2020-05-31 12:17

Daea ține la secret o afacere de 12.000.000 de euro „nășită” de Cioloș la APIA

 |  14:30
Daea ține la secret o afacere de 12.000.000 de euro „nășită” de Cioloș la APIA

PUTEREA a solicitat recent ministrului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Petre Daea, să furnizeze date despre documentele privind contractul din 2008, negociat în mandatul de ministru al Agriculturii al lui Dacian Cioloș, privind serviciile de extindere și dezvoltare a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Contractul, cu o durată de 36 luni, avea o valoare de 12.000.000 de euro, fără TVA. Dar, ministrul Petre Daea a refuzat să răspundă invocând un motiv incredibil, care ridică mari semne de întrebare și lasă loc la o mulțime de speculații. 

 

Acord-cadru scanat de Kovesi și de Poliția Română, dar …fără rezultat

 

La sfârșitul anului 2008, prin acordul-cadru nr.73/31.12.2008 (înregistrat sub nr.28323/31.12.2008 la SIVECO), între APIA și asociația formată din SIVECO, Teamnet International și Abaco-Italia, s-au contractat servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic al APIA. Negocierile pentru semnarea acordului-cadru au început pe vremea când Dacian Cioloș era ministrul Agriculturii în cabinetul Tăriceanu. Numai că, în octombrie 2007, Comisia Europeană atrăgea atenția României că este posibilă o reducere cu 25% a plăților pentru agricultură în anul respective (n.r. – 2008), ca urmare a unor disfuncționalități a sistemului informatic de la APIA. Ca atare, șeful Corpului de control al Ministerului Agriculturii de la aceea vreme, Cornel Dicu, înaintează către secretarul de stat Gheorghe Albu adresa nr. nr.63986/28.11.2008, întocmită de doi funcționari - Petrică Anton și Carmen Gheorghe -, în care se menționează o serie de aspecte privind acel accord-cadru de la APIA.

Potrivit informațiilor noastre, Dacian Cioloș a știut de acel accord-cadru, dar și de aspectele menționate în adresa mai sus menționată. Mai mult, la câteva luni de zile mai târziu, după plecare lui Cioloș de la Ministerul Agriculturii, a fost întocmit un alt raport, al aceluiași șef al Corpului de control al ministrului Agriculturii, având nr.61007/09.02.2009.

În urma acelui raport, ministrul Agriculturii de la aceea vreme, Ilie Sârbu, a trimis o adresă (nr. 61007/10.02.2009) către PÎCCJ, în atenția procurorului general de atunci Laura Codruța Kovesi, menționând faptul că “nota de control cu rezultatul verificăriilor întreprinse la APIA este necesar a fi supus cercetărilor legale în cauză în vederea stabilirii dacă neregulile constatate intră sub incidența unor fapte penale sancționate ca infracțiuni de Codul Penal sau alte legi speciale”. De asemenea, trebuie precizat că aceleași documente au fost transmise, în copie, și către Ministerul Afacerilor Interne, IGPR- Direcția de Investigare a Fraudelor, de către șeful Corpului de control al MADR, Cornel Dicu, sub nr. 61007/16.02.2009, fiind primite, sub semnătură proprie, de către un comisar-șef din cadrul instituției mai sus menționate.  

 

Zece ani de tergiversări și suspiciuni

 

De la transmiterea acestor documente către menționate au trecut zece ani și nici până azi nu se știe nimic despre cercetarea penală a conținutului documentelor în cauză și care a fost rezultatul verificărilor. Însă, un lucru este cert: sistemul informatic de la APIA funcționează cu “cocoloașe”, iar cheltuirea banilor europeni în această zonă a APIA ridică mari semne de întrebare. Colac peste pupăză, ca să întrețină suspiciunile privind acest acord cadru de la APIA, din 2008, nășit de Dacian Cioloș, ministrul Petre Daea precizează că „nu putem da curs cererii dumneavoastră atâta timp cât nu există o solicitare scrisă a vreunei instituții de cercetare sau instanțe care să fie abilitată în acest sens”. De ce? Pentru că “Documentele întocmite de Direcția Generală Control Antifraudă și Inspecții din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale „nu sunt documente publice și nici cu caracter administrativ conform Legii 544/2001, acestea fiind documente de informare a conducerii MADR și de sesizare a altor instituții ale statului, după caz”, așa cum este stipulat în Regulamentul de Organizare și Funcționare a ministerului, aprobat prin OMADR nr.1656/2018 cu modificările și completările ulterioare”. Adică, un acord cadru de 12.000.000 de euro nu este un document public pentru că Petre Daea l-a secretizat printr-un regulament dat chiar de el. Incredibil, dar adevărat! Practic, prin acest răspuns, Daea ne comunică că a secretizat o afacere controversată nășită de Cioloș, ceea ce miroase de la o poștă a mușamalizare. O mână spălă pe alta, adică Daea pe Cioloș, și ambele fața APIA cu doar vreo …12.000.000 de euro!   


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-04Parerea ta...

MR.DEAN
05 Feb 2019

Bre cu cormoranii , capu ....ca ti, l taie trenul.Vai de maica ta de neica nimeni.Si de noi ca ce proști suntem.Asa e la noi la delta, unu zace sa se scoale, altu zace sa se culce.Cam asa se intelege.Deci nimic.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine