2020-01-17 19:21

Dan Filimon, consilierul primarului Tudorache, și „morișca” de scos bani de la Centrul Cultural al Sectorului 1

 |  11:35
Dan Filimon, consilierul primarului Tudorache, și „morișca” de scos bani de la Centrul Cultural al Sectorului 1

Grozaviile financiare care se petrec in Primaria Sectorului 1 intrec orice imaginatie si din pacate ele se desfasoara chiar in proximitatea lui Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, afectandu-i acestuia imaginea, activitatea si de ce nu, chiar si cariera politica.

Personajul in cauza, cel care jongleaza dupa bunul sau plac cu banii Primariei celui mai bogat sector al Capitalei, este Dan Filimon, consilier al primarului Tudorache. Filimon este fost membru PNT-CD, actual membru de vaza al PNL Sector 1 și un apropiat al fostului primar liberal Chiliman si al lui Vlad Moisescu, fosta eminenta cenusie a PNL.

Inca din toamna lui 2018, Dan Filimon s-a instalat, prin Silvia Benga, o interpusa a sa, la conducerea Centrului Cultural al Sectorului 1. Trebuie precizat un fapt extrem de important: consultantul din umbra pe tot ceea ce inseamna achizitii publice la CCS1, in acea perioada, era tot un apropiat al lui Dan Filimon si al Silviei Benga, respectiv Lucian Paraschiv, fost consilier general la PMB, din partea PDL, condamnat definitiv, in 2008, la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita.

Din acel moment, activitatea Centrului Cultural a luat-o razna, mai ales legat de proiectele de care s-au ocupat Filimon si pupila sa. Filimon si interfata sa, aflata la comanda CCS1 in acel moment, s-au gandit sa nu se mai incurce in licitatii si s-au pus pe atribuiri directe si pe proceduri simplificate pentru a plasa contractele firmelor de casa. Fireste, atribuirile directe si procedurile simplificate sunt modalitati legale de atribuire a contractelor, insa numai in conditiile in care se respecta legea. Evident ca Dan Filimon si protejata sa de la CCS1 au sarit peste acest aspect al respectarii legii. De pilda, publicau pe site-ul CCS1 anunturile procedurilor simplificate, le tineau afisate pe site timp de 5 minute, faceau printscreen, dupa care stergeau de pe site aceste anunturi. Firmele de casa ale lui Filimon si ale gastii sale primeau aceste contracte aproape instantaneu, desi procedurile se incheiau pe genunchi, cu documentatie incompleta, existand de pilda atribuiri catre firme care nu aveau depusa documentatia financiara. Asadar, au existat cel putin trei proiecte costisitoare care au fost atribuite practic fara a avea contracte: „Balul Bucovinei - Tara Fagilor”  , „Targul de Craciun din Parcul Bazilescu” si „Caravana copilariei”, desfasurata in cateva scoli din Sectorul 1. Aceste trei evenimente au costat peste 1 milion de euro. Desi aceste activitati au avut loc, cum-necum, nu s-au putut deconta sumele de bani la momentul respectiv, intrucat nu existau acte, nu aveau procedurile legale incheiate, etc.

Acum, la aproape un an de zile distanta, Dan Filimon a profitat de o perioada in care a existat un mic vid de putere la CCS1 si s-a gandit sa isi regleze acele contracte nedecontate de anul trecut organizand alte evenimente si actiuni cu o marja extrem de mica de cheltuieli dar cu o marja uriasa de profit, de peste 90%. De exemplu, primul eveniment „1 Decembrie - Reuniti sub Tricolor” a avut loc la Ateneul Roman, iar cel de-al doilea s-a numit „Istoria Culturii in Sectorul 1”. Ambele  au costat mai nimic, obtinand in schimb un profit in bani urias. Pentru acelasi scop, s-a organizat si Festivalul Bucovinei 2019, in Piata George Enescu, in luna noiembrie.

De fapt, aceasta este doar o „morisca” inventata de Dan Filimon si acolitii sai pentru a scoate basma curata cheltuielile cu cele 3 proiecte de anul trecut, enumerate mai sus, si care s-au facut si atribuit fara respectarea procedurilor legale. 

De asemenea, trebuie spus ca Dan Filimon a fost adus pe functia de consilier al primarului Tudorache de un alt consilier al acestuia, Razvan Munteanu, tot un personaj apartinand cercurilor de interese din PNL, dar si din PSD, a carui sotie, Elvira Munteanu, este director general al companiei Universal Solutions, abonata la contractele cu institutiile de intelligence ale statului roman - STS, SRI, dar si cu Ministerul Dezvoltarii si alte institutii de stat.

De altfel, si Munteanu si Filimon se lauda peste tot prin Primarie si prin cercurile de business din Bucuresti ca lor si firmelor lor de casa nu li se poate intampla nimic intrucat „sunt ai SRI-ului”.

Ar fi extrem de interesant sa vedem ce pozitie oficiala va adopta Serviciul Roman de Informatii, o institutie serioasa care, macar teoretic nu ar trebui sa incurajeze si sa protejeze uzurpatorii de calitati oficiale precum si pe cei ce fenteaza legea atunci cand atribuie contracte firmelor de casa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray