2019-10-14 14:21

DOCUMENT Denunțuri MINCINOASE la DNA: Cum a fost executat politic un fost ministru

 |  21:26
DOCUMENT Denunțuri MINCINOASE la DNA: Cum a fost executat politic un fost ministru

Intregul dosar construit impotriva fostului ministru Gabriel Berca se bazeaza pe denunturile afaceristului Viorel Rusu si ale fostului deputat PDL Mihai Banu. Numai ca acesta din urma a recunoscut, in 2016, la Curtea de Apel Bacau ca a facut denuntul sub presiune, in timp ce se afla in arest, dupa ce initial a dat o declaratie care nu il incrimina pe Gabriel Berca, declaratie pe care apoi si-a schimbat-o, la cererea procurorilor DNA, in sensul incriminarii fostului ministru de Interne.

Fostul deputat Mihai Banu a explicat in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca in momentul in care a facut denuntul impotriva lui Berca se afla in arest de 8 zile, locuinta ii fusese perchezitionata, nu ii fusesera date medicamentele pe care le lua din cauza diabetului, iar anchetatorii DNA i-au sugerat sa dea declaratia incriminatoare la adresa ex-ministrului PDL, avertizandu-l ca in caz contrar va plati. Banu a recunoscut la Inalta Curte ca a mintit cand a afirmat la DNA ca a primit 80.000 de euro pe care i-ar fi dat apoi lui Gabriel Berca, inventand totul doar pentru a fi pus in libertate.

Prezentam un fragment din declaratia de la ICCJ prin care Mihai Banu recunoaste ca a facut denunt mincinos impotriva lui Berca la presiunile DNA (declaratia integrala poate fi citita la finalul articolului):

„Referitor la declaratia data la parchet pe data de 17 iulie 2015, arat ca la momentul la care am fost adus din arest sa dau acea declaratie eram deja in stare de detentie de 8 zile, acasa la mine se facuse o perchezitie si, atat cu prilejul perchezitiei, cat si inainte de a da aceasta declaratie, mi s-a sugerat de catre anchetatori ca voi plati daca nu dau declaratii adecvate pentru faptele pe care le-a comis Berca.

Cand am fost chemat sa dau declaratia pe un monitor mi-a fost aratata o declaratie de presa a dlui Berca Gabriel, in care dadea de inteles ca daca m-am incurcat cu unul ca Rusu Viorel sa platesc. Ca urmare a acestei declaratii, cat si a celor afirmate de anchetatori am avut senzatia ca Berca ma denigreaza si aflandu-ma intr-o stare psihica delicata determinata de zilele de detentie si de faptul ca eram bolnav de diabet si nu primisem medicamentatia recomandata, am dat o declaratie in care am afirmat ca am primit suma de 80 mii euro, pe care i-am inmanat-o lui Berca Gabriel. Aceasta declaratie nu corespundea niciun fel denunturilor facute de Rusu Viorel si nici realitatii.

Reintors la locul de detentie mi-am dat seama de greseala pe care am facut-o, motiv pentru care am solicitat organelor de ancheta, prin avocat, sa particip la o confruntare cu denuntatorul Rusu Viorel. Pe 12 august aparatorul mi-a adus la cunostinta ca mi-a fost respinsa cererea formulata de realizare a confruntarii. Arat ca aceasta suma de 80 mii euro pe care mi-ar fi dat-o Rusu, am inventat-o ca sa dau acea declaratie inciminatoare pentru Berca cu speranta ca voi obtine o punere in libertate.

Si din discutiile pe care le-am avut cu aparatorul meu inainte de a da aceasta declaratie din 17 iulie, am ajuns la concluzia ca probabil se dorea sa formulez un denunt impotriva lui Berca pentru ca tinta acestui dosar era Berca, motiv pentru care am facut aceasta greseala sa declar ceva ce nu corespundea adevarului. Si avocatul a fost de aceeasi parere cu mine.”

Gabriel Berca spune, după toate aceste dezvăluiri: ”Dacă nu mai avem încredere în justiţie, ţara asta nu mai are viitor şi trebuie să mă consider deja condamnat...d-asta există apelul, această instituţie, pt a se readministra probe şi a se vedea exact dacă există vinovăţie sau nu” a spus fostul ministru la RTV.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-02-02

Mai multe imagini:
DOCUMENT Denunțuri MINCINOASE la DNA: Cum a fost executat politic un fost ministru
zoom
DOCUMENT Denunțuri MINCINOASE la DNA: Cum a fost executat politic un fost ministru
zoom
DOCUMENT Denunțuri MINCINOASE la DNA: Cum a fost executat politic un fost ministru
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray