2019-10-19 22:59

Decizie fără precedent la ÎCCJ. Judecătorii au cerut CCR să lămurească dacă o persoană poate avea dublă calitate într-un dosar

 |  14:27
Decizie fără precedent la ÎCCJ. Judecătorii au cerut CCR să lămurească dacă o persoană poate avea dublă calitate într-un dosar

Magistraţii instanţei supreme au luat, vineri, o decizie fără precedent în dosarul în care este judecat omul de afaceri, Sebastian Ghiţă.

Judecătorii s-au autosesizat şi au decis că membrii Curţii Consituţionale trebuie să hotărască dacă o persoană poate fi audiată în acelaşi dosar cu indentitate reală dar şi ca martor protejat, sub acoperire.

Magistraţii au susţinut, în adresa înaintată CCR, că acestă dublă calitate a unei persoane ar duce la încălcarea principiului unui proces echitabil față de inculpați. Mai mult, aceştia au spus că se dedublează dovezile, iar plaja probatorie se micșorează.

Concret, o persoană care face o declarație nu ar trebui să confirme și să întărească respectiva declarație printr-o declarație dată tot de aceeași persoană, dar cu al nume, respectiv identitatea protejată.

„Față de faptul că în această cauză au fost audiate aceleași persoane în calitate reală și calitate de martor protejată, invocăm din oficiu excepția de neconstituționalitate a articolului 114 Cpp și 129 Cpp. Apreciem că prin audierea aceleiași persoane în dubla calitate, martor cu identitate reală și martor cu identitate protejată, se aduce atingere dreptului la un proces echitabil. Dispunem sesizarea CCR privind aceste aspecte”, au mai arătat judecătorii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray