2020-07-04 00:25

Dezvăluirile lui George Maior. Cel mai longeviv şef al contraspionajului, la raport

 |  21:01
Dezvăluirile lui George Maior. Cel mai longeviv şef al contraspionajului, la raport

Ionuţ Mureşan

Şeful Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a adresat un mesaj dur celor are se opun legii Big Brother, pe care îi va considera responsabili în eventualitatea unei catastrofe, a dezvăluit care a fost cea mai mare criză căreia serviciul de contaspionaj pe care îl conduce a trebuit să îi facă faţă şi a vorbit despre ofiţerii acoperiţi. Cel mai longeviv şef al SRI a mai dat detalii, într-un interviu acordat B1 TV, despre primele măsuri pe care le-a luat imediat după preluarea funcţiei de director al serviciului de contra-informaţii, dar şi despre scandalul fotografiilor cu Elena Udrea şi Alina Bica la Paris.

George Maior a declarat că respingerea legilor Big Brother ar putea reprezenta un element major de vulnerabilitate la adresa României. Directorul SRI a precizat că în acest moment există un vid legislativ major şi a avertizat că cei care se opun acestor legi vor fi responsabili în cazul producerii unei catastrofe. „Este vorba de trei legi, legea retenţiei datelor, legea cartelelor prepay şi legea securităţii cibernetice. Prima lege îţi conferă o capacitate analitică absolut vitală pentru a investiga anumite situaţii de securitate naţională. Faptul că nu avem această lege ne încetineşte foarte mult viteza”, a declarat George Maior. Şeful SRI a precizat că, din punctul său de vedere, toate aceste legi respectă libertăţile cetăţeneşti. Maior a explicat că intenţia serviciului este aceea de a asigura securitatea românilor, chiar dacă în acest moment SRI se confruntă cu numeroase obstacole. „Eu sper că nu se opune SRI-ului Curtea Constituţională, ci a considerat că există anumite elemente de neconstituţionalitate în această lege. Din păcate, legea a fost respinsă în totalitate, ceea ce a creat un vid legislativ şi în acest moment unic, în istoria de 25 de ani a României după Revoluţie, şi acum operăm pur şi simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispoziţie. Noi considerăm că aceste legi sunt în concordanţă cu exigenţele convenției drepturilor omului”, a mai spus şeful SRI. George Maior a lansat totodată şi un avertisment dur la adresa celor care se opun acestor legi. Maior crede că aceştia vor fi responsabili în cazul producerii unei catastrofe. Directorul SRI a mai spus şi că serviciul se va adapta în cazul unor decizii nefavorabile. „Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere morală în legătură cu securitatea cetăţenilor României, nu a statului. La momentul când se va întâmpla o catastrofă, voi şti spre cine să arăt cu degetul. E datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri pe care nu le înţelege sau din rea-credinţă le abordează în acest fel. Nu comentez deciziile, ne vom adapta la ele cu mijloacele chiar şi ale lui Sherlock Holmes”, a adăugat Maior.

Suspendarea preşedintelui, moment de criză

Cele două suspendări ale preşedintelui Băsescu au reprezentat cele mai mari crize cărora a trebuit să le facă faţă şeful SRI, George Maior, de când a preluat mandatul şi până în prezent. „Prima criză majoră, din păcate, a fost una generală, de ordin politic intern, suspendarea preşedintelui Băsescu, şeful CSAT, în 2007. Un lucru foarte complicat, din multiple perspective, inclusiv a SRI-ului. Fiindcă era vorba şi de CSAT. Văd că unii dintre autorii primei suspendări sunt extrem de ataşaţi statului de drept astăzi”, a declarat George Maior. „Statul este important că a funcţionat foarte bine şi datorită SRI. Dincolo de aceste excepţii, ciclul politic natural, cu schimbări de guverne, nu s-a reflectat pe activitatea Serviciului”, a mai spus şeful SRI.

Ofiţerii acoperiţi din presă

George Maior a lăsat să se înţeleagă că serviciul pe care îl conduce ar avea agenţi acoperiţi în presă. Ofiţerul acoperit este o armă a oricărui serviciu de informaţii, mărturiseşte directorul SRI, care a subliniat că în magistratură şi politică nu există ofiţeri acoperiţi. „Ofiţerul acoperit este o latură specială, o armă specială a oricărui serviciu de informaţii, sarcina lui este ca folosind această situaţie, această calitate, să aducă informaţii de securitate naţională pentru stat. Stăm cum stau toate statele democratice europene”, a spus Maior. Întrebat dacă se va afla cine sunt aceşti ofiţeri, Maior a răspuns: „Păi asta e ideea - că nu! De aceea este vorba despre ofiţeri acoperiţi şi de secrete de stat”. Şeful SRI a adăugat însă că în instituţiile politice, precum Parlamentul, nu există ofiţeri acoperiţi. „Este legea care defineşte clar acest aspect, cea din 2004 a magistraţilor. Nu avem în magistratură, pentru că sunt incompatibili. La fel şi în politică, este definită ca incompatibilitate operarea cu ofiţeri acoperiţi în instituţii politice, precum Parlamentul”, a adăugat şeful SRI. Nu este primul şef al SRI care ar admite existenţa agenţilor acoperiţi în presă. Potrivit jurnaliştilor de la Flux 24, în iunie 2001, Radu Timofte, şeful de atunci al SRI, recunoştea, într-un înscris oficial, ca răspuns la cererea unui parlamentar, că redacţiile din România au ofiţeri acoperiţi. În 2006, confirmarea că în presă activează ofiţeri sub acoperire, venită din partea purtătorului de cuvânt al SRI, Marius Bercaru, a declanşat un adevărat scandal politic. Astfel, la momentul respectiv, Comisia parlamentară de control a activităţii SRI a transmis serviciului o adresă prin care cerea un punct de vedere despre prezenţa agenţilor acoperiţi ca jurnalişti. Acţiunea nu a avut, însă, nici o finalitate.

Numirea în funcţie şi depolitizarea SRI

George Maior a declarat că i-a prezentat spre evaluare mandatul de şef al SRI preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta a precizat că a avut mai multe întâlniri cu şeful statului şi a recunoscut indirect că a fost reconfirmat în funcţie. Cel mai longeviv şef al SRI a povestit şi că a fost surprins când Traian Băsescu i-a propus în 2006 să preia şefia instituţiei. „Mandatul a fost prezentat, iar domnul preşedinte a afirmat şi sper să îl citez corect, că aceasta este o temă artificială, SRI funcţionează bine şi postul e ocupat. Am avut multe întâlniri cu domnia sa”, a declarat Maior. Acesta a vorbit şi despre cum a fost numit în anul 2006 la şefia SRI. Maior susţine că a fost surprins de propunerea preşedintelui de la acea vreme, Traian Băsescu. „A fost o propunere inedită, sincer nu mă aşteptam, deşi aş fi meritat acest lucru. Veneam din opoziţie, era un aspect inedit introdus chiar de domnul preşedinte, acela de a avea un om din opoziţie în fruntea serviciilor”, a completat şeful SRI. Maior a explicat şi care au fost primele măsuri luate în calitate de şef al instituţiei. „În primul rând, am pornit un program amplu de transformare a serviciului, am adus din punct de vedere operaţional proceduri, am adus serviciul la exigenţele secolului XXI din punctul de vedere al informaţiilor şi al provocărilor de securitate”, a mai spus acesta. George Maior a mai adăugat şi că la momentul preluării mandatului, serviciul mai era încă legat de sfera politică, dar că aceste conexiuni au fost întrerupte imediat.

SRI şi fotografiile cu Elena Udrea şi Alina Bica

SRI nu a fost implicat în scandalul fotografierii Elenei Udrea şi a fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, la cumpărături la Paris. Afirmaţia îi aparţine şefului serviciului, George Maior, care a precizat că i-a înaintat fostului preşedinte Traian Băsescu un raport strict secret pe această temă. „Am predat un raport, este strict secret. Nu era implicat SRI, sub nici o formă, pot să vă zic foarte clar. L-am asigurat că din punctul de vedere al serviciului, nu există implicare pe linia politică, era vorba de campania electorală”, a declarat Maior. Întrebat de unde proveneau atunci suspiciunile preşedintelui, şeful SRI a spus: „Păi poate şi pentru că un director de serviciu era în campanie electorală”. 

SRI, fără Big Brother

„Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere morală în legătură cu securitatea cetăţenilor României, nu a statului. La momentul când se va întâmpla o catastrofă, voi şti spre cine să arăt cu degetul. E datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri pe care nu le înţelege sau din rea-credinţă le abordează în acest fel.” – Şeful SRI despre respingerea legilor Big Brother.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-25Parerea ta...

ADAPTATI-VA MR.
25 Ian 2015

Sherlock Holmes si lasati dracului legea asta c-ati devenit de-a dreptul obsedati:))) Aia de pe vremea lui erau TARI, nu obositii de-acum carora le merge nu mintea…ci aparatul foto sau 'plosnitele' (aparatura moderna de ascultat)! Cateva observatii: 1. transfera-ti amenintarea 'serioasa' asupra propriilor ofiteri (aceia care-si fac de cap sau exercita abuz in functie in timpul serviciului); 2. nu stiu ce poti raspunde in privinta celor 8 ani cand ai fost la putere, motivul (sau motivele) pt.care nu s-au rezolvat (impreuna cu DNA-ul) dosarele grele din politica, cu oamenii de afaceri (SOV, NIRO) decat cu greu (abia acum, si nu in totalitatea penalitatii lor…) plus interlopii (care stau in strada si ‘vegheaza’ la aplicarea legilor lor…); 3. daca voi raportati CSAT-lui (ca niste secretare docile si constiincioase – maldare de dosare), inseamna ca SI membrii acestuia sunt vinovati ca n-au luat masuri la/din timp in privinta tuturor rapoartelor facute de voi; 4. nu mai mintiti ca sunteti depolitizati ca-i taman invers: a) va incuscristi intre voi (unii dintre voi) si politicieni (va ‘nasiti’ reciproc ca-n “NASUL”) b) datorita informatiilor pe care le aveti de-a lungul vremirii, reprezentati ARMA cea mai REDUTABILA (d)in mana politicienilor (a membrilor fosti sau actuali din parlament sau a-i CSAT-lui) dar si voi insiva prin informatiile pe care le detineti, devenind perfect santajabili, peste voi ne(mai)fiind nimeni!
CE MI-AR FI PLACUT
25 Ian 2015

sa va tremure inima pentru Romania asa cum va tremura acuma mana a amenintare pentru legea asta care nu 'iese'...poate aveam in fata ochilor o tara macar ca-n Polonia, ce ziceti?! Asa ca, lasati ipocrizia 'iubirismului' fata de noi in caz de catastrofa...ea este/exista deja, dar la alt nivel si este sesizabila chiar si din satelit! Romania trage sa moara datorita voua: a serviciilor care-ti tacut in papusoi, a clasei politice si-a celor DE PESTE VOI, deasupra voastra!
DA, CROCODILE!
25 Ian 2015

"Secţia de Propagandă şi Agitaţie a C.C. al Romaniei (fosta P.M.R.), n-a murit! Ma uit la imbecilii astia: 1. Pe Realitatea TV se (re)produce pinochio Cumpanasu - omul fara buze, amoral si imoral (dar 'acoperit' sri-st) care TARE-n clanta, se i-a la tranta cu toata lumea din studiou, furibund; zici c-a dat dracii-n el de oftica in privinta Legii Big Brother si-a cartelelor! De ce e asa de crizat? Face jocul sefului lui, ca sa-i ramana acoperit rahatul: "AID-ul lui Cumpănaşu încă o acţiune pro „Big Brother” Luni seara, agenţia Mediafax transmitea o ştire cu următorul titlu: „Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) consideră că există o formă de discriminare între utilizatorii de cartele preplătite şi cei care au abonament de telefonie mobilă, întrucât, la nevoie, autorităţile nu îi pot trage la răspundere pe cei din prima categorie”. Din ştire reiese un amănunt foarte interesant: „punctul de vedere al CNCD a fost transmis, la cerere, Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID)”.
LA PRIMA VEDERE
25 Ian 2015

pare o surpriză solicitarea trimisă CNCD de către AID. Spunem la prima vedere, pentru că în realitate suntem în faţa unei acţiuni concentrate a tuturor forţelor care vor să reimpună legislaţia de tip „Big Brother”. Se ştie, Alexandru Cumpănaşu, cel care este eternul preşedinte al AID a reinvadat de o lună studiorile televiziunilor de ştiri, unde este un aprig avocat al şefului SRI George Maior şi al celorlalte voci care pledează pentru acte normative de tip Big Brother. Faptul că AID a cerut CNCD să se pronunţe concret pe chestiunea reţinerii datelor personale nu este întâmplător. Partizanii legislaţiei de tip Big Brother vor să demonstreze că există în societatea românească cât mai multe organisme guvernamentale sau nu, care susţin o astfel de legislaţie. Că două legi de acest tip, se ştie, au căzut la „examenul” Curţii Constituţionale în 2014, nu contează.Acum, prin intermediul AID a fost introdus în ecuaţie şi CNCD. Deci încă o „voce” în plus în corul susţinătorilor legislaţiei de tip „Big Brother”. Numai că în cazul de faţă, atât AID, cât şi oficialii CNCD s-au făcut de râs. Pentru că autorităţile îi pot trage la răspundere pe utilizatorii de cartele preplătite prin recunoaşterea amprentei vocale.
A INTERVENIT
25 Ian 2015

fără să aibă vreo calitate, şi la CCR În desele sale apariţii tv din ultimii ani, Alexandru Cumpănaşu a fost un acerb critic al presiunilor la adresa justiţiei, la adresa Curţii Constituţionale. Dar iată ce făcea AID cu o zi sau două înainte ca judecătorii CCR să dezbată excepţia de neconstituţionalitate privind legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 111/2011, un act normativ tot din familia „Big Brother”. Pur şi simplu AID a transmis Curţii Constituţionale punctul său de vedere cu privire la susținerea și necesitatea adoptării respectivului act normativ. În ce calitate oare? După câte ştim, puncte de vedere trimit doar persoanele/instituţiile implicate în cauzele judecate de CCR. (Trecem peste faptul că în punctul de vedere remis CCR, se bătea toba pe ofensiva UE în domeniu, în sensul dat de legea aflată pe rolul Curţii, deşi în realitate chiar în 2014 organisme ale UE au anulat documente anterioare care promovau legislaţie de tip „Big Brother”.)
SE şTIE, CCR A INVALIDAT
25 Ian 2015

legea de aprobarea a OUG 111/2011. A doua zi, AID, adică Alexandru Cumpănaşu remite presei un comunicate care începe astfel: „Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei consideră că securitatea României, combaterea terorismului şi a altor tipuri de infracţiuni care aduc atingere gravă atât securităţii naţionale, cât şi securităţii cetăţeanului, sunt puternic afectate de decizia luată astăzi de Plenul Curţii Constituţionale, slăbind capacitatea instituţiilor cu atribuţii în domeniu de a contracara ameninţările la adresa acestora”. Orice comentariu este absolut inutil.Există o explicaţie: nimic nu este pe gratis Insistenţa pentru care AID, adică Alexandru Cumpănaşu se luptă pentru implementarea legislaţiei de tip „Big Brother” are şi o explicaţie.
PE CARE AM GăSIT-O
25 Ian 2015

fără să căutăm foarte mult pe internet, într-un articol din EVZ din 28 ianuarie 2010, din care cităm: AID a obţinut, la sfârşitul anului trecut, 3.788.008,10 lei (peste 900.000 de euro) de la Interne, iar pe hârtie destinaţia acestor bani sună pompos: „Dezvoltarea şi consolidarea Centrului Naţional de Integritate”. Nimeni nu vrea să spună cu exactitate pe ce va fi cheltuită sumă alocată. Finanţarea fundaţiei lui Cumpănaşu s-a aprobat în perioada în care Internele erau conduse de PSD-istul Dan Nica. (…) Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei a lui Alexandru Cumpănaşu a fost încă de la început membră în Comitetul strategic pentru sprijinirea activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie, din cadrul Ministerului de Interne. Comitetul a fost înfiinţat anul 2006, ca organism consultativ, pentru sprijinul DGA. (…) Contactat de EVZ, Alexandru Cumpănaşu lămureşte, cel puţin, originea finanţării: „Banii aceştia nu provin din bugetul ministerului. Provin din fonduri structurale de la Uniunea Europeană. Ministerul este un intermediar în acest proces, nu e administratorul banilor”. Cumpănaşu a confimat că cererea de proiect a fost depusă în 2008, iar „contractul cu ministerul a fost semnat în urmă cu o lună, în decembrie 2009”.
DECI,
25 Ian 2015

lucrurile sunt simple ca bună ziua şi se leagă. Un ONG care „implementează” democraţia este un partener al unui minister de forţă pentru sprijinirea luptei împotriva corupţiei, dar în acelaşi timp încasează o sumă mai mult decât frumoasă prin intermediul respectivului minister. Întâmplător sau nu, un minister care a fost şi este un suporter înfocat al legislaţiei de tip „Big Brother”. Şi în acest caz, cum să nu trâmbiţezi tu ONG-ule care te-ai pricopsit cu bani frumoşi, pe toate canalele de comunicare, fericirea pe care îi paşte pe români dacă se adoptă respectiva legislaţie
2. LA B1TV
25 Ian 2015

alti 'acoperiti': Lucian Mandruta si cu Cătălin Striblea! Mai lipsea Stefureac :)) Piperul l-a dat psihopupu-ul Palada!
OBSERVATIE:
25 Ian 2015

Palada si cu ciumpalacul ala de Cumpanasu'-nu sunt 'acoperiti', sunt doar sifilitici:)
ACEASI SI MARIE CU ALTA SAPCA
25 Ian 2015

Si guzgani mincau economia tarii , jucind in jurul mesi de mina 25 ani .
CROCODILUL FLAMAND
25 Ian 2015

ai uitat de marmotele de la Paris,care impachetau ciocolatele in poleiala in hotelul "le Bristol"
CROCODIL DE FLOREASCA
26 Ian 2015

Si vechi urmariti , au devenit viitori colegi de afaceri ! Inceputurile au fost cu palestinieni si libieni . Eu am patit , era sa dea cu motocicleta bmw un arab si cu un militian instructor in spate , care i-l invata sa mearga , pe soseaua pipera - baneasa , ani 85 .
CROCODIL DE FLOREASCA
27 Ian 2015

Era intors cu spatele la PATRICIU - VINTU 10 ani .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz