2020-07-07 13:08

Curtea de Conturi: Veniturile lunare cuvenite Metrorex, în urma asocierii cu firma sindicaliștilor, mai mici decât cele obținute prin exploatarea directă

 |  13:11
Curtea de Conturi: Veniturile lunare cuvenite Metrorex, în urma asocierii cu firma sindicaliștilor, mai mici decât cele obținute prin exploatarea directă

Controversatul lider sindical de la metrou, Ion Rădoi, a început din nou să se agite cam din senin pe motiv, vezi Doamne, că toate cele 13 trenuri de metrou CAF achiziționate de Metrorex, care circulă cu preponderență pe Magistrala 2 Pipera-Berceni, ar trebui retrase din circulație întrucât au probleme la computerul de bord.

Surprinzător este că Rădoi n-a scos un cuvânt atunci când trenurile au fost achiziționate, deși se știa că trenurile sunt mai late decât cele care circulau la acea vreme. Potrivit informațiilor noastre, agitația lui Rădoi are legătură cu faptul că ar putea să piardă monopolul administrării de către firma sindicaliștilor - Sindomet Servcom SRL Bucureşti -, a celor circa 5.000 mp de spații comerciale din stațiile de metrou.

Recent, Curtea de Conturi a României a precizat din nou că acel contract de asociere dintre Metrorex și firma sindicaliștilor este unul păgubos pentru compania de stat.

   

„Metrorex nu a urmărit modul de derulare a contractului de asociere în participațiune”

 

În raportul auditorilor de conturi se menționează că „Metrorex nu a urmărit modul de derulare a unui contract de asociere în participațiune, ceea ce a condus la apariția unor erori în evidențele contabile și la necalcularea corectă a drepturilor cuvenite Metrorex. Din totalul spațiilor aduse în asocierea Sindomet – Metrorex, un număr de 72 de spații, în suprafață de 2.665,73 mp, aparțin Metrorex, ceea ce reprezintă 48% din totalul suprafeței aferente asocierii”. Ca atare, concluzia experților este foarte clară și nu lasa loc la nicio interpretare: „În condițiile în care nu sunt informații despre modul de stabilire a cotelor de profit în contractul de asociere și despre suprafața spațiilor cu care Metrorex a venit în asociere, și având în vedere că veniturile lunare cuvenite Metrorex în urma asocierii raportate la suprafața exploatată în comun sunt mai mici decât cele obținute prin exploatarea directă de către Metrorex, rezultă utilizarea ineficientă a spațiilor destinate activităților comerciale”.

Povestea acaparării spaţiilor comerciale de la metrou de către sindicaliştii păstoriţi de Rădoi a început în 1994. Atunci, printr-un aranjament politic, s-a ajuns ca firma deţinută de sindicaliştii lui Rădoi - Sindomet Servcom SRL Bucureşti -, să deţină monopolul închirierii spaţiilor comerciale din staţiile de metrou. Astfel, circa 5.000 mp de spaţii comerciale din staţiile de metrou sunt închiriați de firma sindicaliştilor, către diverşi agenţii economici, pe sume destul de consistente.

 

„Asocierile în participațiune cu firme ale sindicatului generează o relație improprie"

 

În anul 2013, în urma unui control efectuat de către Corpul de control al primului-ministru, au fost identificate deficiențe majore privind asocierea în participațiune dintre Metrorex și Sindomet (încheierea, conținutul și derularea contractelor de asociere în participațiune pentru derularea activităților comerciale), care au fost cuprinse în raportul de control nr.628/13.09.2013.

Raportul, transmis și la Metrorex, cuprinde și o serie de deficiențe care, în opinia controlului, pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni prevăzute de Codul Penal, fapt pentru care se propunea sesizarea Direcției Naționale Anticorupție.

În prezent, la nivelul Metrorex, se cunoaște doar că DNA a deschis dosarul nr.393/P/2013 - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție - și a solicitat, în luna octombrie 2013, date de stare civilă referitoare la o serie de persoane care au ocupat funcții de conducere în cadrul Metrorex. Ulterior, şi Curtea de Conturi a României a făcut un control privind contractul de administrare a spaţiilor de la metrou. Concluzia generală a fost „că asocierea în participațiune cu Sindomet, pentru activități comerciale, a continuat aproape 21 de ani (din anul 1994 când a fost încheiat primul contract), în condiții relativ puțin schimbate indiferent de contractele în vigoare și fără ca disfuncționalitățile de fond (de felul celor constatate și de Corpul de control al primului-ministru) să fie identificate de către structurile interne specializate - compartimentul comercial, controlul financiar preventiv, controlul financiar de gestiune, auditul intern, sistemul de management al calității ș.a. - și eliminate de către managementul Metrorex la sesizarea acestora”.

Totodată, echipa de audit a mai menționat și faptul că asocierile în participațiune cu firme ale sindicatului din entitatea respectivă generează, în principiu, o relație improprie între conducătorul entității și sindicat precum și o poziționare discutabilă a personalului, pe de o parte din punctul de vedere al sarcinilor și obligațiilor acestora, ca angajați, și pe de altă parte din punctul de vedere al intereselor lor ca membrii ai sindicatului, astfel:

- conducătorul entității, ca angajator și reprezentat al intereselor patronatului, se asociază cu sindicatul, prin firma acestuia, pentru obținerea de profit, în condițiile în care obiectivele principale și menirea sindicatului sunt să apere drepturile și să promoveze interesele profesionale, economice și sociale ale angajaților în relația cu angajatorul - interese de multe ori aflate în contradicție cu ale acestuia.

- personalul entității din compartimentele implicate în derularea contractelor are, din postura de salariați, sarcini de serviciu privind evaluarea oportunității încheierii și prelungirii contractelor, monitorizarea financiară și pe teren a derulării, verificarea corectitudinii veniturilor cuvenite, aplicarea penalităților și/sau daunelor ș.a., iar din postura de membrii de sindicat are interesul realizării și majorării veniturilor cuvenite firmei sindicatului de care beneficiază direct sau indirect.

Prin comparație, o relație de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma în care un salariat ar avea interese directe, mai ales salariații din compartimentele cu atribuții în monitorizarea asocierii și respectarea legalității, ar genera reale și întemeiate suspiciuni de conflict de interese, se spunea în raportul de audit al Curţii de Conturi.

 

Statul suvenţionează, Rădoi acumulează, DNA tergiversează

 

Curtea de Conturi a României cât și Corpul de control al primului minstru au trimis rapoartele privind acest contract extrem de păgubos pentru Metrorex și statul român către DNA, dar până acum niciun răspuns. Au trecut trecut mai bine de cinci ani, iar DNA n-a dat niciun semn că ar vrea să încheie acest dosar. Astfel, Ion Rădoi continuă nestigherit să rămână vătaf peste cei 5.000 mp de spații comerciale de la metrou, grosul încasărilor mergând către firma sindicaliştilor, în timp ce statul român, prin Ministerul Transporturilor, subvenționează, an de an, cu sume uriașe, transportul călătorilor cu metroul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz