturi), în valoare de 4.058 mii lei”.

În raportul instituţiei de control se menţionează că, în vederea construirii şi dotării a 28 de spitale de urgenţă şi a 15 spitale judeţene de urgenţă din subordinea Ministerului Sănătăţii, nu au fost valorificate studii de prefezabilitate şi fezabilitate, ghiduri arhitecturale, proiecte tehnice şi servicii de expertiză, în valoare totală de aproximativ 114,8 milioane de lei.

 

Plăți, sponsorizări și sporuri salariale NELEGALE

 

Curtea de Conturi mai spune că Ministerul e responsabil de "plata nejustificată a dobânzilor şi cheltuielilor adiţionale, a cheltuielilor arbitrare, precum şi a cheltuielilor de executare silită în sumă de 4.131 mii lei, din cauza neachitării la termenul legal, furnizorilor”.

Instituţia de control susţine că au fost făcute plăţi nelegale de 327.000 de lei într-un contract de finanţare reziliat din cauza nerespectării procedurilor de achiziţie.

Totodată, nu s-a finalizat de către Ministerul Sănătăţii un proiect de informatizare în valoare de 44,6 milioane de lei, se mai specifică în raport.

În ceea ce priveşte instituţiile publice aflate în subordinea ministerului, Curtea de Conturi precizează că medicamente în valoare de peste un milion de lei, primite din sponsorizări sau donaţii, nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă în perioada 2013-2015. Totodată, au fost acordate sporuri salariale în valoare de 964.000 de lei, considerate plăţi nelegale.

O altă problemă semnalată de Curtea de Conturi face referire la deţinerea de terenuri, cu o valoare de aproape 22 de milioane de lei fără ca acestea să fie înregistrate în patrimoniu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray