2020-04-03 21:13

DIICOT a trimis în judecată 26 de persoane pentru exploatarea în Marea Britanie a 181 de minori. Traficanţii de copii din Ţăndărei, reţinuţi de Ziua Internaţională a Romilor

 |  18:59
DIICOT a trimis în judecată 26 de persoane pentru exploatarea în Marea Britanie a 181 de minori. Traficanţii de copii din Ţăndărei, reţinuţi de Ziua Internaţională a Romilor

ProcuroriiDirecţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism au trimis în judecată 26 de persoane implicate în traficarea a 181 decopii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie. Dintre traficanţi, 18sunt arestaţi preventiv.

Lideriigrupului infracţional organizat erau inculpaţii Constantin Radu, zis TitiAghiotantu, Nicolae Schian, zis Poligrad, Tase Dumitru, zis Chinezul sauCoreeanul, Mircea Niculae, zis Bocioc, Gheorghe Ion Drăguşin, zis Franţ, toţidin Ţăndărei.

PotrivitDIICOT, traficanţii au scos din ţară, prin PTF Turnu şi Nădlac, 181 de minoridin judeţele Ialomiţa, Constanţa, Vaslui, Brăila, Braşov, Călăraşi. Ei seocupau de cazarea şi transportul minorilor, procurarea documentelor decălătorie, de cele mai multe ori false, a banilor necesari, precum şi de organizareaşi supravegherea cerşetoriei în Marea Britanie şi de gestionarea sumelor debani obţinute din exploatarea lor.

Potrivitanchetatorilor, minorii erau racolaţi din mediul comunităţilor rome sărace,victimele având vârste cuprinse între 7 şi 15 ani.

Operaţiunea „Europa”

ÎnMarea Britanie, minorii erau trimişi să cerşească, să spele parbrize înintersecţii sau să comită infracţiuni de furt din buzunare, din magazine saudin restaurante, fiind însoţiţi de unii dintre membrii grupului infracţional,banii obţinuţi din aceste activităţi infracţionale ajungând la membriigrupării. Acţiunea de reţinere a traficanţilor de minori a avut loc în 8aprilie, de Ziua Internaţională a Romilor.

Iniţial,procurorii din cadrul DIICOT au început urmărirea penală împotriva a 27 depersoane în cadrul operaţiunii numită "Europa", fiind efectuate 34 depercheziţii domiciliare în oraşul Ţăndărei (Ialomiţa), la care au participat şiofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Efectivelemobilizate pentru reţinerea lor în 8 aprilie au fost de 120 de poliţişti şi 200de jandarmi. La acţiunea procurorilor DIICOT au participat 26 de ofiţeri dincadrul Metropolitan Police şi doi specialişti Europol.

Judecătorulcare a hotărât arestarea preventivă a traficanţilor arată, în motivareadeciziei sale, că gruparea funcţiona încă din anul 2002, membrii acesteianerecunoscând acuzaţiile aduse. "În ceea ce priveşte atitudineainculpaţilor de nerecunoaştere a faptelor comise, pe lângă faptul că nu denotădecât că nu conştientizează gravitatea infracţiunilor de care sunt învinuiţi,împreună cu circumstanţele lor personale, vor fi avute în vedere şi laindividualizarea judiciară a pedepselor, în măsura în care aceştia vor fitrimişi în judecată, iar instanţa se va orienta către o soluţie decondamnare", se arată în motivarea instanţei.

ProcuroriiDIICOT au fost ajutaţi, la această acţiune, de ofiţeri ai Crimei Organizate,DGIPI şi Jandarmeria Română.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-10-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine