2020-08-05 13:55

Directorul Institutului Naţional de Hidrologie, condamnat la închisoare cu executare

 |  14:39
Directorul Institutului Naţional de Hidrologie, condamnat la închisoare cu executare

Petre Stanciu, directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, a fost condamnat definitiv de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la un an şi zece luni de închisoare, într-un dosar în care a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual în forma participaţiei improprii. Totodată, au mai primit condamnări cu executare încă trei persoane din conducerea instituţiei, deciziile judecătorilor fiind definitive.

Iniţial, Petre Stanciu fusese condamnat, în noiembrie 2011, de Judecătoria Sectorului 1, la un an şi zece luni de închisoare, însă cu suspendarea executării pedepsei. În acelaşi dosar, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut condamnările date de Judecătoria Sectorului 1 în cazul a altor trei persoane din conducerea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, însă aceste pedepse vor fi cu executare şi nu cu suspendare, aşa cum hotărâse instanţa de fond.

Astfel, fostul director economic al Institutului, Ecaterina Porumbelu, în prezent contabil-şef în cadrul instituţiei, va executa un an şi opt luni de închisoare, aceeaşi pedepsă fiind aplicată şi fostului şef Serviciu Financiar-Contabilitate, Violeta Dupu. De asemenea, fostul directorul ştiinţific Marinela Simota a primit şase luni de închisoare cu executare. Cei patru au fost trimişi în judecată, în 2007, de procurorii DNA, pentru un prejudiciu de 550.000 de lei cauzat Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

În urma condamnării la închisoare cu executare, atât Petre Stanciu, cât şi directorul economic al instituţiei au fost demişi de conducerea Ministerului Mediului.

Directorul INHGA, Petre Stanciu, şi directorul ştiinţific Marinela Simota au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual în forma participaţiei improprii. De asemenea, fostul director economic al Institutului Ecaterina Porumbelu şi fostul şef Serviciu Financiar-Contabilitate, Violeta Dupu, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2004 - septembrie 2005, cei patru inculpaţi au încălcat normele legale referitoare la încheierea şi derularea convenţiilor civile de prestări servicii cu terţe persoane fizice, cauzând o pagubă de 555.290,80 de lei institutului. Serviciile au fost achiziţionate deşi la nivelul institutului nu fusese fundamentată, la începutul anului, necesitatea achiziţionării lor. De asemenea, nu a fost identificat ferm obiectul fiecărui serviciu în parte şi nici nu a fost estimată valoarea acestora.

Convenţiile civile de prestări servicii încheiate (expertize de mediu, consiliere tehnică, traduceri, cercetare tehnologică aferentă activităţilor de hidrologie, hidrogeologie şi gospodărirea apelor) nu au avut viza Compartimentului Juridic, iar controlul financiar propriu nu a fost exercitat, documentele fiind semnate doar de directorul institutului. De asemenea, persoanele fizice cu care institutul a încheiat convenţiile civile de prestări servicii nu îndeplineau condiţiile legale care să le confere capacitatea de a încheia astfel de acte juridice, nefiind autorizate.

Totodată, în lunile decembrie 2005 şi aprilie 2006, Petre Stanciu şi Marinela Simota i-au determinat pe şefii de secţii şi laboratoare să întocmească înscrisuri care să ateste fapte şi împrejurări false, pentru a acoperi neregulile constatate în urma unui control al Curţii de Conturi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-08-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz