2020-04-08 07:50

DNA declară război patronilor evazionişti

 |  19:25
DNA declară război patronilor evazionişti

Direcţia Naţională Anticorupţie au trimis, ieri, înjudecată şapte oameni de afaceri, dintre care unul irakian, iar altul suedez,pentru că nu şi-au plătit taxele către stat, cauzând un prejudiciu de aproape20 de milioane de euro. Procurorii DNA au întocmit, ieri, o sinteză pe lunaiunie a cauzelor ce au ca obiect infracţiunile de evaziune fiscală, din carereiese că peste 16 milioane de euro din prejudiciul cauzat statului de cătreinculpaţi nu a fost recuperat.

Un cetăţean irakian şi altul suedez au fost trimişi înjudecată de procurorii DNA care îi acuză că au declarat fictiv sediile firmelorla care erau asociaţi şi nu şi-au plătit taxele către stat, cauzând astfel unprejudiciu de 16,7 milioane de euro, nerecuperat încă. Procurorii din cadrulDirecţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Morad W. Ahmed,cetăţean irakian, şi pe Kianzad Behrang, cetăţean suedez, asociaţi la SCLonelia Com SRL şi SC Santana Trading SRL, pentru evaziune fiscală.Anchetatorii au stabilit că, în 2008, Morad W. Ahmed şi Kianzad Behrang audeclarat fictiv sediile sociale ale societăţilor comerciale şi ale punctelor delucru, au omis declararea de sedii secundare ori alte puncte de lucru (firme-fantomă),în scopul de a dobândi venituri ilicite prin sustragerea de la plataobligaţiilor către bugetul de stat (impozit pe profit, TVA şi altecontribuţii). Astfel, cei doi au desfăşurat activităţi comerciale în cu totulalte locaţii ce nu au putut fi identificate de către organele fiscale şi deurmărire penală, în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale şi, în acelaşitimp, au ascuns sursele impozabile şi taxabile prin nepredarea şi evidenţiereaactelor contabile. În această modalitate, cei doi au creat un prejudiciu totalîn sumă de 61.778.177 de lei, echivalentul a 16.778.227 de euro (calculat lacursul mediu al anului 2008 de 3,6827 lei/euro). Prejudiciul nu a fostrecuperat întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea celor doiinculpaţi, iar cele două societăţi comerciale sunt inactive. Dosarul a fostînaintat spre judecare la Judecătoria Cornetu, judeţul Ilfov.

Evaziune de 2 milioane de euro la Botoşani

La Suceava, cinci persoane au fost trimise în judecată deDNA pentru afaceri cu cereale pentru care nu au plătit taxele aferente labugetul de stat, ceea ce a dus la un prejudiciu de aproape două milioane deeuro. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - ServiciulTeritorial Suceava i-au trimis în judecată pe Corneliu Harasim, Iulian Onu,Ştefania Şerban, Alexandru Şerban, Stelian Serediuc, pentru evaziune, spălarede bani şi constuire a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni, informa,ieri, DNA. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2004-2006, Harasim, Onu, Şerbanşi Serediuc au creat un circuit financiar prin care SC Ind Silva SRL Botoşani(societatea la vedere) a intrat în relaţii comerciale cu societăţile de tipfantomă, controlate în totalitate de membrii grupului: SC Horem Impex SRLBucureşti, SC Softica 100 Impex SRL Bucureşti şi SC Agro-Cereale 2000 Impex SRLBucureşti, în scopul derulării unor afaceri cu produse cerealiere. În aceastămodalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 1.987.822 de euro,reprezentând impozit pe profit şi TVA. În scopul de a se sustrage de la plataimpozitelor şi taxelor datorate statului, inculpaţii au înregistrat încontabilitatea SC Ind Silva SRL Botoşani cheltuieli fictive pe baza onordocumente financiar-contabile false, folosind firmele de tip fantomă menţionate.Sumele de bani dobândite ilicit au fost transferate în conturile bancare alesocietăţilor fantomă de unde au fost retrase integral, după care reintroduse înfondurile legitime ale SC Ind Silva SRL Botoşani cu titlul de aport social, înscopul ascunderii provenienţei. Prejudiciul a fost parţial recuperat prinmăsurile asigurătorii dispuse, iar dosarul a fost trimis spre judecare laTribunalului Botoşani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine