2020-06-04 08:03

Dictatură? Profesorii nu-şi mai spun punctul de vedere, de teama inspectoratelor şcolare

 |  16:24
Dictatură? Profesorii nu-şi mai spun punctul de vedere, de teama inspectoratelor şcolare

Tot mai mulţi profesori susţin că nu pot să-şi mai exprime opinia legatăde instituţiile de învăţământ sau despre sistemul educaţional fără aprobareainspectoratelor şcolare. Sindicatele din învăţământ avertizează că aceasta nuar fi prima formă de presiune pusă de inspectorate pe profesori, fără undocument scris. Pe de altă parte, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământeste convinsă că, din 2011, tot mai multe unităţi şcolare vor fi comasate.

Intervievaţi de reporterii “Puterea” pe diverse teme legate de educaţie, numeroşi dascăli au evitat să discute sau nu au vrut să-şi facă publicăidentitatea, susţinând că se tem de reacţia inspectoratelor şcolare. “Nu vreau să mă citaţi. Avem nevoie de aprobareaInspectoratului pentru a da declaraţii” este răspunsul oferit de tot mai multe cadre didactice reprezentanţilormass-media. Chiar şi profesorii care au “ieşit în faţă” până acum, prezentândneregulile din Învăţământ, nu doresc să mai fie citaţi în presă.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al MunicipiuluiBucureşti (ISMB) susţin cu îndârjire însă că nu au îngrădit niciodatălibertatea de exprimare a profesorilor. “Nu există nici un document care să stipuleze că profesorii au nevoie deaprobarea Inspectoratului pentru a da declaraţii pentru mass-media”, susţin reprezentanţii ISMB. Totuşi, sindicatele dinEducaţie atrag atenţia că nu ar fi prima oară când inspectoratele şcolare punpresiune pe dascăli fără un document scris şi îi încurajează pe profesori să îidemascheze pe cei care le încalcă drepturile. “Nu am primit astfel de sesizări. Noi am aflat că, de la anul vor fi comasatemai multe clase şi unităţi şcolare. Nici pentru această decizie nu există undocument. Sunt presiuni puse pe directori. Dacă li s-a cerut profesorilor săsolicite aprobarea inspectoratelor pentru a da declaraţii, este grav. Esteîncălcat dreptul oamenilor la liberă exprimare. Probabil că nu ar trebui să nemire, pentru că trăim într-o ţară care se îndreaptă spre dictatură”, ne-a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “Spiru Haret” este hotărâtă să susţină în instanţă profesorii care au curajul să aratecă au fost ameninţaţi de inspectorate. “Nu pot să cred că există o astfel de situaţie. Ar fi dictatură. Orice ompoate să-şi spună opinia. Sfătuiesc profesorii să iasă în faţă şi să spună cinepune astfel de presiuni. Un astfel de inspector nu are ce căuta în învăţământ”, ne-a declarat preşedintele FSI “Spiru Haret”, Gheorghe Izvoranu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei EducaţieiNaţionale, Constantin Ciosu, susţine că profesorii nu au motive pentru a seteme, cât timp le este încălcat dreptul la liberă exprimare.

Comasarea şcolilor, o altă măsură neanunţată oficial

FederaţiaSindicatelor Libere din Învăţământ avertizează că, tot fără un document scris,inspectoratele doresc să reducă numărul de clase şi unităţi şcolare. “Potrivit semnalelor pe care le avem de la lideriiorganizaţiilor sindicale, afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere dinÎnvăţământ, inspectorii şcolari fac presiuni asupra directorilor de unităţi deînvăţământ ca, în anul şcolar viitor, să comaseze clasele care au efective maimici de elevi. În acest moment, o clasă are maximum 25 de elevi la învăţământulprimar şi 30 de elevi la gimnaziu şi liceu. Comasarea se va face fărărespectarea numărului maxim de elevi, prevăzut de lege. Astfel, se va ajunge laclase cu aproximativ 30 de elevi la învăţământul primar şi 35 de elevi lagimnaziu şi liceu. Măsura va fi pusă în aplicare, deşi ministrul Educaţiei,Daniel Funeriu a afirmat, de nenumărate ori, că nu va accepta clase mai maridecât cele prevăzute de lege. Probleme sunt şi la grădiniţe, unde grupele cuprogram prelungit sunt transformate în grupe cu program normal, desfiinţându-seposturi de educatoare”, se arată într-un comunicat al FSLI. Măsura nu afecteazădoar cadrele didactice, ci şi părinţii şi copiii. ISMB susţine însă că o astfelde măsură nu va fi aplicată în Capitală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-01Parerea ta...

GEORGETA
26 Noi 2010

salile de c;asa nu sunt construite pentru un numar atat de mare de elevi; daca in clasa sunt 30 de elevi, nu poti sa treci printre banci sa vezi ce lucreaza fiecare in caiet; apoi aerul este irespirabil; la un efectiv de 35de elevi va fi groaznic; si apoi intr-un semestru nu poti pune doua note fiecaruia dupa actualul sistem de notare; dar ce parca mai conteaza ce stie elevul? bani la buget sa iasa!
MIAPYA
27 Noi 2010

Lucrez din anul acesta cu o clasa de 26 de elevi in care nu se mai poate respira din cauza spatiului insuficient.Trebuie sa circul cu mare atentie sa nu calc peste picioarele copiilor,stau mereu cu fereastra deschisa si corectez 102 de caiete zilnic.Nu mai spun ca trebuie sa fac cate 26 de fise zilnic si acestea sunt din banii mei:hartie,tus de imprimanta.Ajung mereu acasa cu doua,trei ore peste program deoarece trebuie inceputa tema pentru a doua zi.Totul a devenit o masinarie .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine