2019-12-14 07:46

DNA dă asaltul la DRAGNEA! Șeful PSD, acuzat de constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și obținere de fonduri europene cu acte false. Rolul jucat de TEL DRUM SA în schema infracțională

 |  12:49
DNA dă asaltul la DRAGNEA! Șeful PSD, acuzat de constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și obținere de fonduri europene cu acte false. Rolul jucat de TEL DRUM SA în schema infracțională

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii Direcția Națională Anticorupție pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a anunțat DNA.

Potrivit unui comunicat, Liviu Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman la data faptelor, este cercetat pentru constituire de grup infracțional organizat, două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul. În dosar, mai sunt urmărite penal alte 8 persoane, pentru fapte similare.

Dosarul, pornit în urma unei sesizări OLAF

DNA precizează că prezentul dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.

"Suspectul Liviu Dragnea, președinte al CJ Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații", susțin procurorii.

Conform aceleiași surse, grupul infracțional organizat a fost constituit inițial de către Liviu Dragnea, Marian Fișcuci (persoană care a devenit scriptic acționar majoritar al Tel Drum SA și care a acționat și ca un interpus al lui Dragnea în administrarea societății comerciale), Mugur Bățăuș și Victor Piperea, funcționari în cadrul CJ Teleorman (care au participat inițial la privatizarea Tel Drum SA iar ulterior s-au ocupat de proiectele finanțate din fonduri publice și asigurarea cadrului necesar câștigării acestor proiecte de către Tel Drum) și Neda Florea (la momentul inițial persoană cu funcție de conducere în Tel Drum, ulterior acționar al societății, director și în prezent director adjunct; s-a ocupat de administrarea societății și a asigurat participarea societății în comiterea infracțiunilor în scopul săvârșirii cărora a fost constituit grupul).

"În vederea asigurării pe termen lung a beneficiilor pentru membrii grupului infracțional organizat, activitatea infracțională a fost concepută în etape, în funcție de structura unității administrativ teritoriale, a societăților controlate de membrii grupului infracțional organizat și de funcțiile și influența pe care aceștia le-au dobândit", se mai arată în comunicat.

Tel Drum SA, „pușculița” grupului din jurul lui Dragnea

Potrivit procurorilor, prima etapă a fost privatizarea Tel Drum SA și transferarea acestei persoane juridice din proprietatea CJ Teleorman în sfera de influență și control a lui Liviu Dragnea, prin persoane interpuse, urmată de achiziționarea în patrimoniul CJ Teleorman, atât din fonduri ale acestei unități administrative teritoriale cât și prin obținerea unui credit bancar, a unui utilaj cu o valoare foarte mare, de 30 de miliarde de lei vechi, care apoi a fost închiriat și înstrăinat către Tel Drum, ulterior privatizării societății comerciale.

A urmat, susțin procurorii, acordarea către Tel Drum, în perioada 2002-2005, a lucrărilor de reabilitare și întreținere a structurii rutiere aflate în administrarea CJ Teleorman, fără a exista o procedură concurențială de atribuire, precum și crearea și implicarea în activitatea infracțională a unui număr mare de societăți comerciale controlate de membrii grupului, care să poată fi interpuse în procedurile de atribuire a contractelor publice, să fie utilizate pentru crearea de circuite comerciale și financiare și să fie asigurat transferul beneficiilor materiale către membrii grupului infracțional organizat.

Alte acuzații se referă la asigurarea câștigării de către Tel Drum a contractelor de lucrări finanțate din fonduri publice, în special în cazul CJ Teleorman, prin folosirea influenței de care se bucurau membrii grupului infracțional organizat și de funcțiile ocupate de unii dintre aceștia, prin furnizarea informațiilor confidențiale privind licitațiile publice înainte de momentul publicării anunțurilor și prin inserarea condițiilor restrictive în caietele de sarcini, precum și la obținerea în mod preferențial și fraudulos de finanțări din bugetul național prin intermediul suspectului Liviu Dragnea și obținerea în mod nelegal de fonduri din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false și inexacte.

Membrii grupului ar fi obținut din activitatea ilicită diverse beneficii personale, în funcție de atribuțiile și rolul pe care îl aveau. Astfel, funcționarii publici implicați și-au asigurat funcțiile de conducere în cadrul CJ Teleorman, iar Marian Fișcuci, Petre Pitiș, Neda Florea, Ion Florian și Neagoe Daniel au obținut contracte preferențiale prin intermediul societăților comerciale și beneficii patrimoniale directe, transferate fie sub formă de dividende și drepturi salariale, fie sub formă de bunuri mobile și imobile pe care le utilizează, dar care figurează în patrimoniul societăților comerciale.

"Liviu Nicolae Dragnea, în mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta soție), a obținut sume de bani sau bunuri mobile și imobile pe care le utilizează, precum și diverse servicii în interes personal, al familiei și al formațiunii politice din care face parte, respectiv donații de la membrii grupului infracțional organizat și de la societățile controlate de aceștia (circa 2,5 milioane de lei în anul 2009), transferul părților sociale din mai multe societăți controlate de membrii grupului infracțional organizat către fiul său, dividende și sume periodice către fiul său cu titlu de salariu de la firme din grup, sume periodice cu titlu de chirie încasate personal de Liviu Nicolae Dragnea și de fosta soție de la o altă societate din grup, bani obținuți de către Liviu Nicolae Dragnea din vânzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate către societățile controlate de membrii grupului infracțional organizat, folosirea de bunuri mobile de către fiul său (autoturismul deținut de o societate din grup și a cărui îmbunătățire tehnică a fost achitată de Tel Drum SA) sau folosirea de bunuri imobile tot de către acesta (imobilul din Turnu Măgurele proprietate a Tel Drum SA)", se mai precizează în comunicatul DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-11-13Parerea ta...

I PRIBEAGU
13 Noi 2017

Ion Pribeagu - Oda proștilor De-ar fi să-i luăm pe toţi la rând, Şi actualii, dar şi foştii, Cei mai deştepţi de pe Pământ Au fost întotdeauna…PROŞTII. Nu te ruga la ursitoare Să-ţi facă-n viaţa ta vreun rost, Mai bine urlă-n gura mare: “Iubite Doamne, fă-mă….PROST!” De ce să tragi ca la galeră, Să-nveţi atâtea fără rost, De vrei să faci o carieră, Ajunge numai să fii…PROST. În lumea asta cu de toate, Unde se-nvaţă contra cost, Păcat că nici o facultate Nu dă şi diploma de….PROST. Avem impozite cu carul, Dar înotăm în sărăcie şi ce buget ar avea statul Dintr-un impozit pe… PROSTIE. Ei sunt ca iarba, cu duiumul, Să nu-i jigneşti, să nu-i împroşti ! O, Doamne, de ne-ar creşte grâul Cum cresc recoltele de… PROŞTI. Şi-n lumea asta răsturnată, Unde cei strâmbi sunt cei mai drepţi, Savanţii noştri mor de foame Şi numai PROŞTII sunt deştepţi.
LEVST.
13 Noi 2017

Capete de acuzare serioase, nu e de gluma, funia se apropie de gatul tobosarului national, mult mai repede decat se astepta si el, si mafia sa...Cum am mai zis , DNA-ul s-a miscat repede in aceasta situatie, de fapt chiar cei doi mameluci (dragnea si taratzeanu) i-au provocat , direct, pe cei de la DNA, sperand ca-i intimideaza, rezultatul, total invers...Vorba cea " Unde bati si unde crapa"...
OLA
13 Noi 2017

Aloo dar grupul de crima oeganizata de la bnr condus de isarescu cand este arestat?plus misa omul fmi de la min finantelor care a aruncat tara in aer.pe dragnea l-a atacat olaf ca dna doarme .la cnair la fel.fura astia la greu .nu fac nici un km de autostrada si nu sunt arestati.
ALO!
13 Noi 2017

Legile justitiei nu cad bine nici pentru plagiatoare nici pentru Cristina TARCEA NICI PENTRU UNII PROCURORI ASA CA INVENTEAZA orice ca sa i inchida pe cei care vor reforma care vor sa inceteze justitia politieneasca de tip baba comunista TARCEA Babo ,sa te fereasca Dumnezeu de mania poporului acesta amarat pe care tu cu ai tai care aveti salarii intr o luna cat ei in 5 ani ,sa te fereasca Dumnezeu baba schmonosita si pe tine si pe Kodrutza plagiatoarea si pe vanzatorul de copii si pe LAZAR DE PE ARATURA SA VA FEREASCA cel de sus ,babo!
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
13 Noi 2017

27 de ani de JAF si MiZERiE IMputiTULE.....sper sa MORI IN uSCARIE.JEG orDINAR..sa iei MINIM 27DE ANI CU EXECUTARE impeuna Cu Toti CoMpLiCII....sa devii CURVA CURVELor....TARFA REGIMENTULUI..SIKTiRRRRRRRRRRRR
SO CREZI TU !
13 Noi 2017

Nu vezi ca esti nebun?
MAFIA BOLSEVICA.
13 Noi 2017

Organizatia mafiota psd trebuiscoasa in afara legii de urgenta Continuarea guvernarii de catre aceasta mafie va duce la un dezastru national fara precedent Analfabetii care vin in urma lor (TNS) sunt un pericol petru generatiile viitoara. Tieretul psd aplauda un pus arias cate a devalizat un judet de analfabeti si asistati social.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray