2020-06-01 17:08

Doi pesediști „grei” bătuți în licitație de protejatul verilor Flutur

 |  21:01
Doi pesediști „grei” bătuți în licitație de protejatul verilor Flutur

Elsaco Solutions SRL, firmă din grupul botoșănean cu același nume, a obținut două contracte pentru dotarea cu echipamente IT a Administrației Bazinale de Apă Siret cu sediul în Bacău, în valoare de zece mii de euro. La licitație, botoșănenii s-au confruntat cu Comservice Company SRL, firma de casă a baronului PSD Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău și SIF Sistem SRL patronată de familia actualului prefect de Vrancea, Sorin Hornea. Grupul Elsaco este al afaceristului botoșănean Valeriu Iftimie, considerat de presa locală un apropiat al baronilor moldoveni Gheorghe Flutur și Cătălin Flutur. Firmele grupului botoșănean au fost implicate de-a lungul vremii în mai multe afaceri controversate cu instituții publice,unele încheiate cu prejudicii destul de importante pentru stat.

La începutul lunii septembrie, Administrația Bazinală de Apă Siret, sucursala regională din Bacău a Administrației Naționale Apele Române și-a anunțat intenția de a cumpăra, în cadrul unei licitații publice, o serie de echipamente IT. Este vorba de 12 tablete PC, un număr de 20 de monitoare LED cu diagonal de 21”și alte 5  monitoare LED cu diagonala de 25” a căror valoare totală a fost estimată la 52.925 lei plus TVA. Achiziția a fost împărțită în două loturi distincte, primul pentru tablete PC, al căror preț a fost stabilit la 28.800 lei și cel de-al doilea pentru monitoare evaluate la 24.125 lei, sume la care se adaugă TVA.

Pentru ambele loturi s-au înscris cu oferte aceiași operatori economici: Elsaco Solutions SRL din Botoșani, administrată de Valeriu Iftimie, SIF Sistem Onești, a familiei prefectului de Vrancea, Sorin Hornea, Comservice Company SRL Bacău, în spatele căreia se află baronul PSD de Bacău Dragoș Benea, și GBC Exim SRL din București.

La ambele licitații, Elsaco Solutions a oferit cel mai mic preț, respectiv 24.921,6 lei pentru cele 12 tablete și 17.832,95 lei pentru monitoare. În total a fost vorba de 42.754,55 lei, ceva mai mult de 10.000 de euro cu TVA inclus.

Cele două contracte au fost atribuite pe 7 octombrie și vor trebui încheiate până cel târziu la sfârșitul lunii noiembrie. După livrarea echipamentelor, plata către furnizor se va face în cel mult treizeci de zile de la emiterea facturii fiscale însoțită de documentele care atestă calitatea și garanția.

O firmă cu „cârlig” la contracte publice

Confundată de multe ori cu Elsaco Electronic SRL, Elsaco Solutions SRL este deținută de patru persoane, respectiv Doru Popa, Petru Parfenov și Ovidiu Jitaru, fiecare deținând câte 20%, și Valeriu Iftime, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 40%. Administrator este Doru Popa. De altfel, cei patru ocupă și pozițiile de conducere în cadrul Consiliului de Administrație al Grupului de firme Elsaco.

Compania botoșăneană a comercializat, de-a lungul timpului, numeroase produse și echipamente IT către instituțiile statului. În acest an, firma a încheiat mai bine de zece contracte cu clienți precum ROMATSA, STS, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, universități, unități militare etc.

În luna februarie, Elsaco Solutions a vândut inclusiv telefoane GSM celor de la Transgaz SA  pentru suma de 490.245,53 lei plus TVA. La rându-i, Elsaco Electronic, o altă societate din grupul patronat de Valeriu Iftime a fost implicată în dosarul Microsoft, numele său apărând pe lista furnizorilor de licențe software pentru RAR, Secretariatul General al Guvernului, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași, UMF Târgu Mureș etc.

Valeriu Iftime, investitor în fotbalul botoșănean și client al bugetului local

Presa botoșăneană consideră că grupul Elsaco și patronul acestuia, Valeriu Iftime fac parte din cercul de influență al baronilor moldoveni Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava și  Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.

În 2005, la doar un an după ce Cătălin Flutur a fost ales pentru prima oară primar al municipiului Botoșani, Valeriu Iftime a preluat echipa de fotbal locală, FC Botoșani. Odată cu trecerea lui Iftime la cârmă, Consiliul Local a început să pompeze sume importante de bani în bugetul clubului. Ziarele din Botoșani vorbeau la vremea respectivă de sume care se ridicau la aproximativ un milion de lei anual.

Și cum sportul merge mână în mână cu afacerile, în 2011, Primăria Botoșani a încredințat Grupului Elsaco două contracte în valoare totală de 120 de milioane de lei pentru modernizarea rețelei de infrastructură termică a municipiului și a societății de termoficare. A fost vorba de un proiect finanțat din fonduri europene prin POS Mediu.  

Unul dintre contracte, în valoare de 55,77 milioane de lei, încredințat celor de la Elsaco Electronic, a fost cu ghinion. În anul 2014, Primăria a primit o corecție financiară record, de 13,94 milioane de lei, în jur de 3 milioane de euro, pentru că licitația a fost trucată în favoarea firmei condusă de Iftime. Amenda a fost aplicată de Ministerul Mediului în urma unor verificări ale Direcției Generale AM POS Mediu pe documentele de achiziție.

Cu acest prilej, s-a constatat că Primăria a impus criterii de calificare restrictive, menite să îngrădească accesul participanților la procedura de achiziție publică. Pe cale de consecință, singurul ofertant care s-a înscris și s-a calificat a fost Elsaco Electronic SRL care a câștigat contractul.

Perdanții

Nici despre celelalte două firme care au pierdut licitația de la Apele Române, Comservice Company și SIF Sistem, nu se poate spune că ar fi străine de afacerile cu statul. Comservice Company SRL este una dintre firmele de casă ale baronului PSD Bacău, Dragoș Benea, fapt de notorietate în județ. Societatea participă la mai toate licitațiile importante de echipamente IT în Bacău cât și în județele limitrofe, fiind unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața IT din Moldova.

Societatea a fost înființată în 1992 de un anume Traian Chiper, însă avea să cunoască adevăratul succes în afaceri odată lui Benea la Consiliul Județean. Asta și pentru că tatăl baronului, Laurențiu Benea, a ocupat foarte mult timp o poziție de conducere în departamentul de vânzări firmei.

Cea de-a doua firmă, SIF Sistem SRL a fost înființată Sorin Hornea, actualul prefect de Vrancea și de soția sa, Manuela. Deși nu se poate spune că activează în liga celor mari, compania familiei Hornea câștigă sume frumușele, în plan local, din afacerile cu instituțiile publice. În anul 2015, SIF Sistem SRL a înregistrat o cifră de afaceri netă de 1.949.117 lei și un profit de 288.244 lei cu un număr mediu de cinci salariați.

Elsaco Electronic, o altă societate din grupul patronat de Valeriu Iftime a fost implicată în dosarul Microsoft, numele său apărând pe lista furnizorilor de licențe software pentru RAR, Secretariatul General al Guvernului, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași, UMF Târgu Mureș etc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-19

Mai multe imagini:
Doi pesediști 'grei” bătuți în licitație de protejatul verilor Flutur
zoom
Doi pesediști 'grei” bătuți în licitație de protejatul verilor Flutur
zoom
Doi pesediști 'grei” bătuți în licitație de protejatul verilor Flutur
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine