2020-06-06 23:34

De peste 7 ani, Primăria Capitalei nu a plătit demolarea stadionului “Lia Manoliu”. Datoria a ajuns la 20 de milioane de euro

 |  21:01
De peste 7 ani, Primăria Capitalei nu a plătit demolarea stadionului “Lia Manoliu”. Datoria a ajuns la 20 de milioane de euro

P24

Arestarea primarului general al Capitalei pentru 30 zile, vacantarea postului şi procedurile judecătoreşti perturbă viaţa a mii de bucureşteni. Salariile angajaţilor din instituţiile subordonate municipalităţii nu pot fi acordate în lipsa ordonatorului principal de credite. În plus, chiar dacă ar exista o delegare de atribuţii în acest sens, arestarea directorului economic este o problemă suplimentară. Între timp, o altă somaţie a Inspectoratului de Stat în Construcţii cere Primăriei Capitalei achitarea unei datorii de peste 20 de milioane de euro.

La începutul lunii septembrie 2015, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a somat Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) să plătească o datorie veche de peste 7 ani. Este vorba despre suma de 90.165.094,53 lei, peste 20 de milioane de euro, pe care municipalitatea o datorează pentru demolarea vechiului stadion „Lia Manoliu”. Potrivit somaţiei - Autorizaţia de desfiinţare a stadionului din septembrie 2007, eliberată de Primăria Sectorului 2 - municipalitatea trebuie să achite două cote. Una este de 0,1% aferentă investiţiei, respectiv 11.288.970,07 lei, din care au fost plătiţi 146.666 lei, rest de plată 11.142.304,07 lei, alta de 0,7% din valoarea investiţiei, în cuantum de 79.022.790,46 lei. La totalul de 90 de milioane de lei se adaugă „penalităţile de 0,15% pe zi de întârziere aplicate la suma neachitată, fără a depăşi suma datorată. Sumele datorate reprezintă creanţe bugetare la bugetul centralizat al statului”, se arată într-un document adresat Comisiei economice, buget, finanţe a PMB.

Decontare încurcată

Demolarea şi reconstrucţia stadionului „Lia Manoliu” au generat multe scandaluri. De la supraevaluarea noului stadion, care a ajuns să coste dublu faţă de un stadion similar din alte ţări, continuând cu gazonul schimbat de vreo 7 ori şi supraestimarea cupolei, care are multe probleme tehnice. Potrivit altei somaţii adresate Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Regional în Construcţii Bucureşti-Ilfov (sucursală a ISC) solicită mai multe documente pentru evidenţierea sumelor aferente cotelor de 0,7 şi de 0,1%. Toate acestea „încurcă” actele financiar-contabile ale Primăriei Capitalei care nu mai poate deconta şpăgile uriaşe încasate de anumite persoane. „În cazul în care investiţia a fost recepţionată la terminarea lucrărilor, suma aferentă cotelor de 0,7 şi 0,1% se va aplica la valoarea reală a lucrărilor executate şi recepţionate conform procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor încheiat cu reprezentanţii autorităţii publice locale”, se spune în somaţie.

Scandalurile şi interpelările pe tema construirii bugetului PMB au fost multe în Consiliul General. Minică Boaje, consilier PSD şi vechi specialist în bugete, i-a reproşat adesea lui Sorin Oprescu proasta execuţie bugetară sau evidenţierea eronată a unor cheltuieli, motive pentru care Comisia buget-finanţe nu a avizat câteva proiecte de hotărâri. O altă somaţie a fost primită la PMB din partea SC Vest-Energ SRL, la sfârşitul lunii august. Aceasta reclama o datorie de peste 8 milioane de euro pentru furnizarea de agent termic. Înlocuirea directorului economic al PMB, Mircea Octavian Constantinescu, arestat în dosarul lui Sorin Oprescu, va fi o problemă mai greu de rezolvat decât cea a primarului general, deoarece oamenii evită să preia o funcţie de răspundere pe fondul comiterii unor ilegalităţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-08

Documente:Parerea ta...

ATENT
08 Sep 2015

bravo, pe el
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine