2020-04-07 13:45

Curtea Constituţională judecă frauda secolului din Parlament

 |  19:49

JudecătoriiCurţii Constituţionale se vor afla mâine în faţa uneia dintre cele mai dificilesituaţii: dacă decid că legea pensiilor este constituţională, girează cea maimare fraudă petrecută vreodată în Parlament, iar dacă stabilesc că eneconstituţională aruncă în aer toată credibilitatea Parlamentului.

Deciziape care judecătorii Curţii Constituţionale o vor lua miercuri 29 septembrieeste una crucială pentru viitorul politic al României. Dacă contestaţiiledepuse separat de PNL şi PSD şi ne referim doar la partea care vizeazăprocedurile de adoptare a Legii pensiilor vor fi admise de judecători, atunciconsecinţele vor fi dezastruoase pentru PDL, pentru preşedinta Camerei, RobertaAnastase şi pentru preşedintele Traian Băsescu. PDL va fi descalificat, pentrucă a participat efectiv la fraudarea votului; Roberta Anastase va fi obligatăsă demisioneze, pentru că a coordonat frauda şi, în plus Parchetul General vaavea, în decizia Curţii Constituţionale, un instrument în plus în demarareadosarului penal generat de plângerile depuse de PNL şi PSD. În ceea ce îl priveştepe şeful statului, faptul că la două posturi tv şi la postul public de radio aconsiderat că nu a existat vreo fraudă, îl va duce şi mai jos în top-ulîncrederii cetăţenilor.

Seinfirmă frauda, se deschide procedura de suspendare

Estefoarte interesant ce se va întâmpla în situaţia în care Curtea Constituţionalădecide că legea a fost adoptată în mod legal. În primul rând, instituţia –Curtea Constituţională – se va descalifica definitiv şi va fi considerată cafiind un instrument în slujba guvernului şi a administraţiei prezidenţiale.Totodată, în acest caz legea va ajunge la promulgare şi dacă preşedinteleRomâniei va semna decretul de promulgare, automat, opoziţia va declanşaprocedurile de suspendare a lui Traian Băsescu. În paralel, în Camera Deputaţilorse va desfăşura un război permanent între Opoziţie şi Putere, care va blocaprocesul legislativ.

“Atreia cale”defavorizează Guvernul

Judecătorii Curţii Constituţionale ar mai avea o soluţie„de mijloc”.Decid că legea a fost adoptată corect (şi i-au asupra lor anatema nerecunoaşteriiunei fraude văzută şi condamnată de întreaga ţară), dar decide că pe fond suntarticole neconstituţionale. În acest caz, sunt salvaţi Traian Băsescu, RobertaAnastase şi deputaţii din Coaliţia aflată la guvernare, în schimb iese foarteprost premierul Emil Boc şi Guvernul, care pentru a nu ştim câta oară, trimitîn Parlament o lege cu articole neconstituţionale. Nu este exclus ca aceastăsoluţie să fie aleasă de către plenul Curţii Constituţionale. Reamintim, încomponenţa actuală, cinci dintre judecători sunt desemnaţi de actuala putere,iar ceilalţi au fost numiţi în legislatura trecută.

Frauda din 15 septembrie a aruncat ieri înaer lucrările Camerei

Chiar şi înainte de pronunţarea judecătorilorCurţii Constituţionale, lucrările Camerei Deputaţilor sunt dinamitate. Ieri,reprezentanţii Opoziţiei nu au boicotat şedinţele Biroului Permanent al Camereişi a Comitetului ordinei de zi, pe motiv că Roberta Anastase şi Sever Voinescunu şi-au prezentat demisiile. Drept consecinţă, conform prevederilorregulamentului Camerei, pentru ziua de ieri nu exista o ordine de zi validă.Liderii Opoziţiei au solicitat preşedintelui de şedinţă, Ioan Oltean (PSD) oîntrunire a BP pentru a se stabili o ordine de zi legală. Oltean a dat cursînsă unei propuneri total neregulamentare a liderului deputaţilor PDL, MirceaToader – acesta a afirmat că ordinea de zi a fost stabilită de liderii de grupai PDL, UDMR şi Minorităţi - şi a supus la vot ordinea de zi stabilită demajoritari. Menţionăm că art.38 (alin.1) al regulamentului Camerei prevede: Comitetulliderilor grupurilor parlamentare hotărăşte cu majoritatea rezultată dinponderea votului fiecărui membru prezent. Ponderea este dată deproporţia grupului parlamentar reprezentat de lider în numărul total aldeputaţilor, conform configuraţiei politice iniţiale. În acestcaz pentru a exista majoritate în Comitetul liderilor de grup, ar fi fostnevoie de prezenţa fie a liderului PNL, fie a liderului PSD. De menţionat, căîn conformitate cu configuraţia iniţială, PSD şi PNL deţin majoritatea înComitetul ordinei de zi, cu 178 demandate, faţă de 156 ale PDL, UDMR şi minorităţi. După aprobarea propuneriifăcute de Mircea Toader, s-a cerut pauză de consultări, iar PSD a anunţat că vasolicita şi demiterea lui Ioan Oltean, pentru acceptarea încălcării grave aregulamentului în vigoare. La ora închiderii ediţiei, liderii PNL şi PSD nuexcludeau intrarea în grevă parlamentară.

Principaleleîncălcări ale Constituţiei din sesizarea PNL

încălcarea dreptului de proprietate. Pensia, atât ca drept în sine, cât şi ca element al proprietăţii private, reprezintă o creanţă asupra statului pe care acesta este obligat să o plătească şi s-o ocroteascăÎncălcarea dreptului la trai decent şi la pensie.Aspectele criticate contravin prevederilor art. 47 din ConstituţieÎncălcarea principiului neretroactivităţii legii stipulat în art. 15 alin.2 din Constituţie conform căruia legea dispune numai pentru viitor.

Principalaîncălcare a Constituţiei pe procedură

ART.76 (1) Legile organice şi hotărârile privind regulamenteleCamerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere. (Pentruadoptarea legii pensiilor erau necesare minimum 168 de voturi; în plen s-auaflat cel mult 100 de deputaţi)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine