2019-10-22 09:37

DNA: faptele de corupție săvârșite înainte de iulie 2016 sunt dezincriminate de facto

 |  18:14
DNA: faptele de corupție săvârșite înainte de iulie 2016 sunt dezincriminate de facto

DNA consideră că proiectele de ordonanță de urgență întocmite de Ministerul Justiției, pentru modificarea Codului Penal (CP) și a Codului de Procedură Penală (CPP), respectiv pentru grațierea colectivă a unor persoane condamnate pentru infracțiuni considerate minore, „ar altera echilibrul între nevoia societății de a trage la răspundere toate persoanele care au săvârșit infracțiuni și drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate ori aflate în executarea pedepselor aplicate”.

Referitor la modificările cu privire la instituția „denunțătorului”, regăsite în ordonanța de modificare a CP și CPP, DNA trage un mare semnal de alarmă: 

         „ - modificările propuse vor îngreuna extrem de mult descoperirea faptelor de corupție săvârșite anterior lunii iulie a anului 2016, ceea ce echivalează cu o dezincriminare de facto a acestor fapte;

          -  În nota de fundamentare și în expunerea de motive nu e indicat nici un argument care să justifice o asemenea modificare.

          - În legislația română, cauza de nepedepsire a denunțătorului pentru infracțiunile de corupție e o instituție tradițională, în vigoare în mod neîntrerupt din 1936. Întrebarea firească este: ce s-a schimbat între timp? De ce vrea statul roman sa renunțe la un instrument care s-a dovedit eficient?

          În foarte puține cauze, denunțătorii anunță organele de urmărire penală imediat după consumarea infracțiunii, deoarece la acel moment sunt mulțumiți de folosul primit în schimb.

Din practică, s-a constatat că, denunțurile se înregistrează când apar neînțelegeri între participanții la infracțiune sau când aceștia doresc să profite de cauze de reducere a pedepselor. Nu se explică rațiunea pentru care se dorește protejarea celor care au luat mită si garantarea faptului că, după trecerea a 6 luni nu mai pot fi trași la răspundere”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-18Parerea ta...

BASESCU SI NASTASE
18 Ian 2017

HA HA HA STATUL MAFIOT SI TARA LUI PAPURA VODA.... .FACEM CE VREM.......CRIM E JAFURI......SI NE DAM L EGI SA SCAPAM DE RASPUNDE RE......HA HA HA STUPD PE OPLE................ROMAN IA PARADISUL TERORISTILOR FSN
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray