2020-04-06 23:18

Director controversat şi cercetat de DNA, menținut în conducerea Transelectrica

 |  10:22
Director controversat şi cercetat de DNA, menținut în conducerea Transelectrica

Conform portalului instanţelor, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat recent cererea şefului interimar DNA, Nistor Călin, de redeschidere a anchetei în cazul lui Ioan Folescu, fostul şef PDL al Electrica.

Acesta este acuzat că ar fi primit mită aproape 7 milioane de lei de la avocatul Doru Boştină, ca să îi acorde contracte de asistenţă juridică. Numai că, pe 21 decembrie 2019, Ioan Folescu a fost numit pentru patru luni, de către guvernul Orban, în Directoratul provizoriu de la Transelectrica, companie trecută recent de la Ministerul Economiei sub controlul Guvernului. Acum, Ioan Folescu este cercetat din nou de Curtea de Apel, la solicitarea DNA, dar până pe 20 aprilie 2020 este instalat de către Guvernul Orban în Directoratul de la Transelectrica.

„În perioada 2010 – 2013, inculpatul Folescu Ioan, în calitate de persoană cu funcție de conducere în cadrul S.C. Electrica S.A., a pretins şi primit de la o persoană un comision ce varia între 30% şi 50 % (în total 6.811.328 lei) din cuantumul a cinci contracte de consultanță încheiate între S.C. Electrica S.A. și societatea acesteia din urmă. Banii respectivi au fost pretinși și primiți în legătură cu atribuirea şi, ulterior, derularea, în condiţii avantajoase, a contractelor respective”, arăta DNA, în martie 2017, atunci când l-a plasat pe Folescu sub control judiciar. Ulterior însă, în iunie 2018, procurorul de caz a clasat acuzaţia pe motiv că „nu există probe suficiente care să susțină săvârșirea de către persoana respectivă a infracțiunii de luare de mită”. „Deși este incontestabilă existența remiterii sumelor de bani, de către denunțător către intermediari, doar declarațiile anumitor persoane (denunțător, martori) nu au o valoare probatorie în sine, decât dacă sunt coroborate cu alte probe certe de vinovăție, dincolo de orice dubiu rezonabil, din care să rezulte că inculpatul ar fi comis infracțiunea respectivă (regula „in dubio pro reo” constituie un complement al prezumției de nevinovăție)”, arătau procurorii într-un comunicat de presă. Ulterior, în noiembrie 2019, şeful interimar al DNA, procurorul Nistor Călin, a infirmat decizia de clasare şi a cerut Curţii de Apel redeschiderea anchetei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine