2019-10-14 23:38

Din trei români, unul recunoaşte că dă şpagă. Barometrul Global asupra Corupţiei arată degradarea socială

 |  18:43
Din  trei români, unul recunoaşte că dă şpagă. Barometrul Global asupra Corupţiei arată degradarea socială

Numărul românilor care recunosc că dau mităpentru a obţine diverse avantaje a crescut de trei ori în ultimul an de zile.Acest raport este reliefat de “Barometrul Global al Corupţiei” lansat pentruanul 2010 de către Transparency International. Acelaşi studiu mai demonstrează şio depreciere a situaţiei în legătură cu experienţele directe ale cetăţenilorromâni cu privire la fenomenul corupţiei. Anul trecut, doar 12 la sută dintresubiecţii intervievaţi au recunoscut că dau şpagă, iar anul acesta procentulcelor care recunosc că apelează la mită a crescut până la 36 la sută.

Potrivitunui comunicat de presă remis de către Transparency International, “” arată, în comparaţie cu anul trecut, odepreciere a situaţiei în legătură cu experienţele directe ale cetăţenilor cuprivire la corupţie. Acestea au evoluat negativ în ultimul an. Dacă în 2009doar 12% spuneau că au dat mită, în ultimele 12 luni numărul acestora aproapes-a triplat.

Peste 87%dintre români cred că nivelul corupţiei a crescut în România în ultimii treiani. În acelaşi timp, 11 procente cred că acest nivel a rămas neschimbat şidoar 2 români dintr-o sută cred că nivelul corupţiei este astăzi mai mic decâtacum 3 ani. 83% dintre români cred că Guvernul este ineficient în luptaîmpotriva corupţiei şi doar 7% cred că măsurile anticorupţie ale Guvernuluisunt eficiente. Situaţia este alarmantă, pentru că anul trecut aceeaşiinstituţie fundamentală a statului era judecată ca fiind ineficientă înproporţie de 59%. În timp ce în 2009 Guvernul era considerat eficient de 39%dintre cetăţeni, astăzi doar 16% mai evaluează la fel acţiunile guvernamentale.

Partidele şi Parlamentul, considerate celemai corupte instituţii

Partideleşi Parlamentul sunt instituţiile considerate cele mai corupte. Pe o scară de la0 (cel mai puţin corupt) la 5 (cel mai corupt), acestea primesc 4,5. În afarăde Justiţie, sector privat şi presă, pentru celelalte instituţii nivelulevaluat al corupţiei este semnificativ mai mare decât în anii trecuţi, iarpartidele politice, Parlamentul şi Justiţia primesc un scor peste 4 pentruincidenţa corupţiei. Doar 3% dintre români au încredere în Guvern şi în guvernanţicu privire la capacitatea lor de a lupta împotriva corupţiei. Din aceastăperspectivă românii sunt europenii cu cea mai scăzută încredere în Guvern,urmaţi de letoni (5%), sloveni (7%) şi germani (8%). Ceea ce atrage atenţiaeste că 63% dintre români nu au încredere în nimeni în ceea ce priveşte luptaîmpotriva corupţiei, ceea ce ne plasează ca fiind cea mai dezamăgită naţiuneeuropeană, la mare distanţă de celelalte.

Aproape70% dintre români cred că implicarea cetăţenilor în acţiuni anticorupţie esteimportantă şi că astfel pot să determine schimbări. Încă şi mai mulţi, 80%, arvrea să sprijine colegi şi prieteni activi civic în lupta cu corupţia şiaproape 60% s-ar implica ei înşişi în aceste acţiuni. 67% dintre ceichestionaţi în România ar raporta un caz de corupţie. Rezultatele suntîmbucurătoare, dar încă ne situează printre cei mai puţin activi în lupta cucorupţia. Doar în Elveţia, Lituania, Polonia şi Republica Cehă procentele celorcare ar raporta cazuri de corupţie sunt mai mici decât în România. Datele aratăcă, deşi nu au încredere în instituţii, români au încredere în ei şi că unefort susţinut pentru încurajarea avertizorilor de integritate poate determinao atitudine vehementă a cetăţenilor împotriva corupţiei. Barometrul evalueazămăsura în care instituţiile-cheie şi serviciile publice sunt percepute ca fiindcorupte şi identifică părerile cetăţenilor cu privire la eforturile Guvernuluiîn lupta anticorupţie. Ca şi alte rapoarte ale Transparency International,instrumentul este conceput pentru a completa opiniile experţilor asupracorupţiei din sectorul public puse la dispoziţie de către Indicele de Percepţieal Corupţiei şi informaţiile despre fluxurile mitei la nivel internaţionalreflectate în Indicele Plătitorilor de Mită ale Transparency International. Deasemenea, Barometrul furnizează informaţii cu privire la tendinţele corupţieiîn percepţia publicului larg.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-12-18

Mai multe imagini:
Din  trei români, unul recunoaşte că dă şpagă. Barometrul Global asupra Corupţiei arată degradarea socială
zoom
Din  trei români, unul recunoaşte că dă şpagă. Barometrul Global asupra Corupţiei arată degradarea socială
zoom
Parerea ta...

DETECTIV
10 Dec 2010

SA VINE ODATA "CHIRURGUL STRAIN" SI SA OPEREZE CANCERUL CORUPTIEI DIN ROMANIA ..DE 20 DE ANI AUTORITATILE AU FOST INCAPABILE .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray